logo mobiel

Mariska Knobbe
Is na 2 zwangerschappen 25 kilo afgevallen

Ik ben Mariska, ik ben 33 jaar oud. Ik ben getrouwd en ik heb twee dochters van 3 en 4 jaar oud. Ik woon in Groningen en werk als verpleegkundige op de afdeling long, cardio en neurologie.

Mariska voor en na afvallen

Wat voor diëten heb je allemaal geprobeerd en was dit een succes?

Vanaf mijn 18e werd ik steeds zwaarder. Sonja Bakker was toen helemaal hot en heb ik toen regelmatig geprobeerd. Geen één keer met succes, want ik had heel vaak honger erbij. In mijn studenten tijd werkte dit echt niet voor mij. Vlak voor dat wij gingen trouwen, toen was ik 27, ben ik 10 kilo afgevallen met shakes. Natuurlijk hartstikke slecht en dit ging veel te snel. Je leert namelijk helemaal geen andere levensstijl aan.

3 maanden na onze bruiloft werd ik zwanger. De kilo´s vlogen er weer aan en zijn er tussen de twee zwangerschappen ook niet meer afgegaan + nog wat extra kilo’s.

Heb je wel eens jouw bloedwaarden laten testen of je (pre)diabetes hebt? Zo ja, wat voor uitslagen heb je toen gekregen van de dokter?

In beide zwangerschappen ben ik getest op zwangerschapsdiabetes omdat ik overgewicht had maar ook omdat ik grote kindjes verwachte en omdat mijn ouders allebei wel diabetes hebben. Ik had overigens geen zwangerschapsdiabetes.

Had je in het verleden lichamelijke klachten die een oorzaak waren voor jouw overgewicht?

Ik had 0 conditie en uithoudingsvermogen, dit kwam natuurlijk ook door het niet sporten maar met name door mijn gewicht. Ook had ik jaren last van mijn schouders en nek, deze zaten vaak vast. Nadat ik veel ben afgevallen is dit echt stukken verbeterd.

Waar liep je in jouw leven tegenaan waardoor je bent aangekomen en hoe komt het dat je in die periode te veel en ongezond bent gaan eten?

Vanuit huis heb ik al niet hele goede eetgewoontes meegekregen denk ik. Daarna kwam de pubertijd en had ik veel eetbuien. Daarna waren er in de studenten tijd veel feestjes wat ook zeker niet mee hielp. Sporten deed ik al helemaal niet.

Wat is de belangrijkste reden dat je koolhydraatarm bent gaan eten?

Na de zwangerschappen was ik zo zwaar, er moest wat gebeuren. Ik ben toen naar een diëtiste gegaan en had mij al wat ingelezen over koolhydraatarm eten. Toen ben ik onder begeleiding van een diëtiste begonnen. Dit is nu zo’n 2,5 jaar geleden.

Hoe heb je Lisa ontdekt? Wanneer ben je gestart met Lisa’s recepten?

Via via kwam ik op Instagram terecht bij Lisa en toen al snel ook op de facebook groep. Uiteindelijk ben ik echt in aanraking gekomen met Lisa haar boeken door een win-actie op haar Instagram. Ik won Lisa haar eerste boek! Ik denk dat dit 1,5 jaar geleden is.

Hoeveel kilo ben je inmiddels al afgevallen?

Ik ben zo’n 25 kilo afgevallen. Dit is in ongeveer 8-9 maanden gebeurd. Sinds die tijd ben ik al op gewicht.

mariska afgevallen

Hoe ziet jouw dag eruit op het gebied van eten? Wat eet je bij het ontbijt, de lunch en het diner?

Het ontbijt is bij mij vrij éénzijdig, het advies is hierin wel af te wisselen maar voor mij werkt dit niet. Ik eet elke ochtend een schaaltje Griekse yoghurt (100gr) met nog 50-75 gr Skyr isey of Lindahls kwark. Hier doe ik altijd aardbeien door en ik maak regelmatig zelf granola. Of ik doe er amandelen door.

De lunch eet ik zeer afwisselend, ik gebruik hier veel recepten voor van Lisa (ook uit de challenge), salades, wraps, Lisa haar brood met beleg. Ik eet ook wel eens een cracker van tasty basic (koolhydraat beperkt). Het avondeten is ook zeer afwisselend, soms ben ik hier wat minder streng in. Ik volg hierin mijn gezin ook. Aan het begin deed ik het avondmaal ook heel streng.

Wat zijn jouw favoriete koolhydraatarme tussendoortjes?

Snackfruit (komkommer, tomaat), aardbeien met slagroom, gekookt eitje (met mayo), handje gebrande en gezouten amandelen. Ik sla ook heel vaak een tussendoortje over. Een groot voordeel van koolhydraatarm eten zijn de heerlijke borrelplanken met kaas en worst etc. Dit komt hier in het weekend regelmatig op tafel.

Waarom werkt koolhydraatarm eten goed voor jou?

Het is geen dieet maar een levensstijl. Hierdoor is het zo makkelijk vol te houden! Het is makkelijk toepasbaar in het leven met een jong gezin en ook met mijn onregelmatige diensten. Gezondheidswinst voor mij; het gewicht wat weg is, ik ben zelfs sportief geworden, ik slaap heel goed en zit boordevol energie!

Hoe combineer jij koolhydraatarm eten in de praktijk met je werk en andere gezinsleden?

Elke ochtend moet ik mijn ontbijt delen met mijn dochters. Maar verder eet mijn gezin niet koolhydraatarm. Ja ze eten mee van de recepten maar ik maak er dan altijd iets van pasta of aardappelen bij. Heel af en toe eet ik echt een keer wat anders als het gezin. Maar over het algemeen is het super goed te combineren. Van de taarten en cakes die ik af en toe maak smult iedereen heerlijk!

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten van Lisa?

Vanuit de laatste challenge zijn de kaas-ui broodjes echt favoriet, deze liggen nu standaard in de vriezer! Verder eet ik graag de sushi bowl of een andere poke bowl, Lisa haar luchtige cake is hier ook favoriet. En natuurlijk de Kip Stroganoff! Elke weet staat hier ook de paprikasoep op het menu, deze eten mijn kinderen ook graag. Maar zo kan ik nog wel even doorgaan met de lekkere recepten van Lisa.

Wat voor reacties krijg je uit je omgeving?

Alleen maar positieve reacties, mensen die mijn een tijdje niet hebben gezien verbazen zich over mij. Ik krijg in ieder geval genoeg complimenten.

wat zijn dan jouw 3 ultieme tips voor afvallen en koolhydraatarm eten?

Doe vooral wat goed voor je voelt en wat past binnen je huidige situatie. Zo eet ik dus bijna elke dag hetzelfde ontbijt. Ook kijk ik niet streng naar de 5g per 100gr regel, ik kijk wat er in mijn dag-totaal past. En als Lisa weer een challenge houdt is dit de uitgelezen kans om te starten met koolhydraatarm eten!

Heb je een favoriet product uit Lisa’s webshop?

Het amandelmeel en erythritol heb ik standaard in huis.

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Pulled Mexican beef uit de slowcooker
Recept: Pulled Mexican beef uit de slowcooker

Mexicaans doet het altijd goed en dit pulled beef recept is echt overheerlijk! Bereid het in de ochtend en je eten staat na het werken direct klaar! Lees hier verder: Pulled Mexican beef uit de slowcooker

Rosbief carpaccio met sla, dressing en parmezaanse
Recept: Rosbief carpaccio met sla, dressing en parmezaanse

Een heerlijk eenvoudig koolhydraatarm recept, gebakken ei met groente en ham. Ideaal als snel ontbijt, meenemen als lunch en vele variaties mogelijk Lees hier verder: Rosbief carpaccio met sla, dressing en parmezaanse kaas

Lisa
Lisa

Lisa is de oprichter en auteur van Lisa kookt koolhydraatarm en heeft zelf een uniek koolhydraatarm dieet opgesteld. Lees hier verder: Lisa - auteur van Lisa Kookt Koolhydraatarm

low carb recepten