logo mobiel

Kies jij voor koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt of ketogeen

Door: Marleen

Inhoudsopgave van dit artikel:

Koolhydraatarme keuzes maken

Wanneer je iemand op straat of op een verjaardag vraagt wat koolhydraten zijn, komen er vaak veel verschillende antwoorden op die vraag. Bijvoorbeeld: "die zitten in deegwaren, zoals brood en pasta". Of: "koolhydraten? Die zijn slecht en daar word je dik van". Hieruit blijkt wel dat het onderwerp koolhydraten en de definitie daarvan voor velen onder ons een lastig en ongrijpbaar begrip blijft.

Inzicht, feiten en onwaarheden

Dit artikel geeft je informatie over hoe het nu echt zit met koolhydraten door een aantal feiten op een rijtje te zetten en ook onwaarheden te ontkrachten. Zo weet jij voortaan wél het antwoord op de vraag, wanneer deze je gesteld wordt en kun je goed overweg met de hoeveelheid koolhydraten in het voedingspatroon dat bij jou en je levensstijl past. Dat kan zich uiten in meer bewustzijn over het gebruik van koolhydraten, het minderen van de hoeveelheid in je dagelijkse voedingspatroon of iedere dag zoveel mogelijk je koolhydraten beperken. Om de juiste afweging te kunnen maken en je handvatten te geven voor een persoonlijke invulling daarvan, komt de inhoud van dit artikel goed van pas!

Definitie van koolhydraten

"Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. Koolhydraten zitten in bijna alles wat je eet, bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten, bonen, melk, fruit, snoep, koekjes, en chips. Je lichaam verandert koolhydraten in bloedsuiker (glucose) . Je hebt ze dus nodig om te leven, maar je kunt wel kiezen hoeveel koolhydraten je eet, en welke soort."

De meeste voedingsmiddelen bevatten koolhydraten

De bovenstaande definitie wordt vermeld op de website van het Diabetesfonds. Nu weten we alvast dat het overgrote deel van alle voedingsmiddelen koolhydraten bevatten, de een wat meer dan de ander, en dat er meerdere variaties bestaan. Ook wordt aangegeven dat koolhydraten een functie hebben en je lichaam ze op een bepaalde manier verwerkt. Wat we daar nog aan kunnen toevoegen is dat koolhydraten één van de macronutriënten is. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen waaruit ons lichaam energie haalt. Naast koolhydraten zijn dit eiwitten en vetten.

Waarom heb je koolhydraten nodig

Laten we eerst eens verder inzoomen op die functie van koolhydraten. In ons lichaam worden alle koolhydraten die we nuttigen in ons darmstelsel omgezet in glucose. Dit is de brandstof die we nodig hebben om inspanning te leveren. Zowel mentaal als fysiek leveren we iedere dag veel energie in door de activiteiten die we doen. Daarom moeten we onze tank steeds weer aanvullen met nieuwe energie door middel van voeding. Ook processen die in ons lichaam plaatsvinden hebben brandstof nodig om alles draaiende te houden. Op deze manier dragen koolhydraten bij aan ons dagelijks functioneren.

De macro verdeling: hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten

Wanneer we kijken naar de hoeveelheid koolhydraten die ieder mens nofig heeft, dan is dit voor iedereen anders. Zoals in de vorige alinea beschreven hangt dat onder andere af van de inspanningen die je levert, oftewel je verbruik. Maar ook je lichaamsgewicht en je gezondheid spelen een rol in het totaal aantal koolhydraten dat voor jou geschikt kan zijn. Als het gaat om persoonlijk verbruik, dan hanteren de meeste voedingsexperts als voedingswaarde het aantal calorieën dat je per dag zou mogen nuttigen via voeding en drank (intake). Heb je de wens om gewicht te verliezen, dan is het zaak om minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Door het verschil of tekort, ontstaat er een negatieve energiebalans en gaat je lichaam over op het aanvoeren van reserves. Logischerwijs zorgt een evenwicht in verbruik en intake voor een stabiel gewicht. Alle macronutriënten leveren calorieën op. De voedingswaarde hiervan ziet er als volgt uit:

De optimale macro verdeling

De gemiddelde hoeveelheid kcal per dag voor een gezonde man is 2500 en voor de gemiddelde vrouw ligt dat aantal rond de 2000 kcal. Je kunt berekenen welke verhouding van nutriënten, die zorgen voor dat aantal, bij jou past. Gebruik hiervoor onze macro calculator. Je vult enkele gegevens in en de mate van de dagelijkse beweging en je doelstelling (afvallen waarschijnlijk). Ook je metabolisme speelt hierbij een rol.

Ga voor persoonlijk advies altijd langs een diëtist of voedingsconsulent. Om meer bewust om te gaan met koolhydraten, is het niet alleen van belang om naar de hoeveelheid te kijken, maar ook naar de soort. Als het over koolhydraten gaat denk dan bijvoorbeeld aan de volgende aspecten:

  • Snel verterende vs. langzaam verterende koolhydraten
  • Glycemische index en glycemische lading
  • Hoeveelheid carbs (=koolhydraten) per portie

Een eetpatroon met minder Carbs

Meestal betekent een dieet, let op wat je eet! Het tellen van koolhydraten is vooral voor mensen met diabetes type 1 en 2 dagelijkse kost. Maar ook mensen die op hun gewicht willen letten of kilo's willen verliezen zijn gebaat bij het inschatten van de hoeveelheid koolhydraten in hun voeding. Een eetpatroon met minder koolhydraten kennen we in 3 vormen, het koolhydraatbeperkt dieet, het koolhydraatarm dieet en het keto(geen) dieet. Via onderstaande omschrijvingen ontdek je de verschillend tussen deze vormen.

Uitleg en voorbeeld menu's

De voorbeeldmenu's geven je vervolgens per dieet de opties om hier zelf mee te experimenteren. Belangrijk blijft wel, schrap nooit helemaal de koolhydraten uit je voedingspatroon, al is dat ook bijna onmogelijk aangezien zelfs groente niet vrij van koolhydraat zijn. Je hebt ze nu eenmaal nodig als energiebron, alleen is het wel de moeite waard om te kijken naar de hoeveelheid die voor jouw persoonlijke situatie werkt en raadzaam is.

Een koolhydraatbeperkt eetpatroon

Dit voedingspatroon is gericht op, zoals de naam al verklaard, het bewust minderen van koolhydraten. Dit resulteert in 20-30% van de dagelijkse calorieën die uit koolhydraten worden gehaald, wat in totaal maximaal 100 gram koolhydraten betekent. Dat kan worden ingevuld door 1 van de 3 hoofdmaaltijden te kiezen voor weinig koolhydraten. Maar het is ook mogelijk om op ieder eetmoment bewuster de hoeveelheid koolhydraten te bepalen. Het koolhydraatbeperkt dieet toont veel overeenkomsten met het koolhydraatarm dieet, ware het niet dat de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten in deze diëten anders verdeeld zijn. In een koolhydraatbeperkt dieet minder je dus het aantal koolhydraten en vul je je maaltijd aan met eiwitten en vetten. Een dagmenu kan daarom ook een koolhydraatarm eetmoment bevatten, omdat je wellicht wat meer koolhydraten bij het ontbijt of de lunch hebt genomen. Op die manier blijft de hoeveelheid koolhydraten per dag toch in balans.

ketogeen of koolhydraatarm

Een koolhydraatarm eetpatroon

In een koolhydraatarm voedingspatroon verminder je niet alleen bij ieder eetmoment de hoeveelheid koolhydraten, maar vervang je deze ook door middel van de andere macro’s (eiwitten en vetten). Op die manier zorg je toch voor een volwaardige maaltijd met als resultaat een verzadigd gevoel. En belangrijk om te onthouden, dit betekent dus niet perse ook minder calorieën, want zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen leveren alle macronutrienten calorieën op. Een koolhydraatarm dieet volgen betekent niet dat bijna alle koolhydraten uit je voeding geschrapt worden, maar dat je iedere dag rekening houdt met een maximum aantal koolhydraten. Deze worden vervolgens verdeeld over alle eetmomenten op de dag. De marge van de hoeveelheid koolhydraten die bij het koolhydraatarm dieet vaak wordt gehanteerd ligt tussen de 30 en 50 gram koolhydraten per dag. De exacte hoeveelheid koolhydraten hangt er van af of je een streng koolhydraatarm (30-50 gram koolhydraten per dag) of normaal koolhydraatarm (50-75 gram koolhydraten per dag) eetparoon volgt. Dit houdt in dat circa 10-30% van je dagelijkse calorieën uit koolhydraten worden gehaald.

Een ketogeen eetpatroon

Een ketogeen dieet, vaak afgekort tot keto, is erop gericht om zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Zoals eerder beschreven bij de definitie van koolhydraten is het onmogelijk om helemaal geen koolhydraten te eten, omdat zelfs groente koolhydraten bevatten. Door op deze manier je dagelijkse menu in te richten, raakt je lichaam in een status van zogenaamde ‘ketose’. Je lichaam gaat dat ketonen aanmaken, dit betekent dat je in ketose bent. Dat wil zeggen dat het vetreserves, en helaas ook spierweefsel, gaat afbreken, omdat het toch ergens zijn energie vandaan moet halen om te kunnen functioneren. Koolhydraten zijn een primaire energiebron voor ons lijf en daar kan het bij dit dieet nauwelijks op terugvallen aangezien er volgens de richtlijnen maar een totale hoeveelheid van zo'n 30 gram koolhydraten per dag is toegestaan.

Meestal wordt dit dieet geadviseerd om snel kilo’s te verliezen, In de praktijk blijft dat het vaak ook bij een kortstondig dieet blijft, omdat het als permanent voedingspatroon moeilijk vol te houden is en veel mensen een hongergevoel ervaren wanneer ze overgaan op keto. Daarnaast wordt de keuze in voedingsmiddelen erg beperkt, omdat deze teveel koolhydraten bevatten waarmee al snel het maximum van de dagelijkse hoeveelheid wordt overschreden.

Koolhydraatbeperkt dagmenu

koolhydraatarm dagmenu

Ontbijt: Goodie Bowl

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 250ml (plantaardige) melk
  • 45 gram havermout
  • 1 handje kokosvlokken
  • 1 handje blauwe bessen
  • 1 handje amandelschaafsel
  • 1 handje noten- en zadenmix
  • 1 handje ricepops

Bereiding van dit recept:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de onderkant van de paprika's af (of bewaar de onderkanten van de paprika's van het avondeten de vorige avond).
  3. Leg de onderkanten van de paprika's in een ovenschaal.
  4. Zorg dat je het ei voorzichtig in de paprika doet en doe dit hetzelfde bij de andere. Strooi er eventueel wat chilipoeder overheen.
  5. Doe de paprika's ongeveer 15 minuten in deoven, als de eieren gestold zijn, zijn ze klaar.
  6. Knip wat verse bieslook en/of basilicum en strooi dit over het ei en doe er naar smaak nog wat peper en zout op.

Zo zou de goodie bowl er uit kunnen zien:

goodie bowl

Lunch: Tosti Caprese

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 2 koolhydraatbeperkte boterhammen van de bakker
  • ½ bol mozzarella
  • 5 groene asperges
  • 1 handje gedroogde basilicum
  • 2 plakken bacon

Bereiding van dit recept:

  1. Bak de plakken bacon in een koekenpan en laat daarna uitlekken op keukenpapier.
  2. Hak de onderkantjes van de asperges af en kook ze voor 6 minuten.
  3. Snijd ondertussen de mozzarella in plakken.
  4. Leg de plakken bacon en mozzarella op 1 van de boterhammen en leg de asperges nadat je ze hebt afgedroogd met keukenpapier er bovenop.
  5. Strooi dan de basilium er overheen.
  6. Doe de andere boterham erop en leg de tosti in een tosti- of grillijzer.

Zo zou de tosti caprese er uit kunnen zien:

tosti caprese

Diner : groentecurry

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 75 gram gekookte zilvervliesrijst
  • 100 gram vegetarische wokreepjes
  • ½ rode ui
  • ½ rode paprika
  • 1 tomat
  • 100 ml kokosmelk
  • 50 gram bloemkool
  • 50 gram rode currypasta
  • ½ limoen
  • 1 scheutje olijolie

Bereiding van dit recept:

  1. Was en snijd daarna de groente in blokjes.
  2. Kook de zilvervliesrijst.
  3. Verhit de olijfolie in een wokpan en bak daarin de vega reepjes en de ui.
  4. Voeg de bloemkool, tomaat en paprika toe. Wok goed door op hoog vuur.
  5. Giet de kokosmelk erbij en roer de currypasta erdoor.
  6. Zet nu het vuur laag en dek de wok af met het deksel.
  7. Giet de rijst af en laat de curry 10-15 minuten lekker pruttelen.
  8. Maak een timbaaltje van de rijst en voeg de curry erbij.
  9. Leg als laatste de limoen op het bord en knijp deze uit boven de curry.

Zo zou de groentecurry er uit kunnen zien:

groentecurry

Snack: Kokosbar

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 50 gram dadels zonder pit
  • 40 gram noten
  • 1 el geraspte kokos
  • 1 el pittenmix
  • 1 el kokosolie
  • 1/2 el pindakaas
  • 25 gram pure chocolade

Bereiding van dit recept:

  1. Week de dadels 5 minuten in een schaaltje met lauw water. Doe ze daarna in de keukenmachine en maal ze samen met de noten en pittenmix fijn.
  2. Roer dan de kokos en de pindakaas er doorheen met een lepel.
  3. Maak een vierkante plak op een vel bakpapier en druk het mengsel goed aan met de bolle kant van de lepel.
  4. Smelt dan de pure chocolade en giet dit bovenop de plak.
  5. Maak het af met een paar plakjes banaan en strooi er nog wat geraspte kokos overheen.
  6. Zet dit daarna voor minimaal 1 uur in de koelkast.
  7. Snijd de plak dan in repen.

Zo zou de kokosbar er uit kunnen zien:

kokosbar

Snack: Geroosterde kikkernootjes

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 130 gram kikkererwt
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zeezout
  • 1 scheutje olijfolie

Bereiding van dit recept:

  1. Verwarm de oven op 205 graden.
  2. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en dep voorzichtig droog met keukenpapier.
  3. Spreid uit over een rooster bekleed met bakpapier en bestrooi met de cayennepeper en het zeezout.
  4. Sprenkel de olijfolie erover.
  5. Rooster de nootjes in 30 minuten, schep dan even om.
  6. Na 10-15 minuten zijn ze klaar.

Zo zouden de geroosterde kikkernootjes er uit kunnen zien:

geroosterde kikkernootjes

Koolhydraatarm dagmenu

koolhydraatarm dagmenu

Ontbijt: Fruit Trifle

Benodigdheden voor 1 persoon

  • ½ nectarine
  • 8 frambozen
  • (Plantaardige, ongezoete) yoghurt
  • 10 blauwe bessen
  • 1 takjes rode bessen
  • ½ eetlepel granola

Bereiding van dit recept:

  1. Pureer in een keukenmachine of blender al het fruit apart en doe het daarna even in een apart schaaltje.
  2. Pak daarna een glazen schaaltje dat wat hoger is, of een groot glas.
  3. Wissel af met een laagje van gepureerd fruit en een laagje yoghurt. Bewaar 1 laagje voor bovenop.
  4. Strooi de granola erover en leg het laatste losse (ongepureerde) fruit helemaal on top.
  5. Een extra lange lepel (zoals gebruikt wordt bij latte machiato’s) is hierbij reuze handig!

Zo zou de Fruit Trifle er uit kunnen zien:

fruit trifle

Lunch: Quinoa Bowl

Benodigdheden voor 1 persoon

  • ½ komkommer
  • 50 gram feta
  • 1 gele paprika
  • 100 gram peultjes
  • 150 gram gekookte quinoa
  • 200 gram veldsla
  • 2 handjes pitten- en zadenmix
  • 1 scheutje olijfolie

Bereiding van dit recept:

  1. Kook de quinoa volgens de verpakking.
  2. Was en snijd de groente. Wok de peultjes en de komkommer.
  3. Giet de quinoa af en laat even staan met het deksel op de pan.
  4. Leg de veldsla op de borden. Doe daar bovenop de quinoa en de gewokte groente.
  5. Maak af met de feta, pitten en komkommer plakjes.

Zo zou de Quinoa Bowl er uit kunnen zien:

Quinoa koolhydraatarm

Diner: Courgette Baguettes

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 1 courgette
  • 100 gram gerookte kipfilet
  • 1/2 rode puntpaprika
  • 50ml soja cuisine
  • 1 stengel bosui
  • 1 handje rucola
  • 1 handje pittenmix
  • 1 snufje peper
  • 1 snufje zout
  • 1 scheutje olijfolie

Bereiding van dit recept:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de courgettes en halveer ze in de lengte.
  3. Gebruik een scherp mes en kleine lepel om de helften van de courgette mee uit te hollen.
  4. Smeer de helften dan in met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  5. Zet de courgettes in de oven voor 15 - 20 minuten.
  6. Maak ondertussen de vulling klaar. Was hiervoor de paprika en de bosui en snijd deze in kleine stukjes.
  7. Verhit kort in een wok de gesneden groente samen met de gerookte kipfilet samen met de soja cuisine.
  8. Haal de baguettes uit de oven en vul deze met het mengsel voor de vulling.
  9. Maak het af met de rucola en de pittenmix.

Zo zouden de courgette baguettes er uit kunnen zien:

courgette baguettes

Ketogeen dagmenu

koolhydraatarm dagmenu

Ontbijt: Pink Smoothie

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 6 aardbeien
  • 6 frambozen
  • 10 gram chiazaad
  • 25 ml sojamelk
  • 100 ml plantaardige yoghurt (ongezoet)
  • 25 ml bruisend water

Bereiding van dit recept:

  1. Was het fruit en haal de kroontjes van de aardbeien.
  2. Meng dan alle ingrediënten in de blender of keukenmachine en binnen een paar minuten is je smoothie klaar!

Zo zou de pink smoothie er uit moeten zien:

pink smoothie

Lunch: Kaas pannenkoeken

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 100 gram bloemkoolrijst
  • 75 gram geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 1 snufje peper en zout
  • 1 scheutje olijfolie

Bereiding van dit recept:

  1. Kluts de eieren samen met de bloemkoolrijst.
  2. Strooi de peper en zout erover en roer de geraspte kaas erdoor.
  3. Pak een kleine rond koekenpan of wok en verhit de olijfolie.
  4. Maak van het beslag 3 á 4 dikke pannenkoekjes.
  5. Maak er eventueel nog een lekkere side salad bij.

Zo zouden de kaaspannenkoeken er uit kunnen zien:

kaas pannenkoeken

Diner: Shakshuka

Benodigdheden voor 2 personen

  • 400 gram tomatenblokjes
  • 25 snoeptomaatjes
  • 4 eieren
  • 1 rode paprika
  • ½ rode peper
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 handje verse koriander
  • 100 gram feta
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 snufje peper en zout

Bereiding van dit recept:

  1. Verhit de olijfolie in een wok en bak daarin de ui, rode peper en de knoflook.
  2. Doe de tomatenblokjes erbij en bestrooi met komijn, peper en zout.
  3. Maak 4 holtes in het mengsel en breek daarin de eieren.
  4. Verbrokkel de feta boven de pan en bestrooi met koriander.
  5. Doe het deksel op de wok en laat op midden tot laag vuur stoven voor ongeveer 10 minuten.

Zo zou de Shakshuka er uit kunnen zien:

Shakshuka

Keto snack: Peanut Treat

Benodigdheden voor 4 treats

  • 20 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • 1 ½ el pindakaas
  • 1 tl koekkruiden
  • 25 ml (plantaardige) melk
  • 50 gram hüttekase
  • 1 tl geraspte kokos

Bereiding van dit recept:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten met een vork.
  3. Schep dit vervolgens in een schaaltje.
  4. Bak in de oven voor 20 minuten.
  5. Bestrooi met de geraspte kokos.

Zo zouden de peanut treats er uit kunnen zien:

keto peanut treat

Keto snack: Komkommertoastjes

Benodigdheden

  • 2 eieren
  • ½ blikje tonijn op water
  • ¼ avocado
  • 1 tl bieslook
  • ½ tl basilicum
  • ½ tl paprikapoeder
  • 1 ring van een rode ui
  • 2 mini-augurkjes
  • 3 snufjes peper en zout
  • 1 el hüttekase
  • 1 el mayonaise
  • ½ el kwark
  • 1 el kwark
  • 1 druppel citroensap
  • ½ komkommer

Bereiding van dit recept:

  1. Kook de eieren voor 6 minuten in kokend water.
  2. Was en snijd de komkommer in plakjes van 0,5 cm, behoud de schil.
  3. Eiersalade:
  4. Snijd de eieren in stukjes.
  5. Meng met de mayonaise, de (½ el) kwark de (verse) bieslook en de paprikapoeder en maak af met een snufje peper en zout.
  6. Tonijnsalade:
  7. Giet de tonijn af.
  8. Snijd de rode ui en de augurk in kleine stukjes.
  9. Meng dit alles met de kwark, de citroensap, peper en zout.
  10. Avocadospread:
  11. Ontvel en ontpit de avocado en prak met een vork.
  12. Meng met de huttekase, de basilicum, peper en zout.

Zo zouden de komkommertoastjes er uit kunnen zien:

komkommertoastjes

Persoonlijke invulling en omgang met koolhydraten

Wat er ook over voeding geschreven staat, een voedingspatroon is en blijft heel persoonlijk. Iedereen is anders en ook ieders leefstijl en zijn gezondheid varieert. Het mooie aan voeding is dat dat ook mag, want niet alleen je fysieke en mentale gestel, maar ook je smaak speelt een rol in de keuze voor bepaalde voedingsmiddelen.

Topsporters eten vaak heel gezond, maar iemand met een kantoorbaan die 2x in de week een rondje hardloopt, kan net zo goed een gezond voedingspatroon hanteren al zullen de soort en hoeveelheden voeding misschien wel mijlenver uit elkaar liggen. Bewuste omgaan met koolhydraten kan zo dus door ieder mens anders worden ingevuld.

Mijn ervaring met koolhydraatarm eten

Zelf heb ik al sinds mijn dertiende diabetes type 1 en ben ik het gewend om op ieder moment van de dag mijn bloedsuiker te controleren en heel bewust te bepalen hoeveel koolhydraten en welke soort voor dat moment passend is bij mijn bloedsuikerwaarde en eventuele inspanning die ik ga leveren. Ik zou zo mee kunnen doen aan een ‘Vraag maar raak’-quiz waarin je per voedingsmiddel de hoeveelheid en het soort suikers moet benoemen. ‘Een appel?’ ‘Die bevat gemiddeld rond de 15gram koolhydraten in de vorm van fruitsuikers, snelwerkend.’ ‘Een croissant?’ “Hangt af van de grootte, doorgaans 20gram, langzaamwerkend door de combinatie met vetten.’ Natuurlijk is de hoeveelheid, de grootte en of het merk vaak mede bepalend voor het aantal gram koolhydraten. Daarom blijft het goed om zeker bij bewerkte voedingsmiddelen altijd even de voedingswaarde op de verpakking te checken.

Sinds een jaar of 8 ben ik overgestapt op een koolhydraatarm voedingspatroon. Dat betekent voor mij in totaal meestal 100 gram koolhydraten per dag. Ik heb gemerkt dat dit een ontzettend positieve impact had op mijn bloedsuikers en daardoor mijn diabetesregulatie met grote sprongen vooruit ging. Door de koolhydraten te beperken en te kijken naar suikers die langzamer door het lichaam worden opgenomen, blijven mijn bloedsuikers goed in balans omdat ik minder hoef te compenseren met insuline.

Wat ik ook merk is dat het voor veel mensen in mijn omgeving nog steeds lastig is om in te schatten wat ik dan wel en niet eet. En dat sluit dan weer aan op het algemene beeld en de onbekendheid over wat koolhydraten zijn, welke voedingsmiddelen veel of weinig hiervan bevatten en hoe het zit met het effect op de bloedsuiker. Hopelijk draagt de informatie uit dit artikel bij aan de kennis over dit onderwerp en kan ieder zo op zijn eigen manier bewuster omgaan met koolhydraten in zijn of haar dagelijkse voedingspatroon.

Conclusie

Het voedingscentrum en vele gezondheidsprofessionals adviseren om bewust om te gaan met je voeding. Dat betekent niet alleen letten op hoeveelheden, maar ook genieten van ieder eetmoment door hiervoor de tijd te nemen, goed te kauwen en de smaken tot je door te laten doordringen. Zo maak je gemakkelijk van iedere maaltijd een klein feestje en ontvangen je hersenen op tijd een seintje dat je verzadigd bent.

Een dieet volgen met minder koolhydraten kan zeker resulteren in bepaalde positieve gezondheidseffecten. Een erg laag percentage kan echter ook schadelijk zijn voor je lichaam. Kennis over voeding én over jouw eigen lichaam met bijbehorende leefstijl en gezondheidsstatus is en blijft key bij de afstemming van het juiste voedingspatroon. Bovenstaande info én advies van een professional helpt je een handje om hierin een goede keuze te maken en te bepalen hoe voor jou de manier van bewust omgaan met koolhydraten eruit moet zien. Veel succes!

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Proteine marshmallow repen
Recept: Proteine marshmallow repen

Koolhydraatarme proteïne marshmallow repen, zo heb je altijd een heerlijke gezonde snack binnen handbereik. Lees hier verder: Proteine marshmallow repen

Kip mozzarella en pesto
Recept: Kip mozzarella en pesto

Dit lekkere kipgerecht is perfect voor als je iets makkelijks en snel op tafel willen zetten! Deze heerlijke combo staat binnen 30 minuten op tafel, waarvan 25 minuten in de oven! Ideaal als je na een lange dag werken thuis komt! Lees hier verder: Kip mozzarella en pesto

koolhydraatarme mini gebakjes
Recept: koolhydraatarme mini gebakjes

Koolhydraatarme mini gebakjes zonder suiker en met amandelmeel. Heel leuk voor op een verjaardag of feestje. Lees hier verder: koolhydraatarme mini gebakjes

Koolhydraatarm receptNieuw

Bekijk het recept: Speculoos chocolade cheesecake

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Schrijf je hier gratis in!

Socials - Like ons!

Lisa Tennebroek kookt koolhydraatarm

Welkom op koolhydraatarmdieet.nl!

Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa

Lisa's gevulde courgette recept (blz 115)

koolhydraatarme gevulde courgetten met gehakt

Alles over Zoetstoffen Nieuw Artikel!

zoetstoffen

Koolhydraatarme maaltijdsalade

koolhydraatarme maaltijdsalade

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 1

Koolhydraatarm kookboek Lisa kookt koolhydraatarm 1

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 2

Koolhydraatarm kookboek Lisa kookt koolhydraatarm 2

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 3

Koolhydraatarm receptenboek Lisa kookt koolhydraatarm 3

Low-carb chocolademousse (blz 205)

Low carb chocolademousse

Recept uit Lisa kookt koolhydraatarm 1

koolhydraatarm receptenboek

Lisa's koolhydraatarme burger (blz 67 & 211)

koolhydraatarm burger broodje

Koolhydraatarme kaneelbroodjes (blz 194)

kaneelrolletjes

Lisa's koolhydraatarme loempia's (blz 218)

koolhydraatarme loempia's

Koken met Lisa!

Koken met Lisa

Gegrilde courgette met zalm (blz 158)

Gegrilde courgetterolletjes met zalm

Lisa's hartige muffin recept (blz 71)

koolhydraatarme hartige muffins van ei

Koolhydraatarme gehaktballetjes

koolhydraatarme gehaktballetjes
low carb recepten