Voeding | Koolhydraatarme vervangers
Je bent flexitariër als je een of meerdere dagen per week geen vlees eet. Ben jij of ken je er al één? Laat je via dit blog inspireren om ook flexibel en bewust om te gaan met voeding in combinatie met je doel om minder suiker te eten, af te vallen en/of als je diabetes hebt! Word een flexibeet!
Minder vlees en vis, maar je schrapt het niet helemaal uit je leven of foodie hart. Tegenwoordig willen we bewuste keuzes maken in onze voeding. Zo ontstond dan ook de flexitariër. Af en toe gaat er dan een kipfiletje in de pan, maar meestal is de maaltijd vegetarisch. Maar hoe noemen we het nu wanneer je bewust kiest voor koolhydraten of deze juist weglaat uit je maaltijd? Wat mij betreft kunnen we daarvoor de term 'flexibeet' in het leven roepen! Ontdek hieronder hoe het zit met de invulling daarvan.
Het voelt goed als je weet wat je eet en waar het vandaan komt. Hoe fijn zou het zijn als je daarnaast ook weet waaruit je kunt kiezen? Dan kun je pas echt bewust kiezen wat je wel of niet op je bord wilt leggen. Op dit moment zijn er al veel alternatieven op de markt wanneer het gaat om vleesvervangers of plantaardige melkproducten. De moderne mens is gewend om uit een ontzettend ruim aanbod te kunnen kiezen. Niet alleen als het gaat om voeding trouwens, ook als je op zoek bent naar een nieuwe blender of smartphone-abonnement. De keuze is reuze!
Het voelt vaak prettig om zo zelf keuzes te kunnen maken die het beste bij ons en in ons leven passen. Ook in een levensstijl waar je wilt letten op de inname van koolhydraten en (toegevoegde) suikers is dat het geval. Heb je in de supermarkt al eens een pakket met bloemkoolrijst zien liggen? De gemalen bloemkool vormt is een koolhydraatarme vervanger voor couscous of rijst. Speciaal ontwikkeld voor mensen zoals jij en ik. Dat maakt dat we voor een avondmaaltijd een 'nasi goreng' klaar kunnen maken met minder koolhydraten.
Bloemkoolrijst als vervanger voor koolhydraten rijst
Om je te helpen in dit keuzeproces vind je hieronder een aantal bekende gerechten waarbij de koolhydraatbommetjes zijn vervangen door een alternatief met een laag/lager gehalte aan koolhydraten.
Om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden wordt vaak aangeraden om te kiezen voor producten die langzame(re) koolhydraten bevatten. Dit hangt samen met de glycemische index. (Meer informatie hierover vind je op de glycemische index pagina of in dit blog.) Denk hierbij aan zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, volkoren penne, quinoa of havermout. Door de vertraagde opname van de suikers is het effect op je bloedsuiker ook minder snel en kan geleidelijk worden opgenomen. Dat geeft dus minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en zorgt indirect dat jij je happy blijft voelen. Je blijft hierdoor na een eetmoment vaak beter in balans.
Maak je graag foto's? Dan ken je vast de gulden snede! Eigenlijk is er net zo'n simpele regel wanneer het gaat om voeding. Je kijkt dan naar de verdeling van de ingrediënten op je bord en zorgt dat dit in verhouding is ten opzichte van je totale gerecht. Zo kun je de portie rijst afwegen en 1/3 laten zijn van het geheel. Bij een rijstmaaltijd neem je bijvoorbeeld 75 gram zilvervliesrijst en 200 gram broccoli of andere groente. De gulden portie gaat ook op als je kijkt naar de verdeling van je gezonde en minder gezonde keuzes in je edingspatroon. Eet je gevarieerd, vers fruit en groente en zorg je voor voldoende beweging? Dan kun je echt wel een keer dat patatje speciaal bestellen of een diepvriespizza in de oven gooien.
Druk druk druk en dan ook nog een maaltijd op tafel zetten. We herkennen het allemaal... soms lijkt het zo makkelijk om even een pot tomatensaus te kopen om door de spaghetti te roeren. Vaak is het gewoon een kwestie van gebrek aan tijd of inspiratie. Maarrr wist je dat het net zo easy peasy is om die saus zelf te maken? En dat het er net zo lekker of misschien zelfs nog lekkerder wordt? Het enige wat je nodig hebt zijn tomaten, olijfolie, kruiden en een blender of staafmixer. Beetje peper, zout en wat (verse) kruiden zoals basilicum of oregano toevoegen voor de smaak en klaar. Zo zie je maar! Je hoeft dus geen culinair expert te zijn en toch ben je een echte chef omdat je het zelf hebt gemaakt!
Dit gaat net zo goed op voor een smakelijke soep, heerlijke koffie of krokante ontbijtgranen. Je flanst het gewoon zelf in elkaar en voila het aantal koolhydraten en suikers verminderd. Het werd er niet alleen gezonder van waardoor het eerder voldoet aan #healthyfood maar het heeft ook een gunstig effect op de smaak van een gerecht. En de leukste bijkomstigheid? Het geeft een kick want je voelt je guaranteed een echte keukenprins of prinses!
Hier zijn een aantal recepten die je kunt gebruiken ter extra inspiratie in het bewust kiezen voor alternatieven als flexibeet. Deze zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van de voedingswaarde (koolhydraatarm), mijn persoonlijke ervaring en zijn ook bij familie, vrienden en partner uit de smaaktest gekomen met een dikke voldoende! Dus ik zou zeggen 'put it to the test'! De lijst bevat opties voor ontbijt, lunch, diner (inclusief toetjes) en tussendoortjes. Bij jou thuis komen eten wordt voor je gasten in ieder geval nooit saai ;)
Heb je diabetes en wil je minder koolhydraten gaan eten, doe dit dan in overleg met een arts, diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner. Wellicht heb je minder medicijnen of insuline nodig bij een koolhydraatarm voedingspatroon. Medisch advies is daarom van belang, zodat je goed ingesteld bent. Lees meer over hierover in ons artikel over diabetes
Wanneer je geen keukenmachine hebt, hak dan alle ingrediënten zo fijn mogelijk en meng alles goed door elkaar met een garde, zorg wel dat alles goed gemengd is.
Wanneer je er cacaonibs door doet of stukjes pure chocolade en gebruik maakt van kokosmelk, smaakt het net naar een bounty!
Deze salade kun je heel makkelijk van te voren maken. Maak gelijk een grotere portie en verdeel het over een aantal bakjes. Zo kun je makkelijk een lunchbakje mee naar je werk nemen en hoef je niet de ochtend zelf nog te bedenken wat je mee moet nemen, super handig!
Voor de afwisseling kun je er ook eens stukjes gegrilde kip, feta, avocado en wat rucola door heen doen.
Ook lekker met kipfilet, ham, zalm of avocado bijvoorbeeld.
Je kunt de wraps een avond van te voren maken en de volgende dag mee nemen naar je werk!
Voor een zoete variant van deze crackers kun je wat gedroogd fruit toevoegen bij stap vier. Denk aan cranberries, rozijnen of pruimen!
Deze crackers kun je beleggen met de producten die jij lekker vindt, denk aan guacamole, rucola en parmaham, (geroosterde) kipfilet met tuinkers, zelfgemaakte tonijnsalade, sla en gerookte zalm, biologische pindakaas of iedere andere combinatie die je maar kunt bedenken!
Een plak kaas en een kroket hebben evenveel calorieën maar wat is gezonder en welke is geschikt in het koolhydraatarm dieet. Lees hier verder: Wat is gezonder als twee producten evenveel calorieën bevatten
Griekse snack paprikas met feta, olijven, oregano en peterselie. Ideaal binnen een koolhydraatarme of keto eetpatroon. Bekijk hier het recept met weinig koolhydraten. Lees hier verder: Griekse snack paprikas
Vandaag heb ik een stamppot recept met knolselderij, andijvie en rucola. Echt een Hollands recept en met deze ingredienten ook een recept met weinig koolhydraten. Lees hier verder: Stamppot van knolselderij en adijvie
Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.
Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa