Als je in jouw leven op een ander vlak dan gezondheid of afvallen een probleem ervaart, dan onderzoek je eerst wat de oorzaak is van dat probleem. Haal je die oorzaak weg, dan lost het probleem zich meestal vanzelf op.
Als afvallen niet lukt, dan komt dat misschien wel omdat je niet weet wat je verkeerd doet. Je denkt bijvoorbeeld dat je heel gezond en koolhydraatarm eet, maar in werkelijkheid krijg je toch meer calorieën binnen dan je verbandt. Daarentegen kan het ook zo zijn dat afvallen niet lukt omdat je moeite hebt om je eetlust te beheersen en te veel snoept of last van eetbuien hebt. Je weet dan misschien wel wat je moet doen om af te vallen, maar in de praktijk krijg je het toch niet voor elkaar.
Er kunnen natuurlijk goede en gegronde redenen zijn waarom het afvallen niet lukt. Deze worden verder nog besproken in dit artikel. Maar er zijn ook smoesjes of excuusjes die mensen aan zichelf vertellen waarom het afvallen niet lukt. Hier is een lijstje met zowel redenen als smoesjes die mensen aan zichzelf of hun omgeving vertellen waarom het niet lukt om af te vallen.
"Wie wil afvallen en gezonder wil leven zoekt een mogelijkheid. Wie dat niet wil, zoekt een excuus."
In de basis is afvallen makkelijk, maar in de praktijk voor veel mensen toch erg moeilijk. Soms hoor je mensen, die zelf vaak slank zijn en niet snel aankomen, een van de volgende dingen zeggen:
“Afvallen is heel makkelijk, gewoon meer calorieën verbranden dan je consumeert.
Of een andere veelgehoorde opermerking is:
“Stop minder eten in je mond en je lichaam doet de rest”
Het feit is dat meer dan de helft van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht heeft (BMI hoger dan 25). We kunnen dus gerust stellen dat afvallen en een gezond gewicht behouden in de praktijk helemaal niet zo simpel is. Maar waarom krijgen dan zoveel mensen last van overgewicht?
De simpele verklaring is dat overgewicht ontstaat door méér calorieën te consumeren dan te verbranden. Een belangrijke oorzaak waarom mensen meer eten dan ze nodig hebben kan gevonden worden in hun eetpatroon. Wij zien keer op keer terug dat mensen met overgewicht jarenlang een eetpatroon hebben gehad met veel te veel koolhydraten en suikers en te weinig eiwitten, vezels en gezonde vetten. Daarnaast hebben veel mensen een zittend beroep achter een bureau en bewegen ze te weinig.
/“Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft overgewicht en de gemeenschappelijke deler in hun eetpatroon is dat ze dagelijks veel producten eten en drinken die vol zitten met koolhydraten en suikers.“
We weten nu dus WAT het probleem is in het eetpatroon van veel mensen met overgewicht: te veel koolhydraten en suikers en te weinig eiwitten en gezonde vetten.
“Misschien denk je nu, hoezo zijn koolhydraten het probleem?! Het enige wat telt bij afvallen is toch mijn energiebalans (calorieën verbrand vs calorieeën geconsumeerd)? Ik kan per slot van rekening ook afvallen als ik al mijn calorieën uit koolhydraten haal, toch?”
Dat Klopt, de energiebalans is leidend bij het afvallen! MAAR, de energiebalans geeft geen verklaring voor WAAROM mensen week in week uit meer eten dan ze nodig hebben. Daarvoor moeten we wat preciezer kijken naar de samenstelling van hun eetpatroon en fysieke activiteit. Zoals eerder gezegd, zien we keer op keer terug dat mensen met overgewicht jarenlang een eetpatroon hebben gehad dat voor het grootste deel uit koolhydraten bestond.
De vraag is WAAROM mensen dan veel te veel koolhydraten consumeren. Voor een antwoord hierop, moeten we ingaan op de werking van koolhydraten en wat er in het lichaam gebeurt na de consumptie van koolhydraten. Dat doen we aan de hand van de volgende afbeelding.
Overgewicht en vetopslag ontstaat wanneer de glucose in het bloed wordt verwerkt door de insuline die deze overbodige energie gaat opslaan als vetreserves.
Een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt bij veel mensen voor overgewicht en vetopslag. Maar dat is niet de enige reden waarom een stabiele bloedsuikerspiegel gewenst is. Een bloedsuikerspiegel die te veel op en neer gaat kan op termijn leiden tot:
Elektrolyten klinken misschien ingewikkeld, maar het zijn simpelweg mineralen zoals natrium, magnesium en kalium. Deze drie zijn cruciaal voor een goede werking van je lichaam, zeker als je een koolhydraatarm of ketogeen dieet volgt. Bij een lagere koolhydraatinname verliest je lichaam namelijk meer vocht — en daarmee ook elektrolyten. Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierkrampen, verstopping en zelfs een prikkelbaar gevoel. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het óók het afvallen kan vertragen of belemmeren.
Als je lichaam uit balans raakt door een elektrolytentekort, raakt je energieniveau verstoord en daalt je motivatie. Hierdoor beweeg je minder en kun je sneller grijpen naar comfortfood of te veel eten. Daarnaast speelt natrium een rol bij de hormoonhuishouding en vochthuishouding: een tekort kan leiden tot waterretentie (vasthouden van vocht) of juist uitdroging, wat het getal op de weegschaal beïnvloedt én je vetverbranding saboteert.
Mensen met langdurig overgewicht hebben hun eetgedrag en drang naar eten (snacktrek en hongergevoelens) niet voldoende onder controle. Dit over-eten komt o.a. door de werking van koolhydraten die zorgt voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel waardoor het energieniveau inkakt en je weer opnieuw koolhydraten nodig hebt om je weer energiek te voelen. Dit is een vicieuze cirkel di je kunt doorbreken als je een koolhydraatarm i.p.v. koolhydraatrijk eetpatroon volgt. Dan ben je sneller verzadigd, eet je minder en schakelt je lichaam over op vetverbranding in plaats van koolhydraatverbranding. Dan worden de vetreserves sneller aangesproken en ga je overtollige kilo’s kwijtraken.
Monique deelt haar reis van 89 naar 72 kilo en hoe ze haar hielspoor overwon. Laat je inspireren door haar tips voor een koolhydraatarm dieet en ontdek haar favoriete recepten. Lees hier verder: Monique G. is 17 kilo afgevallen en haar man Kees 10 kilo
Paprikasoep met tauge en gegrilde kippendijen. Lees hier verder: Paprikasoep met gegrilde kippendijen
Deze heerlijke tonijn salade is rijk aan eiwitten en koolhydraatarm. Ideaal dus bij het minderen met koolhydraten. Lees hier verder: Tonijnsalade
Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.
Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa