Wanneer je iemand op straat of op een verjaardag vraagt wat koolhydraten zijn, komen er vaak veel verschillende antwoorden op die vraag. Bijvoorbeeld: "die zitten in deegwaren, zoals brood en pasta". Of: "koolhydraten? Die zijn slecht en daar word je dik van". Hieruit blijkt wel dat het onderwerp koolhydraten en de definitie daarvan voor velen onder ons een lastig en ongrijpbaar begrip blijft.
Dit artikel geeft je informatie over hoe het nu echt zit met koolhydraten door een aantal feiten op een rijtje te zetten en ook onwaarheden te ontkrachten. Zo weet jij voortaan wél het antwoord op de vraag, wanneer deze je gesteld wordt en kun je goed overweg met de hoeveelheid koolhydraten in het voedingspatroon dat bij jou en je levensstijl past. Dat kan zich uiten in meer bewustzijn over het gebruik van koolhydraten, het minderen van de hoeveelheid in je dagelijkse voedingspatroon of iedere dag zoveel mogelijk je koolhydraten beperken. Om de juiste afweging te kunnen maken en je handvatten te geven voor een persoonlijke invulling daarvan, komt de inhoud van dit artikel goed van pas!
"Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. Koolhydraten zitten in bijna alles wat je eet, bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten, bonen, melk, fruit, snoep, koekjes, en chips. Je lichaam verandert koolhydraten in bloedsuiker (glucose) . Je hebt ze dus nodig om te leven, maar je kunt wel kiezen hoeveel koolhydraten je eet, en welke soort."
De bovenstaande definitie wordt vermeld op de website van het Diabetesfonds. Nu weten we alvast dat het overgrote deel van alle voedingsmiddelen koolhydraten bevatten, de een wat meer dan de ander, en dat er meerdere variaties bestaan. Ook wordt aangegeven dat koolhydraten een functie hebben en je lichaam ze op een bepaalde manier verwerkt. Wat we daar nog aan kunnen toevoegen is dat koolhydraten één van de macronutriënten is. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen waaruit ons lichaam energie haalt. Naast koolhydraten zijn dit eiwitten en vetten.
Laten we eerst eens verder inzoomen op die functie van koolhydraten. In ons lichaam worden alle koolhydraten die we nuttigen in ons darmstelsel omgezet in glucose. Dit is de brandstof die we nodig hebben om inspanning te leveren. Zowel mentaal als fysiek leveren we iedere dag veel energie in door de activiteiten die we doen. Daarom moeten we onze tank steeds weer aanvullen met nieuwe energie door middel van voeding. Ook processen die in ons lichaam plaatsvinden hebben brandstof nodig om alles draaiende te houden. Op deze manier dragen koolhydraten bij aan ons dagelijks functioneren.
Wanneer we kijken naar de hoeveelheid koolhydraten die ieder mens nofig heeft, dan is dit voor iedereen anders. Zoals in de vorige alinea beschreven hangt dat onder andere af van de inspanningen die je levert, oftewel je verbruik. Maar ook je lichaamsgewicht en je gezondheid spelen een rol in het totaal aantal koolhydraten dat voor jou geschikt kan zijn. Als het gaat om persoonlijk verbruik, dan hanteren de meeste voedingsexperts als voedingswaarde het aantal calorieën dat je per dag zou mogen nuttigen via voeding en drank (intake). Heb je de wens om gewicht te verliezen, dan is het zaak om minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Door het verschil of tekort, ontstaat er een negatieve energiebalans en gaat je lichaam over op het aanvoeren van reserves. Logischerwijs zorgt een evenwicht in verbruik en intake voor een stabiel gewicht. Alle macronutriënten leveren calorieën op. De voedingswaarde hiervan ziet er als volgt uit:
De gemiddelde hoeveelheid kcal per dag voor een gezonde man is 2500 en voor de gemiddelde vrouw ligt dat aantal rond de 2000 kcal. Je kunt berekenen welke verhouding van nutriënten, die zorgen voor dat aantal, bij jou past. Gebruik hiervoor onze macro calculator. Je vult enkele gegevens in en de mate van de dagelijkse beweging en je doelstelling (afvallen waarschijnlijk). Ook je metabolisme speelt hierbij een rol.
Ga voor persoonlijk advies altijd langs een diëtist of voedingsconsulent. Om meer bewust om te gaan met koolhydraten, is het niet alleen van belang om naar de hoeveelheid te kijken, maar ook naar de soort. Als het over koolhydraten gaat denk dan bijvoorbeeld aan de volgende aspecten:
Meestal betekent een dieet, let op wat je eet! Het tellen van koolhydraten is vooral voor mensen met diabetes type 1 en 2 dagelijkse kost. Maar ook mensen die op hun gewicht willen letten of kilo's willen verliezen zijn gebaat bij het inschatten van de hoeveelheid koolhydraten in hun voeding. Een eetpatroon met minder koolhydraten kennen we in 3 vormen, het koolhydraatbeperkt dieet, het koolhydraatarm dieet en het keto(geen) dieet. Via onderstaande omschrijvingen ontdek je de verschillend tussen deze vormen.
De voorbeeldmenu's geven je vervolgens per dieet de opties om hier zelf mee te experimenteren. Belangrijk blijft wel, schrap nooit helemaal de koolhydraten uit je voedingspatroon, al is dat ook bijna onmogelijk aangezien zelfs groente niet vrij van koolhydraat zijn. Je hebt ze nu eenmaal nodig als energiebron, alleen is het wel de moeite waard om te kijken naar de hoeveelheid die voor jouw persoonlijke situatie werkt en raadzaam is.
Dit voedingspatroon is gericht op, zoals de naam al verklaard, het bewust minderen van koolhydraten. Dit resulteert in 20-30% van de dagelijkse calorieën die uit koolhydraten worden gehaald, wat in totaal maximaal 100 gram koolhydraten betekent. Dat kan worden ingevuld door 1 van de 3 hoofdmaaltijden te kiezen voor weinig koolhydraten. Maar het is ook mogelijk om op ieder eetmoment bewuster de hoeveelheid koolhydraten te bepalen. Het koolhydraatbeperkt dieet toont veel overeenkomsten met het koolhydraatarm dieet, ware het niet dat de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten in deze diëten anders verdeeld zijn. In een koolhydraatbeperkt dieet minder je dus het aantal koolhydraten en vul je je maaltijd aan met eiwitten en vetten. Een dagmenu kan daarom ook een koolhydraatarm eetmoment bevatten, omdat je wellicht wat meer koolhydraten bij het ontbijt of de lunch hebt genomen. Op die manier blijft de hoeveelheid koolhydraten per dag toch in balans.
In een koolhydraatarm voedingspatroon verminder je niet alleen bij ieder eetmoment de hoeveelheid koolhydraten, maar vervang je deze ook door middel van de andere macro’s (eiwitten en vetten). Op die manier zorg je toch voor een volwaardige maaltijd met als resultaat een verzadigd gevoel. En belangrijk om te onthouden, dit betekent dus niet perse ook minder calorieën, want zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen leveren alle macronutrienten calorieën op. Een koolhydraatarm dieet volgen betekent niet dat bijna alle koolhydraten uit je voeding geschrapt worden, maar dat je iedere dag rekening houdt met een maximum aantal koolhydraten. Deze worden vervolgens verdeeld over alle eetmomenten op de dag. De marge van de hoeveelheid koolhydraten die bij het koolhydraatarm dieet vaak wordt gehanteerd ligt tussen de 30 en 50 gram koolhydraten per dag. De exacte hoeveelheid koolhydraten hangt er van af of je een streng koolhydraatarm (30-50 gram koolhydraten per dag) of normaal koolhydraatarm (50-75 gram koolhydraten per dag) eetparoon volgt. Dit houdt in dat circa 10-30% van je dagelijkse calorieën uit koolhydraten worden gehaald.
Een ketogeen dieet, vaak afgekort tot keto, is erop gericht om zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Zoals eerder beschreven bij de definitie van koolhydraten is het onmogelijk om helemaal geen koolhydraten te eten, omdat zelfs groente koolhydraten bevatten. Door op deze manier je dagelijkse menu in te richten, raakt je lichaam in een status van zogenaamde ‘ketose’. Je lichaam gaat dat ketonen aanmaken, dit betekent dat je in ketose bent. Dat wil zeggen dat het vetreserves, en helaas ook spierweefsel, gaat afbreken, omdat het toch ergens zijn energie vandaan moet halen om te kunnen functioneren. Koolhydraten zijn een primaire energiebron voor ons lijf en daar kan het bij dit dieet nauwelijks op terugvallen aangezien er volgens de richtlijnen maar een totale hoeveelheid van zo'n 30 gram koolhydraten per dag is toegestaan.
Meestal wordt dit dieet geadviseerd om snel kilo’s te verliezen, In de praktijk blijft dat het vaak ook bij een kortstondig dieet blijft, omdat het als permanent voedingspatroon moeilijk vol te houden is en veel mensen een hongergevoel ervaren wanneer ze overgaan op keto. Daarnaast wordt de keuze in voedingsmiddelen erg beperkt, omdat deze teveel koolhydraten bevatten waarmee al snel het maximum van de dagelijkse hoeveelheid wordt overschreden.
Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.
Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa