logo mobiel

Gezonde en verse babyhapjes

Inhoudsopgave van dit artikel:

Moeder van een zoon

Sinds ik moeder ben geworden van een zoon, ben ik nog meer bezig met gezonde voeding. Normaliter was ik al fan van homemade gerechten, zoals pompoensoep, bolognesesaus en groentespread. Maar sinds hij vijf maanden oud is en we met oefenhapjes aan de slag mochten, draait de keukenmachine pas echt overuren. We proberen er zo voor te zorgen dat ook hij dagelijks een goede portie verse groente en fruit binnenkrijgt. En dat dit een succes is blijkt wel uit de grote glimlach die op het gezicht van het mannetje verschijnt, zodra hij in de kinderstoel wordt gezet met een slab om. Hij weet dan namelijk al hoe laat het is: tijd voor een smakelijk hapje!

Geprakte banaan

Tegen de tijd dat hij vier maanden oud was, hebben we hem voor het eerst een hapje geprakte banaan gegeven. Aangezien hij hier nog erg onrustig op reageerde en zijn mond nauwelijks opende, hebben we toen besloten toch nog even te wachten met de bijvoedingen. De ene baby is hier nu eenmaal eerder klaar voor dan de andere. Het enige dat je kunt doen is daar vooral goed naar je moedergevoel luisteren en alert zijn op de signalen die jouw kind je geeft. Zo merkten wij aan onze kleine man dat hij ons aandachtig begon te bestuderen wanneer we aan de maaltijd begonnen. Hij zat er dan naast in de kinderstoel en volgde alles wat we aan onze vork prikten vanaf het bord met eten tot aan onze mond. Anderen beschrijven dit fenomeen ook wel als ‘het eten uit je mond kijken’. Nu was hij er duidelijk klaar voor. En ja hoor, het eerstvolgende hapje ging erin als zoete koek!

Babyvoeding

De uitspraak ‘Zoveel mensen, zoveel meningen’ bestaat natuurlijk niet voor niets. Net als verschillende baby’s zijn er ook verschillende meningen over babyvoeding. Het is goed om je te verdiepen in de officiële richtlijnen en de goedbedoelde meer informele adviezen, wanneer je gaat beginnen met hapjes. Eigenlijk is dit voor ieder opvoedkundig moment erstandig, al blijft wat mij betreft gelden dat je vooral je eigen gevoel moet volgen en naar het gedrag dat jouw kindje laat zien, want hoe klein ze ook zijn, ze kunnen al heel veel duidelijk maken met hun uitingen en houdingen!

Hieronder een aantal punten waar je over na kunt denken als het moment daar is voor jouw kindje wanneer het gaat om vaste voeding.

Vanaf wanneer geef je babyhapjes?

De richtlijnen van het consultatiebureau, websites als Ouders van Nu en het Voedingscentrum geven aan dat baby’s tot zes maanden eigenlijk geen extraatjes nodig hebben naast de borst- of kunstvoeding. Alles wat hij nodig heeft zit immers daarin. Vanaf vier maanden kan je kindje behoefte krijgen aan een oefenhapje. Dit geef je dan echt naast de normale voeding en kan deze absoluut nog niet vervangen. De overgang naar vast voedsel gaat stap voor stap in de periode tussen de vier en zes maanden. Bij elk kindje gaat het anders. Het beste is om er rustig de tijd voor te nemen en deze eetmomentjes gezellig te maken.

Vanaf 6 maanden bijvoeding

Professionals geven aan dat de meeste baby’s vanaf zes maanden toe zijn aan bijvoeding en het proeven van nieuwe smaken en structuren. Langzaamaan kunnen melkvoedingen dan vervangen gaan worden door vaste voeding. Het loont zeker de moeite om jouw kindje kennis te laten maken met verschillende soorten groente- en of fruithapjes. Grote kans dat je baby zich op deze manier ontwikkelt tot een makkelijke alles-eter.

Groente of fruit?

Fruit heeft van nature vaak een zoete smaak en dat vinden veel baby’s lekker. Maar er bestaan ook groente die zoetig smaken en geschikt zijn voor een neutraal oefenhapje. Denk hierbij aan wortel, rode bietjes en pompoen. Overigens kun je ook starten met papjes van rijstebloem bij de overgang naar vaste hapjes.

Groente EN fruit

Wij hebben ervoor gekozen om beide aan onze zoon voor te schotelen. Daarom krijgt hij ‘s ochtends een fruithapje en ‘s avonds een groentehap. Dit komt het meest overeen met ons eigen dagelijkse menu en bereid hem ons inziens perfect voor op een toekomst zonder fles. Fruit dat geschikt is om mee te starten is banaan, appel, peer, mango, abrikoos, perzik, meloen en mandarijn. Deze zijn overigens ook prima te combineren met elkaar. Qua groente kun je de koolsoorten beter nog even laten staan, die veroorzaken vaak een heftige reactie op de darmen. Wel geschikt zijn wortel, zoete aardappel, pompoen, broccoli, bloemkool, bietjes, sperziebonen en spinazie (deze laatste mag maar 1x per week gezien de hoeveelheid nitraat die het bevat).

Gemengde hapjes

Het advies luidt om in het begin geen gemengde hapjes te maken, om zo allergieën te kunnen uitsluiten en je kindje kan wennen aan specifieke smaken per groente en fruitsoort.

Koken of stomen?

Door fruit of groente te verwarmen zijn deze vaak gemakkelijker te pureren en worden ze zachter van structuur. Beide fijne bijkomstigheden wanneer je een gezond papje wilt bereiden. Volgens onderzoek kan voeding dat bereid is met behulp van stomen, de vitamines en voedingsstoffen beter behouden.

Stomer en blender in een

Hier thuis hebben we de stomer en blender 2-in-1 van Philips aangeschaft. Dit is geen reclame, maar wel een superhandig apparaat. Je kunt hiermee snel verse hapjes bereiden, zonder dat er heel veel keukenapparatuur verder nodig is of vies hoeft te worden. Er zijn meerdere producten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om eenvoudig en snel (baby)voeding mee klaar te maken. Een keukenmachine, blender of mixer is wel essentieel om groente en fruit zo te pureren dat er een mooi zacht papje ontstaat.

Vers of uit een potje?

Geen toegevoegde smaakmakers, zout en suiker, dat vind ik zelf een groot voordeel van vers bereide voeding. Mede gezien mijn diabetes kies ik er meestal voor om zelf soepjes en sausjes te maken van verse groenten en kruiden, om zo de koolhydraten (en dus de suikers) te beperken. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om hiervoor in de keuken te staan, kost het me echt niet veel meer tijd en vind ik dat dit resulteert in een heerlijke smaak. Daarom kiezen wij voor vers in plaats van ready-to-eat voeding uit een potje of zakje. Ik geloof dat alle babyvoeding, zowel kunstvoeding voor de fles als de hapjes en papjes aan strenge voorwaarden moeten voldoen vanuit de Europese Unie.

Met de lepel of uit het vuistje?

Leren eten met een lepel of vork is een groot avontuur voor jouw en je kleintje waar je ook vooral van mag genieten. Voorheen was je baby gewend aan een zachte tepel of speen en nu krijgt hij ineens een lepel waar hij echt aan moet wennen. Zoiets moet hij leren door oefening. Dat gaat zeker in het begin gepaard met wat morsen en proesten. Een goed idee om je kind even met de lepel te laten spelen. Zo kan hij de lepel net als al zijn speelgoed aftasten met zijn mondje.

Gepureerde hapjes

Je schept dan zelf de gepureerde hapjes uit een schaaltje met een lepel en brengt het naar de mond van je kind. Hiervoor zijn speciale babylepeltjes verkrijgbaar die geschikt zijn voor het kwetsbare tandvlees van een baby. Ook bestaan er warmtelepeltjes die verkleuren op basis van temperatuur. Daarmee weet je zeker dat de voeding niet te warm is en voorkomt verbrande mondjes.

Techniek van het 'voeren'

Blijf een beetje voor in de mond van je baby en leg het lepeltje eerst op zijn onderlip. Zo kan hij de gepureerde groente of fruit naar binnen slurpen. Dat lijkt het meest op het opzuigen van melk waaraan hij al gewend is. Om te leren happen, breng je het lepeltje iets verder zijn mondje in en druk je zijn tong zachtjes naar beneden. Wanneer je hem daarbij aankijkt en zelf ook je mond open doet, zal hij dit voorbeeld vaak volgen.

Rapley methode

De Rapley-methode waarbij je baby uit zijn vuistje leert eten is tegenwoordig bij veel ouders populair. Hierbij wordt je kleintje uitgedaagd om zelf met vaste voeding te experimenten. Hi magj spelenderwijs de vormen en texturen van voeding volledig met zijn handen ontdekken. In plaats van gepureerde groente of fruit, krijgt hij stukjes zoals zacht gekookte wortel of broccoli. Die mag hij proberen zelf in zijn mond te stoppen. Waarschijnlijk nadat hij er eerst uitvoering mee gespeeld heeft. Het mag dan ook gerust een grote kliederboel worden, wees daar alvast op voorbereid. Volgens deze methode leert een baby op zijn eigen tempo eten, hij bepaalt zelf wanneer hij toe is aan vast voedsel en ook de hoeveelheid die hij wil eten. Juist door de grovere stukken, moet je baby hier anatomisch gezien echt klaar voor zijn, anders kan hij zich nog gemakkelijk verslikken en stikken. Daarom mag met deze methode pas gestart worden als een kind zes maanden oud is.

Aan de slag met babyhapjes maken!

Om je te laten zien en de mogelijkheid te geven zelf te gaan experimenteren, volgen hieronder drie verse babyhapjes met groente. Ik heb gekozen voor wortel, pompoen en zoete aardappel, omdat dit groente zijn die veel vitamines bevatten, een zachte structuur hebben en een lichtzoete smaak hebben. Wortels zitten bomvol vezels en bevatten vitamine A, B, C en K. Pompoen is rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. De betacaroteen uit een wortel is goed voor ogen en huid. Zoete aardappel bevat vitamine B6, foliumzuur, fosfor, ijzer, koper, selenium, zink, jodium en vitamine E.

De hapjes zijn in vier stappen bereid, zo gepiept dus!

verse babyhapjes zelf maken

Ingrediënten voor 6-9 babyhapjes

  • 200g geraspte worteltjes voor het wortelhapje
  • 1 kleine zoete aardappel voor het zoete aardappelhapje
  • 3 ringen van een flespompoen voor het pompoenhapje

Bereidingswijze

Met bovenstaande ingrediënten maak je in totaal 6 tot 9 babyhapjes, afhankelijk van de grootte van de porties die je hanteert voor jouw kleintje.

  • Was alle groente, schil de zoete aardappel en de pompoen. De wortels koop ik altijd geraspt. Snijd alles in kleine stukjes en houd daarbij de verschillende groente uit elkaar.
  • Stoom de worteltjes 10-15 minuten. De stomer/blender die ik gebruik hanteert een vaste stoomtijd en geeft daarna een alarm. Voor de overgang van stomen naar blenderen, hoef ik de beker alleen maar om te keren. Na 30 seconden met de blender ontstaat er een mooie wortelpuree. Die je vervolgens in 2 a 3 porties kunt verdelen door deze in bewaarbakjes te gieten. Plak een sticker op deze bakjes zodat je later nog weet wat voor groente je erin hebt gedaan. Je kunt de hapjes ongeveer een week bewaren in de vriezer.
  • Dezelfde bereidingswijze geldt voor de pompoen- en zoete aardappelhapjes. Wanneer je kleintje wat ouder is kun je deze groentehapjes ook gemengd maken. Bedenk proeven moet je leren en aan smaken moet je wennen. Het is logisch dat ze alleen geleidelijk nieuwe smaken en structuren accepteren.

Hoe je het ook besluit aan te pakken, ga vooral van deze momenten genieten met jouw kleintje!

zelfgemaakt wortelhapje voor baby
zelfgemaakt pompoenhapje voor baby
zelfgemaakt zoete aardappelhapje voor baby

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Tomaten carpaccio met burrata
Recept: Tomaten carpaccio met burrata

Tomaten carpaccio met burrata, sla en pompoenpitten Lees hier verder: Tomaten carpaccio met burrata

De energiebalans vormt de basis van het afvallen
De energiebalans vormt de basis van het afvallen

De energiebalans vormt de basis van het afvallen. Zorg dat jouw energie inname lager is dan je energieverbruik en dan val je af. Lees alles over de energiebalans. Lees hier verder: De energiebalans is cruciaal bij het afvallen én het aankomen

Salty peanut caramel fudge
Recept: Salty peanut caramel fudge

Salty peanut caramel fudge, weer een heerlijk easy receptje wat je in een handomdraai op tafel hebt staan. Lees hier verder: Salty peanut caramel fudge

Koolhydraatarm receptNieuw

Bekijk het recept: Buffalo chicken salade

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Schrijf je hier gratis in!

Socials - Like ons!

Lisa Tennebroek kookt koolhydraatarm

Welkom op koolhydraatarmdieet.nl!

Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa

Lisa's gevulde courgette recept (blz 115)

koolhydraatarme gevulde courgetten met gehakt

Alles over Zoetstoffen Nieuw Artikel!

zoetstoffen

Koolhydraatarme maaltijdsalade

koolhydraatarme maaltijdsalade

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 1

Koolhydraatarm kookboek Lisa kookt koolhydraatarm 1

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 2

Koolhydraatarm kookboek Lisa kookt koolhydraatarm 2

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 3

Koolhydraatarm receptenboek Lisa kookt koolhydraatarm 3

Low-carb chocolademousse (blz 205)

Low carb chocolademousse

Recept uit Lisa kookt koolhydraatarm 1

koolhydraatarm receptenboek

Lisa's koolhydraatarme burger (blz 67 & 211)

koolhydraatarm burger broodje

Koolhydraatarme kaneelbroodjes (blz 194)

kaneelrolletjes

Lisa's koolhydraatarme loempia's (blz 218)

koolhydraatarme loempia's

Koken met Lisa!

Koken met Lisa

Gegrilde courgette met zalm (blz 158)

Gegrilde courgetterolletjes met zalm

Lisa's hartige muffin recept (blz 71)

koolhydraatarme hartige muffins van ei

Koolhydraatarme gehaktballetjes

koolhydraatarme gehaktballetjes
low carb recepten