De glycemische index geeft aan hoe snel een koolhydraatsoort door het lichaam wordt verteerd en wordt omgezet in glucose. Alle koolhydraten hebben een bepaalde (hoog, laag of gemiddelde) waarde in de glycemische index. Voedsel met een hoge glycemische index heeft snel effect op de bloedsuikerspiegel.
Hoe lager de glycemische index van een voedingsmiddel, des te langzamer het wordt omgezet in glucose.
Je lichaam heeft elke dag opnieuw energie nodig om te blijven leven, om te bewegen, om na te kunnen denken en om goed te blijven functioneren. Deze energie halen we voornamelijk uit onze voeding. Stel je eet een boterham met hagelslag, dan zet het lichaam die boterham uiteindelijk om in glucose (energie voor het lichaam). De glucose gaat via het bloed naar alle cellen in je lijf waar het wordt opgeslagen voor gebruik.
Als het omzetten van eten en drinken naar glucose te snel gaat, dan komt er dus te veel gluscose in je bloed en stijgt je bloedsuikerspiegel. Het lichaam kan hiermee omgaan door het hormoon insuline aan te maken. De insuline brengt het suikerniveau in je bloed weer in balans door de suiker 'uit het bloed te halen' en door te geven aan alle cellen in je lichaam. Daar wordt het opgeslagen als vetreserve. De aanmaak van insuline zorgt dus indirect voor de opslag van vet als de energie in je bloed niet wordt verbruikt.
Veel mensen die willen afvallen stellen zich de vraag: waarom val ik niet af? Dat komt omdat je lichaam te vaak insuline aan moet maken om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. En dit komt meestal doordat je te vaak en te veel enkelvoudige koolhydraten eet die snel worden omgezet in glucose. Met andere woorden:, om af te vallen is het raadzaam om voor voedingsmiddelen te kiezen die langzaam verteerd worden en langzaam energie afgeven. Dat zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel waardoor je lichaam niet telkens een piek in de insuline productie ervaart.
Je weet nu dat je voedingsmiddelen moet vermijden die snel energie afgeven. Dit zijn voedingsmiddelen met een hoge glycemische index.
Voedingsmiddelen met een lage glycemische Index zijn juist goed tijdens het afvallen! Ben hiervan bewust en zorg dat je een dieet volgt waarbij je zoveel mogelijk de snelle koolhydraten (hoge GI) vermijdt.
Als u meer groente en fruit een met een lage glycemische index zal u niet alleen gewicht verliezen maar ook uw algehele gezondheid zal verbeteren. Groente en fruit met een lage glycemische index zijn niet alleen gezonder, ze zitten ook vol met super gezonde fytonutriënten. Dit zijn plantaardige voedingsstofjes, die u op allerlei manieren kunnen beschermen tegen ziekten en vol zitten met vitamines en mineralen.
Ons lichaam heeft verschillende mechanismen om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Het eten van koolhydraten leidt doorgaans tot de verhoging van de bloedsuikerspiegel, waarna de productie van insuline toeneemt en de hoeveelheid glucose in het bloed weer daalt. Pure glucose heeft een waarde van 100 in de glycemische index. De rest van de producten is naar waarde gerangschikt. Een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel wordt onder controle gehouden door de aanmaak van insuline. Wanneer je lichaam bezig is om insuline aan te maken, kan het zo zijn dat je bloedsuikerspiegel ineens erg laag wordt. Dit wordt ook wel een reactieve hypoglykemie genoemd, een term die vooral bij mensen met diabetes bekend is. Wanneer een diabetespatiënt te veel insuline spuit, kan het onder de 2,6 mmol/L terechtkomen. Bij gezonde mensen zonder diabetes zal het hormoon glucagon leiden tot aanvoer van glucose.
Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa
Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.