logo mobiel

Gerty
kreeg de diagnose Diabetes type 2 en is daarna 20 kilo afgevallen met het koolhydraatarm dieet

Hai, mijn naam is Gerty, ik ben 38 jaar, getrouwd met mijn lieve man en samen zijn wij de ouders van onze dochter van 10 en ons zoontje van bijna 4 jaar. Ik werk als ambulant begeleider in de zorg en help o.a. mensen hun plekje in de maatschappij te vinden. Daarbij kijk ik vooral naar de mogelijkheden en kwaliteiten die iemand bezit. Ik hou van lezen, de herfst, films/series kijken, musicals bezoeken, toneelspelen, verhalen schrijven en ik ben groot fan van de Titanic. Nee, niet van de film, van het schip.

Gerty voor en na afvallen

Wat voor diëten heb je allemaal geprobeerd en was dit een succes?

Ik ben nooit dun of mager geweest en noemde mezelf al vanaf jongs af aan volslank. Ik heb altijd een verstoorde relatie met eten en voeding gehad. Ik kon vanaf mijn puberteit geen maat houden en letterlijk hele pakken koek, hele zakken chips en grote repen chocolade weg eten. In één middag. Maar omdat ik van mijn 12e tot mijn 20e 5 dagen in de week zo’n 25 tot 30 kilometer fietste, had ik meer dan genoeg beweging. Na mijn 20e bewoog ik stukken minder en werd ik ook wat zwaarder.

Toen mijn man en ik eenmaal kinderen wilden krijgen, bleek dat dit niet makkelijk zou gaan. Ik had medische hulp nodig, omdat ik PCOS bleek te hebben. Dit is een hormoonziekte die verstoring van de hormoonbalans kan veroorzaken. In mijn geval is mijn testosteron (mannelijke hormoon) verhoogd en is er een verstoorde follikelgroei. Daarnaast bestaat er bij iemand met PCOS meer kans op overgewicht, obesitas en insulineresistentie. Bij mij werd ovulatie-inductie toegepast. Ik moest hormonen spuiten om een follikel groot genoeg te laten groeien. Dit proces heb ik meerdere malen doorlopen en voor al deze keren moest ik gewicht verliezen. Dat deed ik door dagelijks op mijn hometrainer te fietsen, omdat mijn ervaring met fietsen goed was. Maar zodra ik dan mijn doel bereikte, stopte ik weer met de hometrainer en verviel ik in mijn oude patronen. Tijdens mijn beide zwangerschappen bleek ik zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen en kreeg toen van de diëtiste het advies om op de koolhydraten te letten. Dat was de eerste keer dat ik bewust met koolhydraten bezig ging.

Heb je wel eens jouw bloedwaarden laten testen of je (pre)diabetes hebt? Zo ja, wat voor uitslagen heb je toen gekregen van de dokter?

Na mijn laatste zwangerschap wilde mijn huisarts dat ik ieder jaar een controle zou laten doen. Ik stak mijn kop in het zand en deed dit niet. Van begin 2023 tot september 2023 voelde ik me niet lekker. In september besloot ik, nadat ik buikgriep kreeg en me een week daarna nog steeds belabberd voelde, mijn suiker te testen met het priksetje van mijn zwangerschap. Ik had een bloedsuikerwaarde van 14.9. Bij de huisarts bleek dat mijn gemiddelde waarde van de 3 maanden daarvoor een 9.6 was. Diagnose: diabetes type 2.

Waar liep je in jouw leven tegenaan waardoor je bent aangekomen en hoe komt het dat je in die periode te veel en ongezond bent gaan eten?

PCOS... Voor ik opnieuw met de vruchtbaarheidsbehandelingen zou starten in 2019 ben ik (eveneens opnieuw) gestopt met roken en heel hard gaan werken om er 15 kilo af te krijgen, zodat ik een BMI had waarmee ik de behandelingen mocht volgen. Na de geboorte van ons zoontje kreeg ik een postpartum depressie en at ik helemaal niets. Toen ik me iets beter voelde, ben ik alles gaan eten. Ik zocht de hele dag naar eten en ik kwam in razend tempo kilo’s aan. Als ik wist dat we niks lekker in huis hadden, werd ik gek en zorgde ik dat ik die dag nog naar de winkel kon om eten in huis te halen.

Wat is de belangrijkste reden dat je koolhydraatarm bent gaan eten?

De diagnose diabetes type 2 heeft bij mij de knop omgezet.

Hoe heb je Lisa ontdekt? Wanneer ben je gestart met Lisa’s recepten?

IIk ben eerst op Facebook groepen gaan zoeken die koolhydraatarme recepten met elkaar deelden. Al snel kwam ik bij de groepen van Lisa uit. Precies tijdens de september-challenge. Ik heb me hiervoor ingeschreven en kreeg meteen zulke toffe recepten mee, dat ik er heel enthousiast van raakte. Een dieet is iets wat je voor altijd vol moet houden en dat is mijn inziens niet een leven lang te doen. Maar jezelf een andere leefstijl aanmeten en het ook als zodanig zien, dat kan voor het leven zijn. Ik was zo blij om te zien dat ik nog steeds heerlijk kon eten en daar ook van mag genieten. Al snel had ik boek 1 en 2 in huis en daarna ook de startgids en de feestdagenspecial. Boek 3 staat nog op het verlanglijstje.

Hoeveel kilo ben je inmiddels al afgevallen?

22 kilo!

afvallen diabetes type 2

Hoe ziet jouw dag eruit op het gebied van eten? Wat eet je bij het ontbijt, de lunch en het diner?

Ik ontbijt vaak met Griekse yoghurt. Ik vind dat eigenlijk altijd heerlijk. Het is fris en het vult. Als topping het liefst (zelfgemaakte) granola of als het seizoen daar is, aardbeien.

De lunch vind ik de lastigste maaltijd van de dag. Ik heb daar nog steeds mijn draai niet zo in gevonden, ook vanwege mijn werk. Ik kan er vaak niet veel tijd in stoppen en ik moet het makkelijk mee kunnen nemen. Ik neig meestal naar iets met ei. Een lekkere groenteomelet bijvoorbeeld.

Het avondeten is de lekkerste maaltijd vind ik. Daar is zoveel variatie in mogelijk. Ik maak voor mijn gezin vaak aardappels, groenten, vlees, maar bak dan voor mezelf champignons in een beetje kruidenboter. Die eet ik in plaats van de aardappelen.

Wat zijn jouw favoriete koolhydraatarme tussendoortjes?

Kaas!!! Als ik geen kaas meer had gemogen, dan was dit een heel andere ervaring geworden. Maar gelukkig mag ik nog genieten van kaas. Verder een -niet al te hard- gekookt eitje, vind ik ook een ideaal tussendoortje. Makkelijk mee te nemen ook. Een handje ongezouten noten of pinda’s.

Waarom werkt koolhydraatarm eten goed voor jou?

Voor mij werkt het goed, omdat ik een extra stok achter de deur heb door de diabetes. Ik wil mijn lichaam niet “ziek” maken door heel veel koolhydraten naar binnen te werken. Mijn lijf is belangrijk en ik moet er goed voor zorgen. Daarnaast werkt het voor mij, omdat er binnen het koolhydraatarme eten zo ontzettend veel mogelijkheden en variaties zijn en ik nog steeds gewoon heel erg lekker kan eten. Ik heb bijna een jaar lang geen jas of trui gedragen, omdat ik het constant warm had en iedere 15 minuten een zweetaanval/opvlieger had. In hartje winter liep ik in een T-shirt buiten. Als ik in de ochtend wakker werd kon ik niet goed zien. Alsof er een waas over mijn ogen lag. Ik moest 5 tot 6 keer per dag naar de wc rennen, omdat ik altijd dunne ontlasting had. Ik durfde daardoor soms geen uitstapje te maken, want de pijn in mijn darmen was vreselijk als ik eenmaal moest. Als ik één trap had beklommen, moest ik 5 minuten op adem komen. Ik kon geen normale wandeling meer maken met mijn gezin, en had zelfs moeite met het aantrekken van mijn eigen schoenen. Ik kon de hele dag door van het een op andere moment ineens volledig uitgeput zijn en in slaap vallen op de bank. Ik sliep in de nacht erg onrustig. Ik kon dan ineens rechtop in bed zitten en naar adem happen, dus mogelijk heb ik last gehad van apneu.

Letterlijk de eerste dag dat ik koolhydraatarm at, heb ik die hele dag geen zweetaanval gehad. Een dag of twee daarna had ik voor het eerst in lange, lange tijd normale ontlasting. De vermoeidheid overdag werd steeds minder en naarmate de kilo’s verdwenen, kreeg ik steeds meer energie en had ik geen last meer van wazig zien in de ochtend. Ik viel overdag niet meer in slaap en sliep in de nacht weer veel beter. Van de huisarts kreeg ik 3 tabletten Metformine voorgeschreven. Daar is er afgelopen maart eentje afgegaan.

Hoe combineer jij koolhydraatarm eten in de praktijk met je werk en andere gezinsleden?

In het begin is het echt even je weg erin vinden, maar inmiddels lukt dat goed. Zoals ik eerder al zei, met de lunch is het soms nog even zoeken, maar het komt regelmatig voor dat ik thuis kan lunchen en dat scheelt heel veel. Ontbijt is prima te doen. Als ik vroeg begin neem ik een beker met yoghurt mee. Avondeten doe ik altijd thuis, dus dat werkt ook prima. Mijn gezin eet niet koolhydraatarm, maar zijn inmiddels wel fan van sommige gerechten en vragen dan of ze met mij mee kunnen eten.

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten van Lisa?

Er zijn zoveel heerlijke recepten waarvan ik er ook nog een hele hoop moet proberen. Maar als ik nu moet kiezen, zijn het de volgende recepten: De ovenschotel met kip en broccoli vind ik echt zalig. Het is makkelijk te maken en ontzettend smaakvol en vullend. Mijn man eet tegenwoordig altijd met me mee als ik die maak.

De burritos met limoen knoflooksaus zijn echt om te smullen. Ik was altijd al dol op Mexicaans. De combinatie kip of gehakt met kaas vind ik heerlijk en het feit dat dit nog steeds in de vorm van een burrito kan met een lowcarb wrap is zo ontzettend fijn! En van die wraps kun je met een recept van Lisa ook nog nacho’s maken.

Als derde de zalmfilet met kerrie bloemkoolrijst. Voordat ik dit recept tegenkwam, had ik nog nooit zalm voor mezelf klaargemaakt (mijn man doet dat altijd). Maar ik moest dit recept eens proberen. En het lukte. Ik heb hier dus dubbel van genoten, want ik had zelf zalm bereid én ik at een heerlijke koolhydraatarme maaltijd.

Wat voor reacties krijg je uit je omgeving?

Eigenlijk alleen maar positieve. En het grappige is dat heel veel mensen zeggen dat het ze het zo knap vinden, terwijl ik oprecht kan zeggen dat het eigenlijk, stiekem weinig moeite heeft gekost.

wat zijn dan jouw 3 ultieme tips voor afvallen en koolhydraatarm eten?

1. Je lijf is waardevol en je krijgt er maar 1. Het is het waard om goed voor te zorgen. Jij bent het waard om goed voor te zorgen.

2. Zie het niet als een dieet, maar als een nieuwe manier van leven. Dit ga je gewoon de rest van je leven doen. Binnen jouw mogelijkheden en op jouw manier. Met je eigen groei en ontwikkeling. Gebruik daarvoor je eigen creativiteit.

3. Doe je huiswerk. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden. Je kunt al heel veel simpele foodswaps maken om je nieuwe levensstijl op te starten en het is erg leuk om zelf te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is.

Heb je een favoriet product uit Lisa’s webshop?

De Tex Mex kruiden vind ik heerlijk. Niet te pittig, supersmaakvol.

Ilse

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Salty peanut caramel fudge
Recept: Salty peanut caramel fudge

Salty peanut caramel fudge, weer een heerlijk easy receptje wat je in een handomdraai op tafel hebt staan. Lees hier verder: Salty peanut caramel fudge

Gefrituurde garnalen
Recept: Gefrituurde garnalen

Gefrituurde garnalen met een krokant korstje gemaakt van o.a. kokos bevat het weinig koolhydraten, kun je hier heerlijk van genieten! Serveer met een heerlijk koolhydraatarm chili sausje Lees hier verder: Gefrituurde garnalen

Lisa kookt koolhydraatarm 2
Lisa kookt koolhydraatarm 2

Lisa kookt koolhydraatarm 2 staat vol met 178 koolhydraatarme recepten die verdeeld zijn over 10 hoofdstukken van ontbijt, lunch en diner tot gezonde snacks, bowls, soepen, guilty pleasures en kruidenmixen. Lees hier verder: Lisa kookt koolhydraatarm deel 2

low carb recepten