In het koolhydraatarm dieet worden koolhydraten voornamelijk vervangen door een toename in vezels, eiwitten en vetten.
Een van de meestgemaakte (denk)fouten bij mensen die beginnen met afvallen is dat ze denken dat vetten per definitie slecht zijn. Veel vetten zoals omega 3, omega 6 en omega 9 vetten zijn juist gezond. Wat sowieso goed is om te weten is dat vetten net zoals koolhydraten voornamelijk fungeren als brandstof voor ons lichaam net zoals de benzine voor een auto.
Bij de verbranding van vet levert 1 gram vet 9 kilo calorieen op terwijl koolhydraten en eiwitten 4 kcal energie leveren per gram. Daarnaast zijn veel vitaminen zoals A, D en E vetoplosbaar. Dat betekent dus dat vetten ervoor zorgen dat vitaminen opgenomen kunnen worden in de darmen. Daarnaast heeft het lichaam ook essentiele vetzuren nodig zoals linolzuur omdat het lichaam dat niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding zoals vis en noten moet halen.
Het koolhydraatarm dieet is zoals de naam zelf beschrijft een dieet waarbij je maar een minimale hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt. Lees hier verder: Wat is het koolhydraatarm dieet?
Afvallen wordt vooral bepaald door de verhouding tussen calorie-inname en calorieverbruik. Waarbij je het woord calorie kunt vervangen door energie. Lees hier verder: Wat is de energiebalans?
Door snelle koolhydraten zoveel mogelijk te schrappen krijg je geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en zul je dus minder vaak honger hebben, waardoor je minder eet (en minder calorieën binnenkrijgt) en gaat afvallen. Lees hier verder: Waarom werkt koolhydraatarm eten bij afvallen?
Ga terug naar alle vragen over het koolhydraatarm dieet
Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.