Bepaalde koolhydraten kunnen schadelijk voor je gezondheid zijn als ze op lange termijn regelmatig met (te) grote hoeveelheden worden gegeten. Deze zogenaamde snelle- en bewerkte koolhydraten zorgen bij overmatig gebruik voor het groeiende probleem van zwaarlijvigheid ofwel obesitas. Het probleem begon toen we ons voedsel gingen bewerken om het mooier en langer houdbaar te maken.
De vezels en voedingsstoffen werden uit het meel gehaald zodat het meel mooi wit bleef en langer houdbaar werd. Ook werden bij het bewerken van voedsel om het langer houdbaar te maken magnesium, zink en chroom uit het meel gehaald en deze voedingsstoffen werden ook uit suiker gehaald waardoor het egaler (witter) van kleur is en langer houdbaar is. Deze mineralen heeft je lichaam juist nodig om koolhydraten (suikers) te verwerken. Daarnaast werd het gehalte vitamine B1, B2, B3 en calcium en ijzer drastisch verlaagd bij deze processen. Dit zorgt er voor dat de voedingswaarden van veel producten achteruit zijn gegaan, en daardoor bestaat wit meel en suiker tegenwoordig dus voornamelijk uit 'lege' calorieën. Je lijf kan deze snel en eenvoudig afbreken waardoor ze erg snel als glucose in je bloed terecht komen en daar de insuline- en bloedsuikerspiegel verhogen.
In de onderstaande lijst vindt u producten die geraffineerde koolhydraten bevatten en die u dus beter helemaal kunt schrappen tijdens een koolhydraatarm dieet.
Alle koolhydraten worden in je darmen omgezet tot glucose, glucose komt dan in het bloed als en dat levert brandstof voor je lichaam. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose wordt verplaatst van de bloedbaan naar je cellen. Hoe meer glucose er in je bloed zit, hoe meer insuline je lichaam moet aanmaken. Te veel glucose in je bloed is gevaarlijk, het is dus belangrijk dat je lichaam glucose snel uit je bloedbaan naar je cellen verplaatst. Te veel en te vaak hoge glucose waarden in het bloed hangt weer sterk samen met overgewicht en diabetes. Kijk daarom eens op deze pagina als je wilt afvallen met een koolhydraatarm dieet.
Als het bloedsuiker gehalte onder een bepaalde grens komt, maakt je lichaam glucagon aan. Daardoor stijgt je boedsuikergehalte weer tot een normaal niveau. In onze maatschappij zit er bij te veel mensen te veel glucose in de bloedstroom. Een teveel aan glucose wordt dan door insuline omgezet naar vet. Onze lichaamscellen kunnen zo overspoeld raken met insuline dat ze er niet meer op reageren en daardoor gaat je lichaam steeds meer insuline produceren om maar te proberen om energie naar de cellen te krijgen. Dit noemen we insulineresistentie. Daarom is het ook zo belangrijk om voedingsmiddelen met een lage glycemische index te eten.
De meeste producten met koolhydraten bevatten vezels. Als je dit dieet gaat volgen zul je waarschijnlijk minder vezels binnenkrijgen dan normaal gesproken. Terwijl vezels wel van belang zijn voor een goede gezondheid. Niet alleen geven vezels ons een verzadigd gevoel, ze zorgen ook voor een soepele stoelgang. Wanneer je minde rkoolhydraten gaat eten, krijg je dus ook minder vezels binnen. Het is belangrijk dat je hier op let en dit aanvult met extra groente en vezelrijke producten zoals psyllium vezels bijvoorbeeld. Er wordt namelijk aangeraden om iedere dag 25 gram vezels te eten. Als je meer informatie wilt lezen over vezels en het koolhydraatarm dieet, lees dan eens dit artikel.
Tijdens het koolhydraatarm dieet zal je voeding voornamelijk bestaan uit vetten en eiwitten. Ongeveer 65% van je calorie inname zal uit vetten moeten komen en ongeveer 30% uit eiwitten. de overgie 5% kan je nog steeds uit koolhydraten halen. Aangezien groentes ook koolhydraten bevatten en je deze natuurlijk wel moet blijven eten. In de begin fase zal dit maximaal 50 gram koolhydraten per dag zijn. Het is erg belangirjk om groenten te blijven eten. De koolhydraten uit groenten hebben geen invloed op je dieet omdat ze ook veel vezels bevatten en andere gezonde voedingsstoffen die absoluut nodig hebt. Maak je daar dus geen zorgen over, groenten zijn super gezond en die kun je onbeperkt blijven eten.
Veel fruit eten is niet goed binnen het koolhydraatarm dieet vanwege het hoge aantal snelle suikers (koolhydraten) dit in veel fruitsoorten zitten. Bosvruchten kun je bijvoorbeeld wel eten, maar andere fruitsoorten alleen met mate. Kijk voor meer informatie hierover in dit artikel over fruit met een lage glycemische index
In het begin zal het even puzzelen zijn hoe je moet gaan eten. Er zijn minder producten om uit te kiezen dus kan het even lastig zijn. Na verloop van tijd wordt je hier echter super handig in en zal het kiezen van gezonde voeding vanzelf gaan. Als je de verhoudingen van de macronutriënten goed verdeeld zal je niet veel op je calorieën hoeven te letten. Je zult namelijk merken dat je meer verzadigd bent door het eten van meer vetten en eiwitten.
Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.
Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa