logo mobiel

Rina
woont in Spanje en viel met haar koolhydraatarm eetpatroon 25 kilo af

Ik stel me kort voor. Mijn naam is Rina van Mourik en ik ga al 72 jaar mee. Vanaf 18 jaar gewerkt tot ik in 2013 met vervroegd pensioen ben gegaan. Ik had de mogelijkheid om naar Spanje te verhuizen waar ik nog steeds woon en niet van plan ben weg te gaan. In beginsel wist ik niet wat ik met al die vrije tijd moest doen en ben ik gaan bakken en nog eens bakken maar met foute producten. Hobby's als lezen en puzzelen, heb er zo'n 100, zijn op de achtergrond geraakt.

rina voor en na afvallen

Wat voor diëten heb je allemaal geprobeerd en was dit een succes?

Ik heb in mijn leven diverse diëten gevolgd zoals Atkins. Jaar in jaar uit elke avond frites bij het eten en vooral fout voedsel. Dan zit je op een gegeven moment in een jojo situatie. En dan met werkweken, 5 uur opstaan, 6 uur de deur uit en om 18.00 thuis, nou dan ga je toch niet voor delicate super menu's maar voor makkelijk. En, altijd een brood eter geweest. Ik ben vóór Kha nooit eerder veranderd van leefwijze.

Heb je wel eens jouw bloedwaarden laten testen of je (pre)diabetes hebt?

Heb er eigenlijk nooit een écht probleem van gemaakt en mij b.v. nooit laten testen of zo. Extreem overgewicht heb ik niet gehad.

Waar liep je in jouw leven tegenaan waardoor je bent aangekomen en hoe komt het dat je in die periode te veel en ongezond bent gaan eten?

Werd met mijn pensionering steeds zwaarder en dat loste ik op met gewoon grotere maten en loszittende kleding. Maar het werd wel XXL en dat werd ik wel zat. En alles eerst passen. En ik heb een hekel aan paskamers.

Wat is de belangrijkste reden dat je koolhydraatarm bent gaan eten?

Ik weet eigenlijk niet meer hoe ik aan Kha gekomen ben. Ik ben met Kha begonnen door te stoppen met frites, aardappelen, pasta, rijst en vervolgens door allerlei recepten van Internet te verzamelen. Een dikke, dikke ordner vol. Gewoon op eigen houtje.

80 kg (1.62 lang) was wel de trigger. Half mei 2019 was ik 77.2 kg en ging ik sprongen maken met de 1e keer 9.7 kg in 11 weken. Dát ging lekker, maar tja, veel vet te verbranden. Januari 2020 was ik 55 kg en toen ging het niet meer zo hard. En, wat erger was, er kwam 🤭 een Belgische bakker op 5 minuten afstand (auto). Dát was heftig. Taarten zo mooi, gebakjes zo lekker én brood. En ook wel weer uit eten. In Spanje, dat dan ondertussen wel een hele strenge Covid periode gehad waarin je geen favoriete supermarkten kon bezoeken en alle restaurants gesloten waren. Dat schiet me zomaar weer in mijn pan. Maar goed, ik heb me wel aan de vaste regels gehouden én, dat doe ik nog steeds, goed nadenken of en zo ja WAT ik in mijn mond steek.

Hoe heb je Lisa ontdekt? Wanneer ben je gestart met Lisa’s recepten?

Via Facebook ben ik bij Lisa terecht gekomen en dacht: even een boost. De 3 boeken besteld die een vriendin vervolgens meebracht naar Spanje. Dat was wel even een dingetje .... De producten kopen in Spanje. In het begin heel erg moeten zoeken, lastig, maar het went. Nu weet ik de weg. Ik ben in week 47 aangeland. Ik heb de meeste recepten 1of 2 x gemaakt en uiteraard ga je dan voorkeuren krijgen. Maar je moet opletten dat je gevarieerd blijft eten, met name ik omdat ik geen week menu's maak.

Hoeveel kilo ben je inmiddels al afgevallen?

Van 80 naar 55 kg.

rina afgevallen

Hoe ziet jouw dag eruit op het gebied van eten? Wat eet je bij het ontbijt, de lunch en het diner?

Het werd meer een hobby om alles in een schrift te zetten dus ik kan nog precies zien wat ik at in de week 18, op 4 december frikandelvlaai. Een dagmenu dat ik lekker vind: Ontbijt met een zelf gebakken broodje, keto brood of cake of griekse yoghurt. Middaguur alleen iets van cake/taart. Tussen half 4 / half 5 namiddag een diner maaltijd uit 1 van dr boeken of iets van de Lisa site. Na 5 uur eet ik niks meer, behalve een puntje smeerkaas of wat noten of een lepel pindskaas. Ik heb veel favorieten oa Stroganoff, Traybake, Pizza .... alles lekker

Wat zijn jouw favoriete koolhydraatarme tussendoortjes?

Koolhydraatarme tussendoor snacks neem ik niet.

Waarom werkt koolhydraatarm eten goed voor jou?

Ik ben wel steeds meer gaan bakken bv in die week 18 de Wolkenbroodjes, avocadocrackers, Keto brood, kaasui broodjes, pompoenmuffins, hartige scones, ontbijtkoeken. Raar ?? tja ik was er gezellig mee bezig. En blijf op gewicht. En de Challenge heb ik 1 dag gedaan om te ontdekken dat het totaal veel te veel was, dus alleen de hoofdmaaltijden gedaan. Afin ik doe het zoals het mij het beste lijkt en daar helpt het 'telwerk' mij niet bij. Gewoon doen zoals het je bevalt dat lijkt mij het best. Afvallen, gevarieerd eten, geen suiker, lekker bakken ........ maar als pensionada heb ik het makkelijk. Geen problemen met gezondheid.... ach iedereen heeft z'n kwaaltjes en een causaal verband is moeilijk aan te tonen.

Hoe combineer jij koolhydraatarm eten in de praktijk met je werk en andere gezinsleden?

Ik ben met pensioen, verschil met zo veel anderen, ik hoef geen heel gezin draaiend te houden. Dus respect voor alle deelnemers.

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten van Lisa?

Laat mij lekker Stroganoff uit Lisa's boek eten of een Traybake, een kipburger of 1 van de pizza's. Ga niet al mijn favorieten noemen, heb er te veel.

Wat voor reacties krijg je uit je omgeving?

Ik besef dat ik de tijd heb om het als hobby te beschouwen. Wat ik wel heel naar vind, is dat 'de omgeving' toch wel vaak de neus op trekt over 'DAT DIEET'. Dan probeer ik 1 x uit te leggen dat het een andere manier van leven/ eetgewoonte is. Dat het om je gezondheid gaat. Dat je geen diabeet meer hoeft te zijn. Maar ja, praat maar eens tegen een roker aan, of tegen iemand die dagelijks 2 flessen wijn drinkt, of personen die alleen vette hap eten. Dat lukt vaak niet. Gechargeerd, om maar iets te noemen. Van mij mag het allemaal, je maakt je eigen keuze ..... maar doe niet meesmuilend naar mij, ik kies ook zelf ... voor mezelf. Natuurlijk krijg ook ik hele leuke reacties. Afin, zolang ik maar in maatje S pas en nog lekker eet ook ..... prima.

wat zijn dan jouw 3 ultieme tips voor afvallen en koolhydraatarm eten?

noem Kha geen dieet, het is alleen een manier van eten en eten klaar maken.
Beschouw het als 'forever'
Laat pieken en dalen gebeuren, volhouden en je komt daar waar je wezen wilt
Niet te veel doelen stellen
Als er echt elke dag 1 dingetje is waar je niet buiten kunt (ik ben pindakaas verslaafd) doen .... gaat het afvallen wat langzamer maar wat geeft het want het is geen wedstrijd.

MAAR: 1 tip wil ik zeker geven ...... maak steeds een keuze voor je iets in je mond steekt, wees ervan bewust WAT je eet en drinkt en WAAROM...

Heb je een favoriet product uit Lisa’s webshop?

Tot slot, ik ga straks vanuit Spanje mijn bestelling klaar maken en deze keer ga ik in ieder geval de potjes bestellen, en de minitulbandvorm (zo leuke dingen daarmee gezien) en het Challenge boek denk ik. Hebbedingetjes maar zeker ook Keto mix, amandelmeel want een kilo jaag ik er zo door heen. Afin, ik wens iedereen heel veel succes. We komen elkaar misschien wel in 1 van Lisa's groepen tegen. En .... een mooie gezonde zomer.

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Koolhydraatarme sandwich met gebraden kip
Recept: Koolhydraatarme sandwich met gebraden kip

Brood is niet altijd koolhydraatarm, maar deze sandwich met gebraden kip en bacon wel. Bekijk hier het recept. Lees hier verder: Koolhydraatarme sandwich

Over koolhydraatarmdieet.nl
Over koolhydraatarmdieet.nl

Alle artikelen in de categorie over koolhydraatarmdieet.nl staan hier vermeld. Lees hier verder: Artikelen in de categorie "Over ons"

Mexicaanse slawrap met guacamole
Recept: Mexicaanse slawrap met guacamole

Gezonde Mexicaanse slawraps met guacamole, met de lekkere Tex Mex kruiden uit mijn webshop. Lees hier verder: Mexicaanse slawrap met guacamole

low carb recepten