logo mobiel

Beginnen met koolhydraatarm eten - hoe, wat en waarom

Welkom!

Misschien vraag jij je af: "Is het koolhydraatarm dieet wat voor mij?" of misschien weet je al dat je wilt beginnen met een koolhydraatarme levensstijl, maar vraag jij je alleen nog af: "Hoe kan ik het beste beginnen?"

Heel goed! Want vandaag kan de eerste stap zijn naar een slanker lijf en een gezonder leven met méér energie. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten voordat je gaat beginnen.

"Het koolhydraatarm dieet werkt zo goed omdat je lichaam van koolhydraat-verbranding overgaat naar vetverbranding. Daardoor ga je écht afvallen en minder eten."
- Lisa Tennebroek

Dit ga ik je uitleggen:

Wat bereik je allemaal met koolhydraatarme voeding

Overgewicht onstaat bij veel mensen door een eetpatroon met veel te veel koolhydraten. Redenen waarom veel mensen kiezen voor een koolhydraatarm eetpatroon:

 1. Gezond afvallen - je ideale gewicht bereiken!
 2. Méér energie en minder moe zijn
 3. Ziekte-vrij lichaam en leven
 4. Controle over je gewicht na het afvallen
 5. Positieve impact

1. Gezond afvallen

Veel diëten zijn een tijdelijke oplossing: stop je met het dieet, dan vliegen de kilo's er weer aan. Met een koolhydraatarm eetpatroon ga je op een effectieve en gezonde manier afvallen. Het is een levensstijl met veel vrijheid en mogelijkheden om te kiezen wat je gaat ontbijten, lunchen, snacken en dineren. Daardoor bereiken veel mensen hun ideale gewicht zonder jojo-effect of terug te vallen.

2. Meer energie uit een slanker lijf

Een belangrijk en veel voorkomend probleem is dat mensen weinig energie hebben, vaak futloos en moe zijn. De oorzaken daarvan zijn vaak ongezonde voeding, overgewicht, te weinig beweging en slecht slapen. Met koolhydraatarme voeding doorbreek je dit ongezonde patroon en ga je meer verse en onbewerkte producten eten die gezond en lekker(!) zijn. Na het afvallen zul je merken dat je méér energie krijgt uit een slanker lijf.

3. Ziekte-vrij leven

Ieder jaar krijgen ruim 50.000 Nederlands te horen dat ze Diabetes (suikerziekte) hebben. Dit komt in bijna alle gevallen door een ongezond eetpatroon met véél te veel koolhydraten. Het koolhydraatarm dieet is bij uitstek geschikt om diabetes te voorkomen. Verder is overgewicht de oorzaak van veel lichamelijke problemen en beperkingen. Door te beginnen met koolhydraatarm eten kun je dit zonder pillen, operaties of medicijnen oplossen en op een gezonde manier je streefgewicht bereiken.

4. Controle over je lichaamsgewicht

Zoals je zelf vast wel weet hebben veel mensen het volgende probleem: ze beginnen met een dieet, vallen een aantal kilo af, maar komen helaas snel weer aan omdat ze hun oude ongezonde eetpatronen weer oppakken (het jojo-effect). Wij zien daarentegen dat de meeste mensen die beginnen met het koolhydraatarm dieet het ook aanhouden nadat ze zijn afgevallen. Ze krijgen controle over hun eigen lichaamsgewicht.

5. Positieve impact - Goed in je vel zitten

Gezond eten en afvallen doen veel mensen voor hun uiterlijk, maar het heeft ook een enorme impact op je innerlijk. Denk aan het vergroten van je zelfvertrouwen en beter in je vel zitten. Je kunt veel meer aan en je durft sneller nieuwe dingen te ondernemen omdat je emotioneel sterker bent geworden. Het straalt op je omgeving af dat je beter in je vel zit.

Waarom werkt het koolhydraatarm dieet eigenlijk zo goed

Dit zijn de belangrijkste redenen:

 1. Koolhydraatarme voeding stimuleert de vetverbranding (zie uitleg).
 2. Je gaat anders eten, niet persé minder eten.
 3. Je eet meer verzadigende voeding.
 4. Veel vrijheid en daardoor goed vol te houden.
 5. Het is een suikervrij eetpatroon.
 6. Minder eet-buien (zie uitleg).
 7. Bloeddruk en cholesterol verlagend.
 8. Gezond én lekker worden gecombineerd.

"Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van koolhydraatarm eten op lichaamsgewicht laat zien dat het koolhydraatarm dieet leidt tot méér gewichtsverlies op de korte én lange termijn dan calorie-en vetarme diëten"
- Lisa Tennebroek

1. Vetverbranding stimuleren

Het lichaam gebruikt altijd de snelst beschikbare bron van energie. Als het lichaam kan kiezen tussen koolhydraten of lichaamsvet verbranden om aan energie te komen, dan kiest het lichaam altijd voor koolhydraten. Door de inname van koolhydraten te beperken gaat het lichaam sneller haar eigen reserves (lichaamsvet) verbranden om aan energie te komen. Daardoor ga je echt vet verliezen en afvallen.

2. Anders eten, niet persé minder eten

Vaak denken mensen dat ze zichzelf moeten uithongeren om af te vallen, maar dat is absoluut niet het geval. Door anders te eten (koolhydraatarm) zul je vanzelf merken dat je sneller verzadigd raakt en daardoor ook minder gaat eten en uiteindelijk ook minder calorieën binnenkrijgt. Daarentegen, bij caloriearme (crash) diëten gaat het lichaam juist in 'spaarstand' en zoveel mogelijk reserves opbouwen met de calorieën die het binnenkrijgt. Dit leidt tot het jojo-effect, onrust, demotivatie en is zelfs ongezond.

3. Meer verzadigende voeding

Wat je bij een koolhydraatarme levensstijl mindert in koolhydraten vul je aan met meer eiwitten, gezonde vetten en vezels. Deze voedingsstoffen verteren langzamer en zijn meestal groter in volume waardoor ze sneller een verzadigd gevoel geven nadat je gegeten hebt. Daardoor ga je minder vaak en minder snel meer eten dan je nodig hebt. Daarnaast zijn er ontzettend veel lekkere koolhydraatarme snacks en tussendoortjes die je gewoon kunt eten op momenten dat je honger hebt.

4. Veel vrijheid en daardoor goed vol te houden

Als je eetpatroon te ingewikkeld wordt of niet lekker is, dan houdt je het ook niet vol. Omdat je in het koolhydraatarm dieet veel vrijheid krijgt om je eetpatroon zelf in te richten is het ook heel goed vol te houden zolang je maar oplet dat je niet te veel koolhydraten binnenkrijgt. De keuze uit koolhydraatarme recepten is groot en als je een ingrediënt of gerecht niet lust, dan is er altijd wel een koolhydraatarme variant die je wel lust. Er zijn ook veel lekkere alternatieven voor gerechten vol met koolhydraten. In Lisa's kookboeken staat bij bijna ieder recept een tip voor variatie.

5. Suikervrij eetpatroon

Zoals je misschien wel weet is er een duidelijk verband tussen de consumptie van suiker en dodelijke ziektes zoals hart-en vaatziekten (hartinfarct, TIA's, hartfalen), ernstig overgewicht, suikerziekte (diabetes), gebitsproblemen, artritus (gewrichtsontstekingen) en zelfs sommige kankers. En nu komt het: suikers zijn koolhydraten die snel worden verteerd en bij veelvuldig gebruik dus ook erg ongezond zijn voor je lichaam. In een koolhydraatarme levensstijl worden suikers zoveel mogelijk geschrapt en daardoor verklein je ook de kans op het krijgen van de eerder genoemde ziektes. Wist je trouwens dat er enorm veel schuilnamen voor suiker zijn?

6. Minder (vr)eetbuien

Na de consumptie van koolhydraten, wordt er direct door je lichaam insuline aangemaakt om de koolhydraten (glucose) in je bloed te verwerken zodat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Door die daling in je bloedsuikerspiegel krijg je een dip in je energieniveau. De makkelijkste manier om snel aan energie te komen is opnieuw (snel verterende) koolhydraten te eten. Het resultaat is een schommelende en onregelmatige bloedsuikerspiegel, ook wel de 'bloedsuiker achtbaan' genoemd.

bloedsuikerspiegel

Koolhydraatarme voeding doorbreekt dit patroon en stabiliseert de bloedsuikerspiegel en daarmee ook de onregelmatige hongergevoelens. En dit leidt weer tot hebt minder 'dips' in je energieniveau en ook minder (vr)eetbuien.

7. Bloeddruk en cholesterol verlagend

Cholesterol verlagend: Als je LDL cholesterol (het 'slechte' cholesterol) te hoog is, dan kunnen de bloedvaten verstopt raken. Dit onstaat vaak door een langdurig ongezond voedingspatroon met veel koolhydraten, suikers, en verzadigd vet. In het koolhydraatarm dieet ga je juist minderen met koolhydraten en suikers en eet je méér gezonde meervoudig onverzadigde vetten zoals Omega-3. Koolhydraatarm eten met gezonde vetten verlaagd dus de LDL cholesterol en daarmee ook de kans op verschillende hart-en vaatziekten.

Bloeddruk verlagend: Het hebben van overgewicht gaat vaak samen met een verhoogde bloeddruk. Met een koolhydraatarm eetpatroon kun je beginnen met afvallen en zo dus je overgewicht verminderen en je bloeddruk verlagen. Daarnaast zal het vermijden van suikers, koolhydraten en bewerkte voeding ook bijdragen aan het verlagen van je bloeddruk. Daarnaast helpt minder zout (natrium) consumeren ook bij het verlagen van de bloeddruk.

8. Gezond en lekker

Als een dieet voelt als afzien met allerlei gerechten en voedingsmiddelen die je niet lekker vindt, dan ga je het niet volhouden! Je kan het perfecte voedingsschema hebben, alle groenten netjes afwegen en alles in een app invoeren, maar als het eten niet lekker is, ga je toch afhaken op den duur. Je moet het voor jezelf makkelijk maken en dat doe je door lekkere gerechten te eten. Met Lisa's dieetplan lisa kookt koolhydraatarm kun je veel nieuwe recepten ontdekken die ontzettend lekker én koolhydraatarm zijn. Het fijne van een koolhydraatarme levensstijl is dat er veel lekkere koolhydraatarme alternatieven zijn voor gerechten vol met koolhydraten. De koolhydraatarme tussendoortjes zijn ook erg prettig voor wanneer je honger hebt en verantwoord wilt snacken. Daarnaast heb je met koolhydraatarm eten voldoende vrijheid zodat je geen vitamine of mineralen tekorten hoeft te krijgen.

Hoe kan ik het beste beginnen?

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen om te minderen met koolhydraten en suikers is om in ieder geval de volgende voedingsmiddelen vermijden en schrappen uit je eetpatroon:

 • Wit/bruin brood - (bekijk eens koolhydraatarme alternatieven)
 • Aardappelen - (probeer eens gekruide wortelpeterselie of knofselderij uit de oven)
 • Pasta zoals spaghetti - (probeer een lekkere gekruide courgetti als alternatief)
 • Rijst - (probeer eens de veelgebruikte en populaire bloemkoolrijst)
 • Frisdranken en Sapjes - (de 'light' en 'zero' varianten mogen wel!)
 • Chips en snoep - (veel soorten noten zijn wel toegestaan)
 • Kant-en-klare maaltijden - (ga zelf koken en kies bijvoorbeeld eerst voor de makkelijke recepten)

Kickstart je koolhydraatarme avontuur

Als je wat serieuzer aan de slag wilt met afvallen en ook mooie resultaten wil boeken voor je gezondheid, dan raad ik je het volgende aan:

 • Kom vrijblijvend bij onze Faceboook groep koolhydraatarm eten met meer dan 29.000 leden die ook koolhydraatarm eten en stel daar je vraag of doe inspiratie op.
 • Lees eens de richtlijnen van het koolhydraatarm dieet door.
 • Bereken hoeveel gram eiwitten, vetten en koolhydraten je per dag moet consumeren om jouw doelstelling te bereiken: macros berekenen
 • Veel mensen zijn ontzettend enthousiast over de uitleg en recepten in mijn boek Lisa kookt koolhydraatarm. Dus als je interesse hebt, koop mijn boek!
 • Verdiep je verder in het koolhydraatarm dieet aan de hand van de artikelen op mijn website.

In het kort het hoe, wat en waarom van het koolhydraatarm dieet:

koolhydraatarm dieet

Hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten moet ik per dag eten

Dat hangt af van jouw huidige gewicht, lengte, geslacht, leeftijd, doelstelling en lichamelijke activiteit. Je kunt onze gratis tool gebruiken voor het berekenen van jouw macro's. Daarmee bereken je de ideale verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten gebaseerd op jouw persoonlijke situatie en doelstelling. Hoeveel gram koolhydraten per dag hangt ook af van jouw eigen keus. Lees daar meer over in de volgende vraag.

Wat is het verschil tussen koolhydraatarm koolhydraatbeperkt en keto

In een koolhydraatbeperkte levensstijl consumeer je 50-100 gram koolhydraten per dag, in een koolhydraatarme levensstijl 30-50 gram koolhydraten per dag en bij een keto levensstijl consumeer je 0-30 gram koolhydraten per dag. Ons advies is om te beginnen met beperkt of koolhydraatarm en dan pas eventueel ketogeen. Als je meer wilt weten over de verschillen tussen een koolhydraatarme, koolhydraatbeperkte of keto levensstijl, bekijk dan dit artikel.

Wat mag ik wel en wat mag ik niet eten

Wat goed binnen het koolhydraatarm dieet past zijn: groenten, rood fruit, vlees en vis, zuivel, kaas, amandelmeel. Lees in dit artikel meer over wat en waarom deze voedingsmiddelen geschikt zijn. Wat niet past binnen het koolhydraatarm dieet heb ik hierboven ook beschreven bij voedingsmiddelen schrappen. Ook staat er in dit artikel meer informatie over wat wel en niet geschikt is.

Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten

Met snel en langzaam wordt in dit geval de verteringssnelheid van koolhydraten bedoeld. Dus de tijd waarin de koolhydraten in voeding worden omgezet tot bruikbare energie. Met snelle koolhydraten worden dus producten en voedingsmiddelen bedoeld die veelal bestaan uit enkelvoudige koolhydraten die snel worden verteerd. Met langzame koolhydraten worden producten bedoeld die bestaan uit meervoudige koolhydraten die langzamer worden verteerd. Lees voor meer informatie verder op snelle en langzame koolhydraten.

Waarom moet ik meer vetten gaan consumeren?

Zoals hierboven beschreven ga je de vetverbranding stimuleren. Als je een koolhydraatarm eetpatroon aanhoudt, dan heeft het lichaam geen koolhydraten ter beschikking om te verbanden en dan schakelt het lichaam over van koolhydraatverbranding op vetverbranding. Gezonde vetten worden dus een belangrijke brandstof waar je lichaam op draait. Wat je mindert in koolhydraten vul je aan met gezonde vetten, eiwitten en vezels.

Kan ik onbeperkt koolhydraatarme producten eten?

Bij een koolhydraatarme levensstijl hoef je geen honger te lijden om af te vallen. Maar onbeperkt avocado's of andere koolhydraatarme producten nuttigen die veel calorieën bevatten kan er ook voor zorgen dat je energiebalans positief wordt (calorie overschot) en niet afvalt. Let dus op de koolhydraten, maar ook op de calorieën

Ik heb (opkomende) diabetes en/of hoge bloeddruk en/of hoog cholesterol mag ik koolhydraatarm eten

Veel aandoeningen zoals hoge bloeddruk, overgewicht, verhoogd cholesterol en diabetes zijn terug te herleiden tot een langdurig ongezonde levensstijl met ongezond eten en weinig beweging. Het koolhydraatarm dieet kan heel goed helpen bij diabetes omkeren, bij het afvallen bij overgewicht, of bij het cholesterol verlagen. Heb je specifieke vragen over jouw eigen situatie, raadpleeg dan altijd je huisarts. Lees hier meer over medische aandoeningen en het koolhydraatarm dieet.

Wat is de energiebalans en waarom is die belangrijk

Afvallen is een kwestie van meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt, want dan is je energiebalans negatief en val je af. Klinkt erg simpel, maar zo simpel is het niet.. anders had niet 50% van alle Nederlanders overgewicht gehad en 15% obesitas. De energiebalans is dus belangrijk, maar belangrijker is waarom je bent aangekomen en hoe je weer terugkeert naar een gezond gewicht en lichaam waar jij helemaal tevreden mee bent. Zoals hierboven uitgelegd is het koolhydraatarm dieet een effectieve manier om af te vallen en dit dieet is zo populair omdat het ook écht werkt!

Wat is intermittent fasting en kan het samen met koolhydraatarm eten

Intermittent fasting (IF) houdt in dat je op vaste tijden van de dag niet eet. Nadat je bent opgestaan eet je bijvoorbeeld niet, je drinkt alleen wat water en/of zwarte koffie en je eerste maaltijd is pas in de middag. Een dergelijk eetpatroon heeft verschillende voordelen (o.a. afvallen) voor sommige mensen, maar zoals bij eigenlijk alles werkt het niet voor iedereen. Lees hier verder over intermittent fasting en het koolhydraatarm dieet als je er meer over wilt weten. IF kan de kans op chronische ziektes verlagen en zorgen voor een betere gezondheid op latere leeftijd, maar het wetenschappelijk bewijs is nog beperkt.

Waar kan ik lisa's boek bekijken en bestellen?

Op de home pagina van deze site kun je Lisa's dieetplan bekijken en bestellen. In mijn boek 'Lisa kookt koolhydraatarm' staan 190 koolhydraatarme recepten van ontbijt, tot lunch, diner en tussendoortjes. Maar ook recepten om ongezonde guilty pleasures op een lekkere manier koolhydraatarm te maken. Verder bevat het boek ook uitleg over afvallen, eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en vezels.

lisa kookt koolhydraatarm

Ik heb een andere vraag

Dat kan natuurlijk! Stel je vraag bijvoorbeeld in mijn facebook groep over koolhydraatarm eten of via het contactformulier.

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Zalmsalade
Recept: Zalmsalade

Een simpele salade van zalm op lowcarb crackers! Ideaal als lunch, gezonde snack of lekker 's avonds op de bank in plaats van een zak chips. Lees hier verder: Zalmsalade

Koolhydraatarm toetje en dessert recepten
Koolhydraatarm toetje en dessert recepten

Op zoek naar een lekker koolhydraatarm toetje? Bekijk deze heerlijke koolhydraatarme recepten voor desserts en toetjes waar je je vingers bij af zult likken! Lees hier verder: Koolhydraatarme toetjes en dessert recepten

Italiaanse wrap tosti
Recept: Italiaanse wrap tosti

Een heerlijke tosti wie houdt daar niet van, ook al is brood geen optie, dan kan je nog een heerlijke tosti maken met bijvoorbeeld koolhydraatarme wraps! Lees hier verder: Italiaanse wrap tosti

Koolhydraatarm receptNieuw

Bekijk het recept: Bundt cake chocolate duo

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Schrijf je hier gratis in!

Socials - Like ons!

Lisa Tennebroek kookt koolhydraatarm

Welkom op koolhydraatarmdieet.nl!

Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa

Lisa's gevulde courgette recept (blz 115)

koolhydraatarme gevulde courgetten met gehakt

Alles over Zoetstoffen Nieuw Artikel!

zoetstoffen

Koolhydraatarme maaltijdsalade

koolhydraatarme maaltijdsalade

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 1

Koolhydraatarm kookboek Lisa kookt koolhydraatarm 1

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 2

Koolhydraatarm kookboek Lisa kookt koolhydraatarm 2

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 3

Koolhydraatarm receptenboek Lisa kookt koolhydraatarm 3

Low-carb chocolademousse (blz 205)

Low carb chocolademousse

Recept uit Lisa kookt koolhydraatarm 1

koolhydraatarm receptenboek

Lisa's koolhydraatarme burger (blz 67 & 211)

koolhydraatarm burger broodje

Koolhydraatarme kaneelbroodjes (blz 194)

kaneelrolletjes

Lisa's koolhydraatarme loempia's (blz 218)

koolhydraatarme loempia's

Koken met Lisa!

Koken met Lisa

Gegrilde courgette met zalm (blz 158)

Gegrilde courgetterolletjes met zalm

Lisa's hartige muffin recept (blz 71)

koolhydraatarme hartige muffins van ei

Koolhydraatarme gehaktballetjes

koolhydraatarme gehaktballetjes
low carb recepten