logo mobiel

Ik ben vegetarier kan ik het koolhydraatarm dieet volgen

Door: Lisa
Ben jij iemand die bewust beperkt of geen vlees eet en wil je een koolhydraatarm dieet volgen? Geen probleem, dat kan prima samen gaan. Zoals je wellicht al weet voert met name groente de boventoon in koolhydraatarme maaltijden. Die zorgen voor een ruime hoeveelheid vezels en eiwitten in je voeding. Goed voor je metabolisme en voor een verzadigd gevoel.

Vlees en vis in koolhydraatarme gerechten

Aangezien vlees en vis (ongepaneerd) weinig tot geen koolhydraten bevatten worden deze vaak toegevoegd aan een recept, maar ze zijn tevens te vervangen door andere smakelijke producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tofu, groenteburgers, feta, geitenkaas, pecannoten, amandelen. Ook kun je ze weglaten, zoals in een rijk gevulde salade of soep. En als jij al een tijdje vegetarier bent, weet je waarschijnlijk genoeg alternatieven voor vlees klaar te maken en hoe je ook zonder vlees je eitwitbalans op peil houdt. Ben jij dat nog niet, dan is het wel zaak om daar goed jezelf over te informeren om gezond te blijven.

Praktische tips

Om je alvast op weg te helpen met een voedingspatroon dat vegetarisch en koolhydraatarm is, vind je hieronder een aantal praktische tips om op te letten. Onderaan dit artikel is een link toegevoegd dat je direct naar een vegetarisch en koolhydraatarm weekmenu inclusief recepten leidt. Zo weet jij voortaan precies hoe je hiervan een gouden en smaakvolle combinatie kunt maken.

Let op met vleesvervangers

Niet alleen om de hoeveelheden soja die je binnenkrijgt te beperken, maar ook omdat er koolhydraatrijke vleesvervangers in het schap liggen. Bekijk daarom altijd de voedingswaarde op de verpakking van deze producten. Kies eerder voor roerbakreepjes, kruimgehakt of tofu in plaats van schnitzels, falafel of burgers. Je kunt gerust een keertje voor die satéschnitzel gaan, als je maar bewust bent van de koolhydraten en de balans houdt in verhouding tot de koolhydraten die je de rest van de dag neemt.

Let op met kazen

Kaas, zoveel soorten zoveel smaken en koolhydraatarm. Daarmee een geschikte toevoeging aan een koolhydraatarm gerecht. Maar let wel op dat kaas doorgaans ook veel calorieën bevat. Niet elke maaltijd hoeft daarom op smaak te worden gebracht met kaas. Al is dat nog zo lekker.. Experimenteer ook eens met (verse) kruiden en smaakmakers zoals verschillende soorten olie, knoflook en ui.

Let op met noten

Noten zijn naast een bron van proteïne ook een smaakvol alternatief voor vlees. Een handje toevoegen aan je maaltijd kan daarom ook geen kwaad. Noten zijn in een grotere portie echter een koolhydraatrijke toevoeging, dus let op met de hoeveelheden die je gebruikt. En kijk ook eens naar zaden en pitten als variant, die bevatten namelijk heel wat minder koolhydraten en geven toch een bite aan je gerecht!

Inspiratie opdoen

Doe nu inspiratie op en experimenteer zelf met dit koolhydraatarme vegetarische weekmenu.

Is deze vraag ook nuttig voor je vrienden? Deel deze pagina:

Vergelijkbare vragen over het koolhydraatarm dieet

Hoe kan ik het beste beginnen?

Beginnen met koolhydraatarm eten betekent dat je brood, pasta, aardappelen en frisdrank met suiker moet overslaan. Ontdek wat allemaal wel mag en begin vandaag. Lees hier verder: Hoe kan ik het beste beginnen?

Is het koolhydraatarm dieet geschikt om voor langere tijd te volgen?

Het koolhydraatarm dieet leent zich goed voor de lange termijn. Het is goed mogelijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden met weinig koolhydraten. Lees hier verder: Is het koolhydraatarm dieet geschikt om voor langere tijd te volgen?

Wat zijn de voedingswaarden van amandelmeel?

De voedingswaarden van amandelmeel kunnen nog wel eens flink verschillen van elkaar en is daardoor niet altijd laag in koolhydraten. Lees hier verder: Wat zijn de voedingswaarden van amandelmeel?

Ga terug naar alle vragen over het koolhydraatarm dieet

low carb recepten