logo mobiel

Kan ik nog een glaasje alcohol drinken als ik het koolhydraatarm dieet ga volgen

Door: Lisa

Alcohol levert energie

Alcohol levert net als koolhydraten, eiwitten en vetten energie aan ons lichaam. Alcohol bevat 7 kilocalorieën per gram, wat behoorlijk veel is. Alcohol komt voor in drinken en in mindere mate in onze voeding.

Geen lichaamseigen stof

Alcohol bevat geen nuttige voedingsstoffen en wordt door ons lichaam als giftige stof gezien. Hierdoor heeft alcohol voorrang op de stofwisseling omdat ons lichaam de alcohol zo snel mogelijk wilt afbreken en verwerken. Alcohol wordt dus niet opgeslagen in ons lichaam.

Voorrang bij de stofwisseling

Doordat alcohol voorrang heeft bij de stofwisseling wordt de vertering van de rest van het voedsel wat je ervoor of tijdens het drinken van alcohol gegeten hebt tijdelijk stop gezet, ook vermindert de opname van bepaalde vitamines. Eerst moet de alcohol verwerkt worden en daardoor stopt de vertering van eiwitten en vetten tijdelijk. Het gevolg hiervan is dat deze voedingsstoffen vrijwel ‘rechtstreeks’ worden opgeslagen als lichaamsvet. Hierdoor kom je dus aan, zeker als je structureel veel alcohol drinkt. Zo kan ook de bekende bierbuik ontstaan.

Vermijd of minder met alcohol als je wilt afvallen

Het advies is dan ook om zo min mogelijk alcohol te drinken als je wilt afvallen. Al is het natuurlijk begrijpelijk dat je af en toe wilt genieten van een glaasje. Probeer het daarom te zien als traktatie en maak er geen gewoonte van.

Is deze vraag ook nuttig voor je vrienden? Deel deze pagina:

Vergelijkbare vragen over het koolhydraatarm dieet

Sinds ik koolhydraatarm eet heb ik meer last van hoofdpijn?

Wanneer je minder koolhydraten gaat eten, gaat je lichaam over op vetverbranding. Daardoor komen er afvalstoffen vrij en die moeten door je lever worden verwerkt. Het duurt even om de afvalstoffen af te voeren Lees hier verder: Sinds ik koolhydraatarm eet heb ik meer last van hoofdpijn?

Afvallen lukt niet wat doe ik verkeerd?

Als afvallen niet lukt, dan kan dat tot frustraties leiden. Wellicht zit jouw lichaam nog niet in de vetverbranding stand en krijg je onbewust nog te veel calorieen binnen. Lees hier verder: Afvallen lukt niet wat doe ik verkeerd?

Hoeveel eiwitten koolhydraten en vetten moet ik per dag binnenkrijgen?

Afhankelijk van jouw lengte, gewicht, leeftijd, doelstelling, lichamelijke activiteit en geslacht wordt de ideale verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten bepaald. Lees hier verder: Hoeveel eiwitten koolhydraten en vetten moet ik per dag binnenkrijgen?

Ga terug naar alle vragen over het koolhydraatarm dieet

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Socials - Like ons!

low carb recepten