Tips koolhydraatarm dieet en schuilnamen voor suiker

Weet wat je eet met deze handige tips


Een haat/liefde verhouding met wat er op je bord ligt? Hoe vaak gebeurt het jou dat je denkt dat je iets 'gezonds' naar binnen werkt en het blijkt bij nader inzien toch niet zo te zijn? Of je hebt een etentje buiten de deur en tja.. wat zou er in die maaltijd zitten qua ingrediënten, maar ook qua koolhydraten, vetten..? Klinkt dit voor jou herkenbaar? Geloof me daarin ben je echt niet de enige!

Zeker wanneer je hier aandachtig op let, vanuit je diabetes of je algemene gezondheid, kan dit wel eens lastige situaties opleveren. Omdat ik hier zelf ook mee heb geworsteld en me voor kan stellen dat dit voor meerdere jongeren en volwassenen geldt, deel ik graag mijn tips met je! Na dit blog heb jij een aantal handige tips en trics te pakken, waarmee je voortaan ook op ieder eetmoment je mannetje staat!

suiker in het koolhydraatarm dieet

Tip 1: Weeg je voeding, niet jezelf

Pak je weegschaal uit de kast (of haal er eentje in huis) en begin thuis met afwegen van je maaltijden. Doe dit per ingrediënt. Zo krijg je meer zicht op hoeveelheden en maak je gemakkelijker inschatting van de koolhydraten op je bord. Ook wanneer je niet thuis eet. Al snel weet je dat een eetlepel rijst ongeveer 15g weegt, een middelgrote appel 100g en de scheut melk, yoghurt of kwark die in een soepkom past 250g op de teller geeft. Bij een 0,5 liter pot is dit helemaal makkelijk, dan neem je gewoon de helft. Het gezegde luidt: “Alle begin is moeilijk.” Maar dit is best goed te doen toch?! Je maakt hiermee in ieder geval een goede start!

Tip 2: Zoek het op

Gebruik een app, zoals Food, Eetmeter, Voedingswaardetabel of koolhydraatkenner of ga naar de websites. Wanneer je daar de hoeveelheden van de ingrediënten invoert, zie je direct welke voedingswaarde het heeft. Heb je zin in iets uit een verpakking, zoals een reep ontbijtkoek? Geen nood! In de meeste apps staan ook verpakte producten uit de supermarkt vermeldt. De informatie van de etiketten van deze producten is dan overgenomen in de app. Maak het jezelf dus makkelijk en zoek het gewoon op. Piece of a chocolate chip cookie! (En als je toch aan de slag gaat, zoek dan gelijk even de voedingswaarde hiervan op).

Tip 3: Bekijk de inhoud

Lees etiketten. Een app kan je hierbij natuurlijk helpen, maar het 'zelf' doen is nog altijd effectiever, vooral wanneer je dingen wilt onthouden. Let bij de etiketten op de ingrediënten, of er geen suikers met een schuilnaam zich op bevinden. Bekijk om deze te herkennen het lijstje hieronder. Zoek ook naar het aantal koolhydraten en het aantal calorieën. Zo krijg je ook zicht op de waarde van een product. Veel calorieën en veel koolhydraten? De combinatie van vetten en koolhydraten maken het voor je lichaam erg lastig. Je insulinegevoeligheid wordt hierdoor verminderd. Ook met een verlengde bolus (dit is voor de kenners ;) is hier nog moeilijk op te anticiperen.


De schutkleuren van suiker

Hier onder vind je een opsomming van de zogenoemde schuilnamen van suiker. Hier kun je op letten wanneer je de etiketten van (bewerkte) producten in de supermarkt leest.

  1. Agavesiroop
  2. Ahornsiroop
  3. Agavenectar
  4. Basterdsuiker
  5. Bietsuiker
  6. Bietenstroop
  7. Caramel (verwamde suiker)
  8. Castor melis
  9. Dadelstroop
  10. Demerara
  11. Dextrose
  12. Druivensuiker
  13. Esdoornsiroop
  14. Fructose
  15. Fructosestroop
  16. Fructose-invertsuikerstroop
  17. Fruitconcentraat
  18. Fruitextract
  19. Fruitsapconcentraat
  20. Fruitsuiker
  21. Galactose
  22. Geleisuiker
  23. Glucose
  24. Glucose-fructosestroop
  25. Glucosestroop
  26. Glucosesiroop
  27. Geconcentreerd vruchtensap
  28. HFCS: high fructose corn syrup
  29. Honing
  30. Invertsuiker
  31. Invertsiroop
  32. Isoglucose
  33. Johannesbroodsiroop
  34. Kandij
  35. Karamel
  36. Kaneelsuiker
  37. Kokosbloesemsuiker
  38. Lactose
  39. Maïsstroop
  40. Malt
  41. Maltodextrine
  42. Maltose
  43. Maple Syrup
  44. Melksuiker
  45. Melassestroop
  46. Moutstroop
  47. Moutsuiker
  48. Nectar
  49. Oersuiker
  50. Palmsuiker
  51. Parelsuiker
  52. Perensapconcentraat
  53. Rijststroop
  54. Saccharose
  55. Sacharose
  56. Sapconcentraat
  57. Siroop
  58. Stroop
  59. Speltstroop
  60. Sucranaat
  61. Sucrose
  62. Tarweglucosestroop
  63. Tarwestroop
  64. Trehalose
  65. Vanillesuiker
  66. Vruchtensuiker
  67. Wheat syrup
  68. Vruchtensapconcentraat

En nee echt niet alle suikers zijn slecht, maar het is wel goed dat je weet wat je precies binnen krijgt. Dat maakt dat je bewuster kunt kiezen.

Tip 4: Splits het op

Eet je met regelmaat buitenshuis? In een restaurant zijn ze echt wel wat gewend. Verzoek de ober/serveerster of de dressing (hieraan wordt vaak suiker toegevoegd) en de pasta/rijst/aardappelen/quinoa/couscous of andere zetmeelhouders apart gehouden kunnen worden. Vaak worden deze dan apart geserveerd in een schaal of duidelijk gescheiden van de rest van het gerecht op je bord. Ook wanneer je bij familie of vrienden gaat eten, kun je dit gerust van te voren vragen. Vinden ze zelf hierdoor het gerecht minder lekker? Dan kunnen ze vast eerst een bordje voor jou opscheppen, voordat alles gehusseld wordt.

Tip 5: Omhels de veggies

Laat groenten de boventoon voeren. Je kunt gerust die pasta of dat rijstgerecht eten, zolang de koolhydraten maar niet de pan uit stijgen. Daarom is het handig om 1. deze ingrediënten af te wegen (zie tip 1), maar daarnaast ook om meer vezels en proteïne toe te voegen aan je maaltijd. Dat geeft een verzadigd gevoel en nog steeds een goed gevuld bord! Nog een ander voordeel, groenten bevatten nooit ontzettend veel koolhydraten.

In een restaurant kun je kiezen voor een lekkere salade, of bijvoorbeeld een stuk vis. Het blaadje sla of de eetlepel groenten die hierbij worden geserveerd zijn vaak minimaal. Dus wat houd je tegen om een extra portie groenten of salade erbij te bestellen? Dan verdwijnt gegarandeerd ook gelijk de neiging om nog een lepel van die frietjes op je bord te scheppen.


Een Happy You!

Met bovenstaande tips ben jij binnen de kortste keren weer in charge. Puur door te weten wat de voeding uit je maaltijd weegt en welke voedingswaarde het heeft. Uiteindelijk zit je zelf met de gebakken peren en een ongelukkig gevoel (en hypo's of hypers) wanneer het je aan deze kennis ontbreekt. Probeer het maar eens uit en take back control! Zo ga jij weer echt houden van wat er op je bord ligt. Dan ben je, zoals Carola van Bemmelen dat zo mooi noemt, "een gelukkige eter"! (Of een gelukkige weter, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk :)


Next stop: jouw brein

Op de website van Carola kun je overigens een breintest doen, waarmee je inzicht krijgt in wat voor breintype je bent wanneer het om eten gaat. Naast dat je dus straks meer kennis hebt van de hoeveelheden die je bord of bowl bevat, is het namelijk ook super handig wanneer je weet waar jouw brein nu echt gelukkig van wordt en welke voeding dus bij jou past. Hoe dat nu zit met je brein en voeding, vertel ik je binnenkort meer over!

Succes met deze 5 tips en op naar (hernieuwde) liefde voor je bord!

Marleen Oosterom


U krijgt een goed beeld van het koolhydraatarm dieet op de koolhydraatarm dieet pagina

Het koolhydraatarm dieet bekijken:

koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm recept 14 (bladzijde 13)

koolhydraatarme koekjes

Koolhydraatarm recept 19 (bladzijde 19)

koolhydraatarme salade

Koolhydraatarm recept 34 (bladzijde 23)

omelet

Koolhydraatarm recept 41 (bladzijde 32)

avocado koolhydraatarm

Koolhydraatarm recept 67 (bladzijde 41)

gezonde salade

Koolhydraatarm recept 88 (bladzijde 49)

carpaccio

Koolhydraatarmrecept 101 (bladzijde 56)

biefstuk koolhydraatarm

Koolhydraatarmrecept 112 (bladzijde 62)

koolhydraatarme muffin

Koolhydraatarmrecept 118 (bladzijde 68)

koolhydraatarm brood