logo mobiel

10 redenen om te minderen met koolhydraten

Inhoudsopgave van dit artikel:

Minderen met snelle koolhydraten

Voor iedereen is het beter om op de inname van geraffineerde suiker en meelproducten te letten. Veel mensen krijgen namelijk te veel snelle koolhydraten binnen. Snelle koolhydraten zijn suikers, witte meelsoorten, maar ook pasta en witte rijst bijvoorbeeld. Hiervoor in de plaats kun je beter volkoren varianten kopen en producten met minder (of nog beter) helemaal geen toegevoegde suiker.

Bewerkte voeding

Naast het minderen met snelle koolhydraten kun je beter ook opletten met grote hoeveelheden bewerkt voedsel, want bewerkte voeding is vaak erg ongezond en niet nodig voor een gezond menselijk lichaam. Het is beter om zo veel mogelijk zelf te maken, dan kun je zelf beslissen of je nog wat extra zout of suiker toevoegd. Vaak smaakt zelfgemaakt eten ook nog eens beter dan eten uit een pakje! Als u aanleg heeft om aan te komen of maar moeilijk gewicht verliest met andere diëten, dan is het koolhydraatarm dieet zeker wat voor jou.

Koolhydraatbeperkt

Steeds meer diëtisten en artsen schrijven een koolhydraatbeperkt dieet voor bij patiënten met diabetes type 2. Voor mensen die diabetes hebben is een koolhydraatarm dieet dus zeer geschikt en het wordt zelfs aangeraden. Het beste is om dit altijd even te overleggen met je (huis)arts als je specifieke vragen hebt die rekening houden met jouw persoonlijke situatie. Als je denkt of weet dat je diabetes hebt, dan raden we het aan om eerst met een arts te overleggen omdat mensen met diabetes die een koolhydraatarm dieet volgen vaak minder medicijnen nodig hebben. Wanneer je insulineresistentie hebt ontwikkeld, is het koolhydraatarm dieet ook een optie.

10 redenen om koolhydraten te beperken

Stabiele bloedsuikerspiegel

Minderen met koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Wanneer je minder snelle koolhydraten gaat eten, krijg je minder hoge pieken en dus ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Het koolhydraatarm dieet is daardoor zeer geschikt voor mensen met diabetes type 2. Door te minderen met koolhydraten krijg je een stabielere bloedsuikerspiegel, niet alleen mensen met diabetes hebben daar profijt van ook mensen die geen diabetes hebben, hebben baat bij een stabiele bloedsuikerspiegel.

De vetverbranding stimuleren

Minder koolhydraten eten zorgt voor vetverbranding. Koolhydraten zijn brandstof voor ons lijf. Ons lichaam verbrand het liefste snelle koolhydraten omdat dit eenvoudig af te breken is en makkelijk kan worden omgezet tot energie. Wanneer je geen snelle koolhydraten meer eet, moet je lichaam op zoek naar een andere energiebron. Dit worden vetten. Eerst zal je lichaam alle vetten verteren die je binnenkrijgt met voeding, maar dat zal niet voldoende zijn, daarom gaat je lichaam over op het verbranden van lichaamsvet. Dit is dé rede dat mensen zoveel succes boeken met het koolhydraatarm dieet.

Minder hongergevoelens

Minder koolhydraten eten zorgt voor minder snaaitrek. Heb je net een hele maaltijd gegeten met pasta, witte rijst of aardappelen en voel je je eerst goed, maar al snel moe en heb je daarna toch nog trek in wat zoets of een hartige snack? Dit gevoel komt door de stijging in de bloedsuikerspiegel. Je hebt in een keer veel koolhydraten gegeten, wat ervoor zorgt dat je ineens veel energie hebt, maar omdat je lichaam niet al die energie kwijt kan wordt dit opgeslagen en daalt je bloedsuikerspiegel uiteindelijk weer. Door die daling krijg je weer snaaidrang en kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je in blijft hangen. Hierdoor kom je langzaam aan. Het is dus belangrijk om bepaalde patronen te doorbreken, anders blijf je in cirkels gaan.

Eiwitten en vetten werken verzadigend

Eiwitten en vetten verzadigen, snelle koolhydraten nauwelijks. Snelle koolhydraten kun je veel blijven eten, terwijl je eenzelfde hoeveelheid kwark, vlees of avocado bijna niet kunt opeten. Dit komt doordat vetten en eiwitten ons lichaam meer verzadigen dan snelle koolhydraten. Vooral eiwitten zorgen voor verzadiging. Dit komt doordat het eten van eiwitten ervoor zorgt dat er een seintje naar je hersenen gaat waardoor je minder eetlust krijgt. Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer je dagelijks meer eiwitten eet, mensen dagelijks minder caloriën eten. Zorg dus dat je meer eiwitten gaat eten. Ook vetten zorgen voor verzadiging, maar iets minder dan eiwitten en dit komt doordat het volle gevoel van vetten pas later komt. Bij het eten van eiwitten wordt dit seintje al in de maag doorgegeven, terwijl het seintje van vetten pas in de dunne darm wordt gegeven. Dat kan dus te laat zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je voor een langere tijd verzadigd bent.

Koolhydraten zijn vaak de oorzaak van overgewicht

Het eten van te veel koolhydraten zorgt voor overgewicht. Mensen met overgewicht en diabetes type 2 hebben dit in bijna alle gevallen ontwikkeld door een ongezond eetpatroon. Vaak komen mensen ongemerkt iets aan, dit komt vaak door het eten (en drinken) van te veel snel verterende koolhydraten. Deze vind je in frisdranken, junkfood, koeken, snoep, kant-en-klaar producten, maar ook in witte rijst, aardappelen, brood en pasta. Deze snelle koolhydraten zijn op zichzelf niet het probleem, maar als je er te veel van eet wel. Af en toe een glaasje frisdank kan niet zoveel kwaad, maar iedere dag suikerhoudende frisdrank drinken wel. Start daarom met het koolhydraatarm dieet en vermijd de snelle koolhydraten.

Koolhydraatarme levensstijl

Koolhydraatarm eten kun en mag je lang volhouden. Waar je de meeste diëten maar tijdelijk wilt volgen of zelfs mag volgen, kun je het koolhydraatarm dieet zo lang volgen als je wilt. Je kunt daarom kiezen of je over een periode langzaam afvalt of dat je het iets sneller wilt doen (meer of minder calorieën eten). Koolhydraatarm eten is op het begin eenhele omschakeling, maar het is niet extreem beperkend. Er is namelijk nog een hoop dat je wel mag eten en zijn er ontzettend veel lekkere recepten te vinden. Je zit dus niet de hele dag komkommer te eten, integendeel! Kijk maar eens op onze koolhydraatarme recepten pagina. Wanneer je lekker kunt eten maakt dat het een stuk makkelijker om vol te houden. Een dieet met alleen maar soep en sla hou je niet lang vol, deze levensstijl wel!

Lagere calorie-inname

Het vervangen van koolhydraten zorgt voor minder calorieën. Als je bijvoorbeeld pasta vervangt door courgetti en witte rijst door bloemkoolrijst, dan krijg je daardoor minder calorieën binnen. Hetzelfde geldt voor het vervangen van frisdrank door thee, water of suikervrije frisdrank. Het vervangen van een ongezonde kant-en-klare cake zonder voedingsstoffen, maar met mega veel calorieën door een zelfgemaakte cake vol met voedingsstoffen en een stuk minder calorieën. Het volgen van een koolhyraatarm dieet zorgt voor een gezonder en fitter lijf. Uiteindelijk draait afvallen om de energiebalans. dit betekent dat je minder energie (calorieën) binnenkrijgt dan dat je dagelijks energie (calorieën) verbruikt.

Wetenschappelijk bewijs koolhydraatarm dieet

Het is wetenschappelijk bewezen dat het koolhydraatarm dieet werkt. Van veel diëten is de werking nog niet bewezen, maar van het koolhydraatarm dieet wel. Er zijn veelvuldig onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat het minderen met koolhydraten positief bijdraagt aan gewichtsverlies, een betere gezondheid en risico op ziektes vermindert. Zo zijn er een aantal interessante feiten: mensen die een koolhydraatarm dieet volgen kunnen twee tot drie keer zoveel gewicht verliezen als mensen die een vetarm dieet volgen. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen hebben weinig tot geen honger gevoelens. Mensen die het koolhydraatarm dieet volgden verloren relatief veel buikvet rond de organen. Ook zijn er andere gezondheidsvoordelen zoals een lager cholesterolgehalte, stabielere bloedsuikerspiegel en een lagere bloeddruk. Enkele van deze bevindingen zijn in meta-analyzes en systematic reviews aangetoond: bron, bron, bron, bron

Makkelijk om te volgen

Het koolhydraatarm dieet is een makkelijk dieet om te volgen. Waar je bij andere diëten kunt twijfelen of wat je wel of niet mag eten, is het koolhydraatarm dieet erg simpel. Geen snelle koolhydraten en langzame koolhydraten met mate. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen houden dat beter vol dan mensen die een ander dieet volgen of op een andere manier gewicht proberen te verliezen. Het grote voordeel van dit dieet is dat je geen energiedipjes zult hebben omdat je bloedsuikerspiegel stabiel is. Ook zul je minder snaaitrek hebben waardoor je snoep en andere snacks makkelijker kunt laten staan.

Meer zelf klaar maken en meer kennis over voeding

Je eet meer gezonde voedingsmiddelen. Wanneer je koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt gaat eten zul je merken dat je meer zelf gaat maken en minder kant-en-klare dingen gaat kopen. Dat is goed voor je gezondheid en zo bouw je kennis op over gezonde voeding en ingrediënten. Daarnaast zul je automatisch meer gezonde vetten eten omdat je minder koolhydraten eet. Je hoeft niet bang te zijn voor vetten, gezonde vetten zullen je niet dikker maken, maar zorgen er juist voor dat je minder risico hebt om hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook erg goed voor je cholesterolgehalte. Het koolhydraatarme dieet zorgt ervoor dat het goede HDL cholesterol zal stijgen.

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Feta watermeloen salade
Recept: Feta watermeloen salade

Deze frisse feta watermeloen salade is perfect voor een zomerse dag en heerlijk voor bij de bbq! Lees hier verder: Feta watermeloen salade

Koolhydraatarme amandelpannenkoeken
Recept: Koolhydraatarme amandelpannenkoeken

Een heerlijk recept voor een koolhydraatarme en glutenvrije ontbijtcake met blauwe bessen. Start je dag goed met deze smaakvolle cake. Lees hier verder: Koolhydraatarme amandelpannenkoeken

Pumpkin spice cake
Recept: Pumpkin spice cake

Pumpkin spice cake, heerlijke herfstige cake die je natuurlijk het hele jaar kan (en wil!) eten. Lees hier verder: Pumpkin spice cake

Koolhydraatarm receptNieuw

Bekijk het recept: Aardbeien witte chocolade kwarktaart

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Schrijf je hier gratis in!

Socials - Like ons!

Lisa Tennebroek kookt koolhydraatarm

Welkom op koolhydraatarmdieet.nl!

Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa

Lisa's gevulde courgette recept (blz 115)

koolhydraatarme gevulde courgetten met gehakt

Lisa's koolhydraatarm receptenboek

koolhydraatarm receptenboek

Low-carb chocolademousse (blz 205)

Low carb chocolademousse

Koolhydraatarme maaltijdsalade

koolhydraatarme maaltijdsalade

Lisa's koolhydraatarme loempia's (blz 218)

koolhydraatarme loempia's

Gegrilde courgette met zalm (blz 158)

Gegrilde courgetterolletjes met zalm

Koolhydraatarme gehaktballetjes

koolhydraatarme gehaktballetjes
low carb recepten