logo mobiel

Is bakpoeder hetzelfde als baking soda

Door: Lisa

Wanneer gebruik je bakpoeder en wanneer gebruik je baking soda

Vaak kom je in recepten bakpoeder tegen, bakpoeder gebruiken we om een deeg of beslag te laten rijzen. Al snel komt dan de vraag welk bakpoeder gebruik je. Je hebt in principe drie soorten bakpoeder, normaal bakpoeder, wijnsteenbakpoeder en baking soda. De laatste kom je vaak tegen in buitenlandse recepten. Waar zit het verschil nu in? Ik leg het je graag uit.

Baking soda heeft altijd een zuur ingrediënt nodig

Bakpoeder heeft als het op koken aankomt, dezelfde functie als baking soda, alleen bij baking soda moet je altijd een zuur ingrediënt toevoegen, denk bijvoorbeeld aan citroensap, yoghurt of azijn. Doe je dit niet, krijgt je baksel een vieze bijsmaak, iets wat je natuurlijk niet wilt. Bij bakpoeder is dat niet nodig, dit is een kant en klaar rijzend bakpoeder waar het zure gedeelte al in verwerkt zit. Wel is bakpoeder iets milder dan baking soda (dus werkt iets minder hard bij het rijzen).

Bakpoeder gebruiken of baking soda

Wat is het beste om te gebruiken? Dat is geheel persoonlijk, sommige mensen zweren bij baking soda, sommige bij bakpoeder. Je kunt aanhouden, als er al een zuur ingrediënt in je deeg/beslag zit gebruik baking soda, zit er geen zuur ingrediënt in je deeg/beslag gebruik bakpoeder. Je kan het natuurlijk ook allebei proberen en kijken wat jij het lekkerste vindt, zie dan verderop hoe je het onderling kan vervangen.

Verschil wijnsteenbakpoeder en bakpoeder

Wat zit er dan nog voor verschil tussen bakpoeder en wijnsteenbakpoeder? De werking is hetzelfde, het is ook één op één te vervangen, alleen het is anders opgebouwd. Beide zijn opgebouwd uit natriumbicarbonaat en een zuur, bij wijnsteenbakpoeder is dat wijnsteen (een natuurlijk zout uit de wijnproductie dat in voedingsmiddelen gebruikt wordt als rijsmiddel) en bij gewoon bakpoeder is dit wijnsteenzuur (niet te verwarren met wijnsteen, wijnsteenzuur wordt gebruikt om te conserveren) of een ander chemisch zuur.Kan je bakpoeder vervangen door baking soda en visa versa? Bakpoeder en wijnsteenbakpoeder zijn een op een te vervanging, bij baking soda is dit anders. Voor 1 theelepel (wijnsteenbakpoeder) gebruik je eenderde theelepel baking soda en tweederde een zuur ingrediënt. En andersom, voor 1 theelepel baking soda gebruik je 3 theelepels (wijnsteenbakpoeder) en haal je het zure ingrediënt uit het recept.

Is deze vraag ook nuttig voor je vrienden? Deel deze pagina:

Vergelijkbare vragen over het koolhydraatarm dieet

Waarom werkt koolhydraatarm eten bij afvallen?

Door snelle koolhydraten zoveel mogelijk te schrappen krijg je geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en zul je dus minder vaak honger hebben, waardoor je minder eet (en minder calorieën binnenkrijgt) en gaat afvallen. Lees hier verder: Waarom werkt koolhydraatarm eten bij afvallen?

Is bakpoeder hetzelfde als baking soda?

Bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda maar er zit wel baking soda in bakpoeder. Wat zijn de verschillen en wanneer gebruik ik bakpoeder en waarvoor gebruik ik baking soda. Lees hier verder: Is bakpoeder hetzelfde als baking soda?

Wat is basic metabolic rate en waarom mijn BMR berekenen?

Basic metabolic rate geeft een indicatie hoeveel calorieën jij in rust verbrand. Dit vormt de basis voor je voedingspatroon. Lees hier verder: Wat is basic metabolic rate en waarom mijn BMR berekenen?

Ga terug naar alle vragen over het koolhydraatarm dieet

low carb recepten