logo mobiel

Koolhydraatarme producten die helpen bij een gezondere levensstijl én het afvallen

Door: Anne-Claire Voeding | Koolhydraatarme producten

Inhoudsopgave (wordt nog aangevuld):

Amandelmeel

Wat is amandelmeel en waarvoor wordt het gebruikt

Amandelmeel is licht verteerbaar, glutenvrij en past goed binnen een koolhydraatarme levensstijl. Amandelen zijn ook een goede bron van gezonde vetten en hoogwaardige eiwitten. Je kunt amandelmeel gebruiken als vervanger van andere meelsoorten in koekjes, cake, pannenkoeken, brood, gebak of wafels. Amandelmeel is ideaal voor het bakken tot 180°C.

Wat zijn de voedingswaarden van amandelmeel

De voedingswaarden van 100 gram amandelmeel zijn volgens het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO)

 • 6 gram koolhydraten
 • 21 gram eiwitten
 • 56 gram vetten
 • 612 kcal

Let op! De voedingswaarden van amandelmeel kunnen nog wel eens verschillen per leverancier en per amandeloost. Lees daar meer over in het artikel wat zijn de voedingswaarden van amandelmeel.

Amandelmeel kopen

Amandelmeel is tegenwoordig op veel plekken te koop, zoals in supermarkten, bij Holland & Barret en in diverse online shops. Let wel altijd goed op de hoeveelheid khd, want hier kan bij amandelmeel erg veel verschil in zetten. Kies een amandelmeel wat maximaal 6 gram khd per 100 gram bevat. Tip: als je een wat grotere hoeveelheid nodig hebt, plaats dan een bestelling bij Pit&Pit. Het amandelmeel van Pit&Pit is helemaal puur, heeft goede voedingswaarden (4,3 gram khd per 100 gram) én een goede prijs.

Tips, tricks en weetjes over amandelmeel

Heb je even geen amandelmeel in huis? Dan kun je het natuurlijk ook zelf maken van verse amandelen. Gebruik hiervoor altijd blanke amandelen of amandelschaafsel. Deze maal je in een foodprocessor, koffiemolen of hakmolen tot meel. Let op dat de amandelen niet te lang worden gemalen, anders maak je een amandelpasta in plaats van meel.

Tip:

Bewaar je creaties met amandelmeel in een goed gesloten pot, dan drogen ze minder snel uit.

Augurken

Welke augurken kiezen en waarvoor

Augurken zijn een lekkere smaakmaker in een salade of bij een koolhydraatarm pastagerecht. Echter voegen veel merken suiker toe aan het augurkenzuur. Zure augurken of zoetzure augurken gezoet met zoetstof zijn een goede optie, maar blijf altijd goed het etiket lezen en kies geen augurken die veel toevoegingen en suiker of koolhydraten bevatten.

Voedingswaarden zure augurken

De voedingswaarden van 100 gram zure augurken.

 • 1 gram koolhydraten
 • 1 gram eiwitten
 • 0 gram vetten
 • 10 kcal

Voedingswaarden zoetzure augurken zonder suiker

De voedingswaarden van 100 gram zoetzure augurken zonder suiker.

 • 1,5 gram koolhydraten
 • 1,1 gram eiwitten
 • 0 gram vetten
 • 15 kcal

Waar augurken kopen

Augurken zijn in iedere supermarkt te koop, maar we adviseren om te kiezen voor de augurken van Kesbeke. Deze zijn het laagst in koolhydraten en zijn gezoet met de goedgekeurde zoetstof sacharine.

Eiwitpoeder

Wat is eiwitpoeder en waarvoor wordt het gebruikt

Eiwitpoeder (proteïnepoeder) is poeder wat hoog is in eiwitten en wat ervoor zorgt dat shakes en baksels wat romiger, voller of luchtiger worden. Er is een zeer groot aanbod in eiwitpoeders, dus lees altijd goed de etiketten. Kies bij voorkeur voor een WHEY eiwitpoeder, die ongezoet is en met zo min mogelijk koolhydraten. De poeders zijn er in allerlei smaken, zoals chocolade, aardbei, banaan, vanille, etc.

Voedingswaarden eiwitpoeder

De voedingswaarden van 100 gram eiwitpoeder. Let op het etiket! Want dit kan sterk verschillen per merk.

 • 7 gram koolhydraten
 • 80 gram eiwitten
 • 5,7 gram vetten
 • 400 kcal

Eiwitpoeder kopen

Eiwitpoeder kun je op veel verschillende plekke kopen. In de winkels bij Kruidvat, Holland & Barret, De Tuinen etc. of online bij onder andere Body & Fit. Er zit veel verschil in het aantal koolhydraten bij de verschillende merken, dus blijf daar goed op letten.

Zoetstoffen

Wat zijn zoetstoffen en waarvoor worden ze gebruikt

Zoetstof is en blijft een lastig onderwerp, aangezien er zoveel verschillende meningen en adviezen over bestaan. Laten we voorop stellen, dat je zelf bepaalt of je wel of geen zoetstof wilt gebruiken in je koolhydraatarme gerechten.

Sommige zoetstoffen kunnen invloed hebben op je bloedsuikerspiegel, maar niet allemaal! Dus houd hier rekening mee.

De beste en meest gebruikte zoetstoffen zijn Erythritol en Stevia, aangezien deze beiden geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Van deze twee zoetstoffen mag je de polyolen ook volledig aftrekken, aangezien ze geen calorische waarde hebben. Onderstaand vind je een korte uitleg over welke zoetstoffen wij adviseren en welke zoetstoffen wij afraden:

Erythritol

Erythritol: deze zoetstof past het beste in een koolhydraatarme leefstijl, aangezien Erythritol geen nare bijsmaak heeft, het niet kan worden opgenomen door je lichaam en het geen effect heeft op onze bloedsuikerspiegel. Deze zoetstof is verkrijgbaar in een korrelige en vloeibare variant. Een bekend merk erythritol is onder andere Sukrin+.

Stevia

Stevia (stevioglucosiden): deze zoetstof is ook heel goed te gebruiken in een koolhydraatarme leefstijl, maar veel mensen vinden de nasmaak van Stevia wat bitter. Deze zoetstof is verkrijgbaar in een vloeibare en korrelige variant.

Sacharine

Sacharine: deze zoetstof heeft ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel en zit onder andere in de vloeibare zoetstof van Kruidvat.

Monk Fruit en Allulose

Monk Fruit en Allulose: beide zoetstoffen passen in een koolhydraatarme leefstijl, maar zijn minder goed verkrijgbaar in Nederland bijna niet verkrijgbaar.

Sucralose

Sucralose: deze zoetstof is een keurig onderzochte en goedgekeurde, toegelaten zoetstof, die gemaakt wordt uit suiker (!), waardoor het ook naar suiker smaakt. Wij kunnen het echter niet afbreken, want sucralose verlaat het lichaam weer zoals het is gekomen en dus bevat het voor ons geen enkele voedingswaarde = calorieën. Van heel veel zoetstoffen gaan de geruchten dat ze kankerverwekkend zijn, maar dat is in de praktijk nog zelden of nooit aangetoond (nog afgezien van alle andere factoren in ons milieu die kankerverwekkend zijn, en waarvan maar zelden de precieze dader is aan te wijzen). Voor zover die bewijzen er zijn, gaat het om (op dieren geteste) dosis waarbij je structureel en langdurig de maximale aanbevolen dagdosis ernstig moet overschrijden. Vermoedelijk heb je al lang voor die tijd klachten als diarree (veel suikervervangers werken namelijk ook laxerend).

Het voordeel van sucralose is dat het qua smaak heel dicht bij suiker in de buurt kom en dat het ook op hoge temperaturen kan worden gebruikt (je kunt er dus mee bakken). Daarnaast heb je niet de nadelen van suiker, wat op zich al een gezondheidsvoordeel zou kunnen zijn. Nadeel van deze zoetstof is dat bij sommige mensen het lichaam reageert op de sucralose, omdat het lichaam denkt dat er suiker is gegeten en daardoor dus insuline vrijmaakt. Zeker voor diabetici is het dus niet de eerste keus. Ook zou het invloed hebben op de mondflora (niet duidelijk of dat gevaarlijk is of niet, dat heeft tandpasta ook ;-)) en bij hoge temperaturen zou het giftig kunnen zijn (maar zoals gezegd, de toxiciteit zit in de dosis en zoetstoffen gebruik je in zeer lage doseringen). Ik zou er niet al te veel onheil achter zoeken, en incidenteel gebruik van producten met sucralose zal echt geen kwaad kunnen. Dus de keuze is aan jou of je deze zoetstof wel of niet gebruikt.

Aspartaam

Aspartaam: deze zoetstof heeft bij de meeste mensen weinig tot geen invloed op de bloedsuikers, maar is qua gezondheid niet aan te raden. Sommige mensen ervaren stilstand in het afvallen en/of andere klachten.

Maltitol

Maltitol: deze zoetstof kan een grote invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Er zijn mensen die de polyolen van deze zoetstof er voor de helft aftrekken, maar wij raden dat niet aan. Ze hebben wel maar de helft aan calorische waarde van suiker, namelijk 2,4 kcal per gram, maar hebben toch nog een behoorlijke invloed op je bloedsuikerspiegel. Beeld je maar in dat je in plaats van een eetlepel suiker een halve eetlepel suiker neemt. Maltitol kun je als polyolen dus beter vermijden. Om zeker te weten of jij het wel kunt eten, zou je je waardes moeten prikken.

Xylitol

Xylitol: deze zoetstof kan een grote invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Sukrin

wat zijn de verschillen tussen de Sukrin suikervervangers? De suikervervangers van Sukrin verschillen voornamelijk in hun zoetkracht: de gewone Sukrin heeft een zoetkracht van 70% t.o.v. normale suiker.

 • Sukrin:1 is net zo zoet als normale suiker omdat hier een beetje Stevia aan toegevoegd is. Je kunt dus bijvoorbeeld tijdens het bakken dezelfde hoeveelheden aanhouden.
 • Sukrin+ is 2 keer zo zoet als gewone suiker. Aan Sukrin+ is ook Stevia toegevoegd.
 • Sukrin Gold is een vervanger voor bruine suiker maar dan met 98% minder koolhydraten. Sukrin Gold kun je in gelijke verhouding vervangen met bruine suiker.
 • Sukrin Icing is een vervanger voor poedersuiker maar dan suikervrij en calorievrij.
 • Sukrin Organic heeft dezelfde zoetkracht als de normale Sukrin maar deze variant is 100% biologisch.

Zoetstoffen kopen

Iedere supermarkt verkoopt zoetstoffen, maar kijk dus altijd goed naar het hoofdbestanddeel (Erythritol of stevioglucosiden). Verder zijn er vele webshops die het ook verkopen zoals Body & Fit, Holland & Barret, Afvallen met Bregje.


Bekijk ook onze lunch, diner en tussendoortjes recepten:

Lunch recepten

Sandwich

Diner recepten

zalm uit de oven met citroen

Tussendoortjes

snack gehaktballetjes

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Koolhydraatarme lunch recepten
Koolhydraatarme lunch recepten

Geniet van deze lekkere koolhydraatarme lunch recepten en ontdek hoe je met minder koolhydraten toch een heerlijke en eenvoudige lunch kunt maken. Lees hier verder: Koolhydraatarme lunch recepten en tips

kibbeling-met-remouladesaus
Recept: kibbeling-met-remouladesaus

Gewone kibbeling is natuurlijk niet koolhydraatarm door het lekkere krokante korstje, check dit recept en behoudt het krokante kortstje! Lees hier verder: kibbeling-met-remouladesaus

Evenveel calorieën wat is gezonder
Evenveel calorieën wat is gezonder

Een plak kaas en een kroket hebben evenveel calorieën maar wat is gezonder en welke is geschikt in het koolhydraatarm dieet. Lees hier verder: Wat is gezonder als twee producten evenveel calorieën bevatten

Koolhydraatarm receptNieuw

pompoensoep

Bekijk het recept: Pompoensoep

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Socials - Like ons!

Laatste 3 artikelen:

Wat is basic metabolic rate en waarom mijn BMR berekenen

Basic metabolic rate geeft een indicatie hoeveel calorieën jij in rust verbrand. Dit vormt de basis voor je voedingspatroon.

Vetpercentage berekenen

Met deze tool kun je eenvoudig jouw vetpercentage berekenen op basis van je gewicht, buikomtrek, lengte en heupomtrek. Lees hier verder hoe je zelf je vetpercentage kunt meten.

De voedingswaarden van amandelmeel

De voedingswaarden van amandelmeel kunnen nog wel eens flink verschillen van elkaar en is daardoor niet altijd laag in koolhydraten.

low carb recepten