logo mobiel

Sporten en afvallen zijn een gouden combinatie

Inhoudsopgave van dit artikel:

Succesvol afvallen begint bij het aanpassen van je eetpatroon. De meeste mensen die willen afvallen zijn aangekomen door een ongezond eepatroon en niet door het minder gaan sporten en bewegen. Desalniettemin gaat ongezond eten en weinig sporten vaak hand in hand. Over het algemeen ligt de nadruk op voeding tijdens het afvallen, maar we zullen in dit artikel uitleggen waarom sport toch ontzettend belangrijk is!

De waarheid over afvallen is dat energie-inname en energieverbruik de basis vormen van de energiebalans die écht bepaalt of je aankomt, afvalt of gelijk blijft in gewicht. Met sporten kun je jouw energieverbruik verhogen en daardoor dus ook afvallen.

Spieren helpen bij het afvallen

Voldoende sport en lichaamsbeweging is belangrijk tijdens het afvallen omdat je spieren opbouwt. Spieren zorgen er namelijk voor dat je energieverbruik in rust stijgt wat de basis is van meer calorieën verbranden dus ook afvallen. Daarnaast is een afgetraind lichaam natuurlijk ook mooi om te zien. Voor de man is dit bijvoorbeeld een sixpack, gespierde armen en een sterke torso. Vrouwen willen vaak een platte buik, ronde billen en slanke benen. Sporten zoals hardlopen, zwemmen en krachttraining zijn zeer goed om af te vallen omdat je veel calorieën verbrandt in een korte tijd. Krachttraining heeft onder andere het voordeel van een lange 'after-burn'. Dit betekent dat je na het trainen tot wel 12 uur lang calorieën blijft verbranden. Krachttraining en afvallen zijn dus een zeer goed om te combineren.

Regelmatig sporten houdt je huid strak en huidskleur mooier door een betere doorbloeding. Bij het sporten gaat de hartslag omhoog en gaat je hart harder pompen om het bloed overal in je lijf te krijgen. Tevens is huid elastischer als je regelmatig sport. Door te sporten krijg je een flexibeler lijf waardoor je ook minder last zult hebben van rugpijn bijvoorbeeld. Als je wilt gaan sporten is het handig om eerst je BMI, gewicht en buiktrekomtrek te meten. Zo heb je een goed startgewicht en weet je of je progressie maakt. Soms zie je dit helaas niet terug in de weegschaal, daarom is het belangrijk om je buikomtrek te meten en eventueel ook van je armen, benen, borst en heupen. Door het sporten kun je namelijk ook aankomen in spiermassa. Spieren zijn zwaarder dan vetten, dus zo kan het lijken alsof je toch bent aangekomen. Als je op de goede weg bent moet je buikomvang wel geslonken zijn dus dat kun je ook in de gate houden!

Meer spieren zorgen ook voor een hogere verbranding. Hierdoor kun je dus meer eten zonder aan te komen en sneller afvallen. Spierontwikkeling is dus erg goed als je wilt afvallen en gezonder wilt gaat eten. Al blijft gezonde voeding wel de basis. Kijk eens hier voor heerlijke gezonde koolhydraatarme recepten. Zo zie je dat gezond eten en lekker eten prima samen gaan.

Sporten verbetert stemming en humeur

Als je regelmatig sport krijg je een positiever zelfbeeld waardoor je gelukkiger bent met jezelf en steeds meer aankunt en durft te ondernemen in je leven. Als je doorzet met sporten dan heb je een persoonlijke ervaring dat wanneer iets moeilijk wordt je echt kunt doorzetten om hetgeen te bereiken wat je wilt bereiken. Daarnaast is het zo dat als je fit bent je ook beter slaapt waardoor je weer meer uitgerust opstaat in de ochtend. Je algemene humeur wordt beter en je stemming zal ook minder wisselen.

Sporten voorkomt ziektes en andere aandoeningen

Sporten zorgt voor een betere bloedsomloop en sterkere longen. Omdat je met sporten je hart traint (je hart is ook een spier) wordt deze steeds sterker als je sport. Dus hoe meer je sport des te beter je hart in staat zal zijn om het bloed met zuurstof en voedingstoffen rond te pompen tot alle uiteinden van je lijf. Dit kan de kan op hartkwalen zoals hart-en vaatziektes verminderen waardoor je langer kunt leven. De kans op een beroerte is lager voor mensen die sporten, tevens verlaagt regelmatig sporten ook de bloeddruk.

Sporten als uitlaatklep

Sporten is voor veel mensen de ideale uitlaatklep. Iedereen heeft wel eens frustraties die te maken hebben met werk, vrienden, familie, je partner of andere zaken. Het is ontzettend lekker om dat allemaal even te vergeten en je helemaal uit te leven in de sport die jij leuk vindt. Doordat je in het moment bent en je de sport zo intens mogelijk beleeft vraagt het al je aandacht. Op die sportieve momenten ben je zowel fysiek als mentaal met je sport bezig en daarom is het echt de ideale uitlaatklep. Na een sport sessie ben je fysiek en mentaal weer opgeladen om te presteren in het dagelijks leven.

Hoe meer energie je geeft hoe meer energie je krijgt

Dit is een waarheid als een koe als het op sporten aan komt, want hoe meer energie je geeft tijdens het sporten hoe meer energie je terugkrijgt. In eerste instnatie kost sporten best wat moeite en kun je flink gaan hijgen en echt uitgeput raken. Maar als je de volgende keer weer gaat sporten, dan merk je dat jouw grens verder ligt en je meer van je lichaam kunt vragen. Zo ga je telkens die grens opnieuw een stukje verleggen totdat je na een paar weken of maanden echt een stuk fitter voelt. Dan realiseer je dat toen je begon met sporten je zo snel uitgeput was. Op deze momenten voel je je echt goed over jezelf! Een gevoel van gepaste trots zal overheersen en je bent klaar voor nieuwe uitdagingen.

Sporten is leuk! Niet denken, maar doen

Sporten kan individueel maar ook in teamverband. Het heeft allebei voordelen; individueel sporten zoals hardlopen kan waar en wanneer je wilt op je eigen tempo en zo lang als jij zelf wilt. Daarna lekker douchen en relaxen of fit aan het werk. Als je in teamverband gaat sporten ontmoet je leuke mensen met een gezamelijke interesse. Dit zorgt voor leuk sociaal contact en soms zelfs langdurige vriendschappen. Het voordeel van sporten in teamverband is dat je minder snel zult afhaken want de mensen in je team rekenen op je.

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Beginnen met koolhydraatarm eten
Beginnen met koolhydraatarm eten

Beginnen met koolhydraatarm eten is niet moeilijk Lees hier verder: Beginnen met koolhydraatarm eten - hoe, wat en waarom

Vanille yoghurt met aardbeien
Recept: Vanille yoghurt met aardbeien

Een heerlijk fris ontbijtje die goed vult en zo gemaakt is. Lees hier verder: Vanille yoghurt met aardbeien

kibbeling-met-remouladesaus
Recept: kibbeling-met-remouladesaus

Gewone kibbeling is natuurlijk niet koolhydraatarm door het lekkere krokante korstje, check dit recept en behoudt het krokante kortstje! Lees hier verder: kibbeling-met-remouladesaus

low carb recepten