logo mobiel

Monique
Ruim 30 kilo afgevallen en overwon 3 verslavingen

Ik ben Monique Merks, ik word dit jaar 62, ben een happy single en ik heb 2 kinderen. Vanaf april 2023 werk ik als postmortaal verzorger, prachtig en dankbaar werk, daarvoor heb ik ruim 40 jaar in de administratie gewerkt.

Monique

Wat voor diëten heb je allemaal geprobeerd en was dit een succes?

Op mijn 12e ging ik voor het eerst “aan de lijn”. Dat was het begin van een leven lang jojo-en. Ik denk dat ik alle diëten die er bestaan wel geprobeerd heb, calorieën tellen, EGA, Weight Watchers, Herbalife, Sonja Bakker, Montignac en ga zo maar door. Ook Koolhydraatarm eten (Lisa en TNF) kwam in het rijtje voorbij. Bij alle dieetpogingen viel ik af, maar ik kwam (zodra ik stopte) weer net zo hard bij. En iedere keer kwamen er een paar extra kilo's bovenop.

Had je eventuele andere lichamelijke klachten die een oorzaak waren voor jouw overgewicht?

Mijn overgewicht had ik aan mezelf te danken, ik ben een emotie-eter. Bij mij ging elk pondje door het mondje, een andere lichamelijke oorzaak was er niet. Als ik me ongelukkig voelde of als er iets in mijn leven gebeurde waar ik niet mee om kon gaan, dan ging ik eten. Met alle gevolgen van dien.

Heb je wel eens jouw bloedwaarden laten testen of je (pre)diabetes hebt? Zo ja, wat voor uitslagen heb je toen gekregen van de dokter?

Ik heb in mijn leven diverse bloedonderzoeken gehad, daar kwam echter niks uit. Ik was (en ben) een gezonde vrouw.

Waar liep je in jouw leven tegenaan waardoor je bent aangekomen en hoe komt het dat je in die periode te veel en ongezond bent gaan eten?

Mijn leven is over het geheel genomen best een gelukkig leven, natuurlijk zijn er verdrietige dingen geweest. Ouders die gingen scheiden, een vriend die overleed, later zelf gescheiden, een baan kwijtgeraakt, een relatie die eindigde, vriendinnen die veel te jong overleden. Om het verdrietige en holle gevoel te laten verdwijnen ging ik eten.

Wat is de belangrijkste reden dat je koolhydraatarm bent gaan eten?

10 jaar geleden heb ik mijn alcoholverslaving overwonnen, 9 jaar geleden heb ik mijn sigaretten verslaving overwonnen en 2 jaar geleden dacht ik....als ik dat kan moet het ook kunnen om mijn suikerverslaving te overwinnen.

Hoe heb je Lisa ontdekt? Wanneer ben je gestart met Lisa’s recepten?

Ik ben in 2017/2018 al begonnen met koolhydraatarm eten via TNF. Toen ben ik best goed afgevallen, helaas kwam toen corona en een verhuizing roet in het eten gooien. In die periode kon ik boek 1 van Lisa overnemen (het was toch niet haar ding). Wat een mooie kleurrijke recepten stonden er in dat boek! Het duurde echter nog tot oktober 2021 voordat de knop écht omging en ik vol enthousiasme begon om mijn laatste verslaving (suikers) onder controle te krijgen!

Hoeveel kilo ben je inmiddels al afgevallen?

Ik ben inmiddels ruim 30 kilo afgevallen, van 89 kilo naar 55 kilo. Het varieert een beetje, soms weeg ik ineens 53 kilo en soms is het 56 kilo. Bij een lengte van 1.55 meter een prima gewicht vind ik zelf.

Hoe ziet jouw dag eruit op het gebied van eten? Wat eet je bij het ontbijt, de lunch en het diner?

Het hangt er een beetje vanaf wat ik eet op een dag. Als ik dienst heb moet ik van tevoren alles voor de dag klaar maken omdat ik niet weet of ik opgeroepen word. Vandaag heb ik bijvoorbeeld dienst van 08.00-20.00 uur. Ik heb als ontbijt een omelet klaar staan, als lunch heb ik salade caprese en voor het diner heb ik de kip stroganoff uit de diepvries gehaald. Mijn toetje van vandaag is chocolademousse. Als tussendoortjes heb ik komkommer, kaasblokjes en een bifi-worstje bij me.

Wat zijn jouw favoriete koolhydraatarme tussendoortjes?

Gekookt ei of een gevuld eitje, komkommer, blokje kaas.

Waarom werkt koolhydraatarm eten goed voor jou?

Ik heb geen `vreetkicks` meer, ik ben 30 kilo afgevallen, géén last meer met bukken, niet meer buiten adem als ik naar 4 hoog gelopen ben, ben veel energieker, kortom alleen maar positief!

Hoe combineer jij koolhydraatarm eten in de praktijk met je werk en andere gezinsleden?

Ik maak heerlijke koolhydraatarme gerechten en lunchpakketjes om mee te nemen naar mijn werk. Ik woon alleen, dus ik kan me lekker uitleven wat eten betreft. Bijna iedere dag is mijn diner weer een feestje om naar te kijken en ik geniet er van om het weer op te smullen.

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten van Lisa?

Mexicaanse schotel, bloemkool vla en de ontbijtkoeken. Eigenlijk is er nog niks geweest wat ik niet lekker vond uit de boeken van Lisa. De drie genoemde recepten zijn de favorieten van mijn gasten aan de koolhydraatarme tafel. Mijn moeder (85 jaar) vraagt altijd of ik bloemkool vla als toetje wil maken als ze bij mij komt eten.

Wat voor reacties krijg je uit je omgeving?

Iedereen zegt dat ik er fantastisch uit zie, een compleet ander mens dan voordat ik afgevallen was.

wat zijn dan jouw 3 ultieme tips voor afvallen en koolhydraatarm eten?

Gewoon beginnen, zie koolhydraatarm eten niet als een “dieet” maar als een lifestyle. Zie suikers in het vervolg als een verslaving (zoals sigaretten) en begin er gewoon niet meer aan!

Heb je een favoriet product uit Lisa’s webshop?

Mag ik er echt maar één noemen? Dat lukt me niet hoor! Mijn favorieten zijn: amandelmeel, erythritol en kokosmeel.

Monique

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Bosvruchten kwark bars
Recept: Bosvruchten kwark bars

Heerlijke bosvruchten kwark bars op basis van plantaardige producten. Lees hier verder: Bosvruchten kwark bars

Ontbijttaart met blauwe bessen
Recept: Ontbijttaart met blauwe bessen

Probeer nu dit koolhydraatarm recept voor een heerlijke lowcarb ontbijttaart met blauwe bessen. Ideaal als lekker en gezond ontbijtje. Lees hier verder: Lowcarb ontbijttaart met blauwe bessen

Low carb tompouce
Recept: Low carb tompouce

Vandaag is deze heerlijke low carb tompouce geboren en wat is die verrukkelijk lekker.. knapperig en romig tegelijk zoals een echte tompouce!! Geloof me.. dit wil je proberen! Lees hier verder: Low carb tompouce

low carb recepten