logo mobiel

Petra Leeflang
Kreeg een maagband en volgt sinds een tijd een koolhydraatarm eetpatroon

Ik ben Petra, 38 jaar, getrouwd met Wim, en samen hebben wij twee kinderen: Julian (bijna 17) en Anouk (10 jaar). Ik werk bijna 6 jaar met veel plezier bij de Keurslager! In mijn vrije tijd vind ik het leuk om foto’s te maken en lekker met de hond te lopen.

Zolang ik mij kan herinneren ben ik te dik geweest. Ik herinner het mijzelf vanaf groep 8 ongeveer. Toen werd ik al gepest. Dat doet natuurlijk heel veel met je. Het heeft veel impact op je jeugd. Mijn jeugd was anders dan andere kinderen.

petra voor en na afvallen

Heb je lang last gehad van overgewicht?

Zolang ik mij kan herinneren ben ik te dik geweest. Ik herinner het mijzelf vanaf groep 8 ongeveer. Toen werd ik al gepest. Dat doet natuurlijk heel veel met je. Het heeft veel impact op je jeugd. Mijn jeugd was anders dan andere kinderen. Even in het kort, mijn moeder had een psychiatrische stoornis, waardoor zij niet in staat was voor ons te zorgen. Altijd opnames, nooit thuis. Mijn vader was er altijd voor ons, en nog steeds! Ook heb ik twee broers, nu 43 jaar en 41 jaar.

Op de middelbare school wordt dat natuurlijk steeds meer een dingetje: Overgewicht! Vroeger al en zeker nu nog steeds. Het ideaalbeeld bij de jeugd. Ik was anders dan andere kinderen. Dik, en niet een beetje maar echt dik. Al snel woog ik 100 kg. Ik at vaak troostvoer zoals ik dat noemde. Hele pakken koek, zak chips, of zo een lekkere kaas uien stokbrood in de buurtsupermarkt bij school. Mijn brood gooide ik altijd weg. Natuurlijk weet je al als kind zijnde dat dit niet goed is, maar het gebeurd je gewoon. De behoefte aan snaaien en lekker eten was groter dan de behoefte om af te vallen.

Wat voor diëten heb je allemaal geprobeerd en was dit een succes?

Ik heb verschillende diëten geprobeerd. Bv het Sonja Bakker boek. In mijn tijd een grote rage. Daar viel ik wel mee af, een paar kilo maar uiteindelijk viel je toch weer in het slechte patroon. Ik zat op voetbal maar conditioneel kon ik dat door mijn gewicht niet meer volhouden. Dus stopte ik met voetbal.

Waar liep je in jouw leven tegenaan waardoor je bent aangekomen en hoe komt het dat je in die periode te veel en ongezond bent gaan eten?

Liefde maakt dik zeggen ze! Op mijn 18e leerde ik mijn man kennen. Op mijn 20ste kregen wij de kans om samen te gaan wonen. Vanaf toen moet je natuurlijk voor jezelf zorgen met eten koken. Mijn man was gek op aardappelen, groente en vlees. Voor mezelf maakte ik ook wel macaroni, nasi en dat soort gerechten. Elke avond plofte wij met een zak chips op de bank. Geen beweging en alleen maar vreten. Je raadt het al: Ik werd zwaarder en zwaarder.

Helaas hebben wij in de familie ook aanleg voor overgewicht. Mijn zoon heeft ook ernstige overgewicht maar wilt daar niks aan doen nog. Mijn dochter is qua gewicht nu goed, en houden wij natuurlijk goed in de gaten.

Heb je hulp gehad in jouw strijd tegen je overgewicht?

Mijn moeder onderging in 2009 een maagverkleining. Dat zette mij ook aan het denken. Met mijn 134kg (na de zwangerschap van mijn zoon zijn de zwangerschaps kilo’s blijven hangen) toch echt veel te zwaar. Ook ik zette dat traject in. Ik kwam alleen in aanmerking voor een maagband. Ik was nog niet zwaar genoeg voor een maagverkleining. Een heel traject volgde. Met mijn maagband viel ik af tot 80kg. Wauw! Ik kan het dus wel dacht ik!

Met een maagband plaatsen ze een kastje aan de zijkant van je buik waarmee ze met een naald de maagband strakker en losser kunnen zetten. Ik liet mijn maagband alleen maar strakker zetten. Zo strak dat er op een gegeven moment geen vocht meer door kon. Dit hield ik natuurlijk niet lang vol. Ik begon met spugen, en hielt niets meer binnen. Het gevolg was dat ik echt onwijs af ben gevallen, maar natuurlijk niet op de manier hoe het gezond is. De maagband werd open gezet en mocht niet meer gevuld worden. Jullie raden het natuurlijk al. In een rap tempo zaten alle kilo’s er weer aan. Ik weet nog dat ik zwanger raakte van mijn dochter, ik woog toen 107kg. Na de zwangerschap(2012) Bakker, punten tellen…niks lukt! Wat voel je je dan ellendig! Kleding kopen was verschrikkelijk, ik paste niks. Maat 54 was nog te klein. Diep ongelukkig voelde ik mij.

Hoe heb je Lisa ontdekt? Wanneer ben je gestart met Lisa’s recepten?

Op een dag ging ik googlen op internet. Toen kwam ik uit bij LISA! Ik werd echt super enthousiast! Het startersboek kwam uit en ik heb hem meteen besteld! Dit gaat onze nieuwe levensstijl worden! Gelijk lid geworden van alle facebook pagina’s die in verbinding staan met LISA! 16 Mei is ons LISA avontuur begonnen! Op 16 mei woog ik 100kg! Niks doen was geen optie! Dus LISA kom maar op dachten wij!

Hoe ging koolhydraatarm eten bij jou?

Het begin was zwaar, je lichaam vraagt toch om suikers. Afleiding zoeken, en elke keer als ik trek had in wat lekkers nam ik een glas water. De knop was om! We gingen er helemaal voor! Je moet er echt helemaal achter staan, want anders lukt het niet. Wij willen heel graag onze levensstijl veranderen en dat LISA ons daarbij zo goed steunt en helpt is echt fantastisch! Leuke en lekkere recepten op website/facebook van LISA. De kilo’s vlogen eraf! Zeker in het begin! Mensen in mijn omgeving begonnen het ook te zien. Het was wonderbaarlijk hoe snel het ging. Ook namen wij een abonnement op de sportschool, en gaan wij nu 3x in de week fitnessen.

denise afgevallen

Hoe ziet jouw dag eruit op het gebied van eten? Wat eet je bij het ontbijt, de lunch en het diner?

IHoe ziet jouw dag eruit op het gebied van eten? Wat eet je bij het ontbijt, de lunch en het diner? Geef een voorbeeld van een dagmenu dat jij lekker vindt en graag eet.

Mijn eetschema ziet er zo uit: In de ochtend eet ik vaak 2 roomkaas crackers, met een beetje Zaanse mayonaise en twee gekookte eieren. Als lunch maak ik een wrap, of een heerlijk omeletje! Als ik moet werken neem ik vaak gewoon wat mee. Crackers kan ik hem beleggen op mijn werk met bv Runder rookvlees, of lekker ham. Het avond eten is toch wel een feestje! De maaltijd waar ik naar uit kijk en echt van kan genieten! Wij kiezen een recept uit de startersgids van LISA. Er staan zoveel lekkere recepten in! Heerlijk!

Wat zijn jouw favoriete koolhydraatarme tussendoortjes?

Mijn favoriete tussendoortjes is verschillend. Gelukkig staan er in de startersgids genoeg in! De Griekse snack paprika’s zijn super lekker! Een lekker hapje tussendoor! Vaak als ik nog wat groente over heb voeg ik dat erbij. Dat was een handige tip van Lisa in haar boek. Natuurlijk kunnen de heerlijke rookvleesbonbons niet ontbreken! Het water loopt mij al in de mond! Super lekker! Heerlijk wat pijnboompitjes roosteren. Die smaak is echt super lekker! Ook moesten we natuurlijk een keer de monchou taart proberen! Echt ideaal voor verjaardagen! Deze vind iedereen ook super lekker! Ik kan het iedereen aanraden deze een keer te maken!

Waarom werkt koolhydraatarm eten goed voor jou?

Ik ben vooral niet zo moe meer na het eten. Geen pieken en dalen meer in mijn suikers. Ik heb het nooit gemeten ofzo maar ik voel dat ik niet meer duizelig ben of moe en inkak. En mijn buik is minder opgeblazen. Natuurlijk ook het gewichtsverlies!

Hoe combineer jij koolhydraatarm eten in de praktijk met je werk en andere gezinsleden?

Mijn man en dochter eten mee met alles wat het gezin eet. Voor mijn zoon kook ik apart, aardappelen groente en een stukje vlees. Het is fijn dat we deze weg als gezin zijn ingeslagen. Het is prima te combineren in een gezin! Hier en daar wat aanpassen aan elkaar. Door mijn nieuwe verslaving heb ik ook een kruidenrekje gekocht

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten van Lisa?

Er zijn een paar recepten uit het boek die echt eruit springen. Op 3 staat bij mij Courgetti met pesto en kipgehaktballen! Dit recept is zo lekker! Ik haal altijd kant en klare Courgetti, wat al gesneden is.

Ik heb een mooie keukenmachine waarmee ik de spinazie zo fijn hak! Echt een aanrader! Op nummer 2 staat de Kip madras met broccoli rijst. We hadden nog nooit broccoli rijst gegeten en waren dan ook ontzettend verrast! Een lekkere frisse maaltijd!

Op nummer 1, veruit echt het allerlekkerst uit het boek: BLOEMKOOL MAC & CHEESE! Wowwww! Deze is zo lekker! Dat sausje. Mmm zo lekker! Deze eten wij ook als enige recept echt wekelijks! Om je vingers bij af te likken!

Heb je een favoriet product uit Lisa’s webshop?

In de webshop echt een top product vind ik de broodjes bakvorm

broodjes bakvorm

wat zijn dan jouw 3 ultieme tips voor afvallen en koolhydraatarm eten?

Tips die ik jullie zou willen mee geven. Word lid van de facebookpagina’s van Lisa! Daar haal ik zoveel kracht en energie uit! Heel veel enthousiasme van andere leden! Als je een vraag hebt, of je zit in een dip. Dan scrol je over facebook en zie je alle geweldige verhalen en enthousiaste mede leden! Mensen in mijn omgeving vragen welk dieet ik doe. Lieve mensen ik doe geen dieet. Wij hebben onze levensstijl aangepast!

Ga er lekker bij bewegen. Als het financieel toelaat word lid van de sportschool! Je word steeds enthousiaster en gaat steeds een stapje verder. Ik bak ook tegenwoordig zelf brood, niet elke dag maar voor de afwisseling. Koolydraatarm eten is zo afwisselend en voor iedereen haalbaar! Ik wil tegen iedereen zeggen die deze keuze ook heeft gemaakt voor deze levensstijl! Ga ervoor! Het is de beste keuze die ik heb gemaakt. Heel blij! Blijf elkaar steunen! En vooral: Geloof in jezelf! Wees trots!

Petra

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Sporten en afvallen
Sporten en afvallen

Afvallen met sporten in combinatie met het koolhydraatarm dieet is een slimme keuze die de kans op het succesvol afvallen vergroot. Lees hier verder: Sporten en afvallen zijn een gouden combinatie

Vegetarische burger
Recept: Vegetarische burger

Ik heb al veel vegetarische vleesvervangers geprobeerd, maar vond de burgers nooit zo lekker. Toch wil ik wel wekelijks minimaal 1 keer vegetarisch eten en vind ik het leuk om nieuwe producten te blijven proberen. Zo kwam ik bij de burgers uit van Be Lees hier verder: Vegetarische burger

Kipburgers met groene saus
Recept: Kipburgers met groene saus

Hamburgers van kipgehakt zijn hier erg populair! Laag in calorieën en veel eiwitten. Goede keuze dus als je wat wilt afvallen of gezonder wilt eten. Lees hier verder: Kipburgers met groene saus

low carb recepten