logo mobiel

Kan ik nog een glaasje alcohol drinken als ik het koolhydraatarm dieet ga volgen

Door: Lisa

Alcohol levert energie

Alcohol levert net als koolhydraten, eiwitten en vetten energie aan ons lichaam. Alcohol bevat 7 kilocalorieën per gram, wat behoorlijk veel is. Alcohol komt voor in drinken en in mindere mate in onze voeding.

Geen lichaamseigen stof

Alcohol bevat geen nuttige voedingsstoffen en wordt door ons lichaam als giftige stof gezien. Hierdoor heeft alcohol voorrang op de stofwisseling omdat ons lichaam de alcohol zo snel mogelijk wilt afbreken en verwerken. Alcohol wordt dus niet opgeslagen in ons lichaam.

Voorrang bij de stofwisseling

Doordat alcohol voorrang heeft bij de stofwisseling wordt de vertering van de rest van het voedsel wat je ervoor of tijdens het drinken van alcohol gegeten hebt tijdelijk stop gezet, ook vermindert de opname van bepaalde vitamines. Eerst moet de alcohol verwerkt worden en daardoor stopt de vertering van eiwitten en vetten tijdelijk. Het gevolg hiervan is dat deze voedingsstoffen vrijwel ‘rechtstreeks’ worden opgeslagen als lichaamsvet. Hierdoor kom je dus aan, zeker als je structureel veel alcohol drinkt. Zo kan ook de bekende bierbuik ontstaan.

Vermijd of minder met alcohol als je wilt afvallen

Het advies is dan ook om zo min mogelijk alcohol te drinken als je wilt afvallen. Al is het natuurlijk begrijpelijk dat je af en toe wilt genieten van een glaasje. Probeer het daarom te zien als traktatie en maak er geen gewoonte van.

Is deze vraag ook nuttig voor je vrienden? Deel deze pagina:

Vergelijkbare vragen over het koolhydraatarm dieet

Is bakpoeder hetzelfde als baking soda?

Bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda maar er zit wel baking soda in bakpoeder. Wat zijn de verschillen en wanneer gebruik ik bakpoeder en waarvoor gebruik ik baking soda. Lees hier verder: Is bakpoeder hetzelfde als baking soda?

Wat is de energiebalans?

Afvallen wordt vooral bepaald door de verhouding tussen calorie-inname en calorieverbruik. Waarbij je het woord calorie kunt vervangen door energie. Lees hier verder: Wat is de energiebalans?

Waarom moet ik meer gezonde vetten eten?

Vetten zijn belangrijk in het koolhydraatarm dieet. Met name de onverzadigde vetten moet je meer gaan consumeren. Lees hier verder: Waarom moet ik meer gezonde vetten eten?

Ga terug naar alle vragen over het koolhydraatarm dieet

low carb recepten