Tips koolhydraatarm dieet en schuilnamen voor suiker

Weet wat je eet met deze handige tips


Een haat/liefde verhouding met wat er op je bord ligt? Hoe vaak gebeurt het jou dat je denkt dat je iets 'gezonds' naar binnen werkt en het blijkt bij nader inzien toch niet zo te zijn? Of je hebt een etentje buiten de deur en tja.. wat zou er in die maaltijd zitten qua ingrediënten, maar ook qua koolhydraten, vetten..? Klinkt dit voor jou herkenbaar? Geloof me daarin ben je echt niet de enige!

Zeker wanneer je hier aandachtig op let, vanuit je diabetes of je algemene gezondheid, kan dit wel eens lastige situaties opleveren. Omdat ik hier zelf ook mee heb geworsteld en me voor kan stellen dat dit voor meerdere jongeren en volwassenen geldt, deel ik graag mijn tips met je! Na dit blog heb jij een aantal handige tips en trics te pakken, waarmee je voortaan ook op ieder eetmoment je mannetje staat!

suiker in het koolhydraatarm dieet

Tip 1: Weeg je voeding, niet jezelf

Pak je weegschaal uit de kast (of haal er eentje in huis) en begin thuis met afwegen van je maaltijden. Doe dit per ingrediënt. Zo krijg je meer zicht op hoeveelheden en maak je gemakkelijker inschatting van de koolhydraten op je bord. Ook wanneer je niet thuis eet. Al snel weet je dat een eetlepel rijst ongeveer 15g weegt, een middelgrote appel 100g en de scheut melk, yoghurt of kwark die in een soepkom past 250g op de teller geeft. Bij een 0,5 liter pot is dit helemaal makkelijk, dan neem je gewoon de helft. Het gezegde luidt: “Alle begin is moeilijk.” Maar dit is best goed te doen toch?! Je maakt hiermee in ieder geval een goede start!

Tip 2: Zoek het op

Gebruik een app, zoals Food, Eetmeter, Voedingswaardetabel of koolhydraatkenner of ga naar de websites. Wanneer je daar de hoeveelheden van de ingrediënten invoert, zie je direct welke voedingswaarde het heeft. Heb je zin in iets uit een verpakking, zoals een reep ontbijtkoek? Geen nood! In de meeste apps staan ook verpakte producten uit de supermarkt vermeldt. De informatie van de etiketten van deze producten is dan overgenomen in de app. Maak het jezelf dus makkelijk en zoek het gewoon op. Piece of a chocolate chip cookie! (En als je toch aan de slag gaat, zoek dan gelijk even de voedingswaarde hiervan op).

Tip 3: Bekijk de inhoud

Lees etiketten. Een app kan je hierbij natuurlijk helpen, maar het 'zelf' doen is nog altijd effectiever, vooral wanneer je dingen wilt onthouden. Let bij de etiketten op de ingrediënten, of er geen suikers met een schuilnaam zich op bevinden. Bekijk om deze te herkennen het lijstje hieronder. Zoek ook naar het aantal koolhydraten en het aantal calorieën. Zo krijg je ook zicht op de waarde van een product. Veel calorieën en veel koolhydraten? De combinatie van vetten en koolhydraten maken het voor je lichaam erg lastig. Je insulinegevoeligheid wordt hierdoor verminderd. Ook met een verlengde bolus (dit is voor de kenners ;) is hier nog moeilijk op te anticiperen.


De schutkleuren van suiker

Hier onder vind je een opsomming van de zogenoemde schuilnamen van suiker. Hier kun je op letten wanneer je de etiketten van (bewerkte) producten in de supermarkt leest.

 1. Agavesiroop
 2. Ahornsiroop
 3. Agavenectar
 4. Basterdsuiker
 5. Bietsuiker
 6. Bietenstroop
 7. Caramel (verwamde suiker)
 8. Castor melis
 9. Dadelstroop
 10. Demerara
 11. Dextrose
 12. Druivensuiker
 13. Esdoornsiroop
 14. Fructose
 15. Fructosestroop
 16. Fructose-invertsuikerstroop
 17. Fruitconcentraat
 18. Fruitextract
 19. Fruitsapconcentraat
 20. Fruitsuiker
 21. Galactose
 22. Geleisuiker
 23. Glucose
 24. Glucose-fructosestroop
 25. Glucosestroop
 26. Glucosesiroop
 27. Geconcentreerd vruchtensap
 28. HFCS: high fructose corn syrup
 29. Honing
 30. Invertsuiker
 31. Invertsiroop
 32. Isoglucose
 33. Johannesbroodsiroop
 34. Kandij
 35. Karamel
 36. Kaneelsuiker
 37. Kokosbloesemsuiker
 38. Lactose
 39. Maïsstroop
 40. Malt
 41. Maltodextrine
 42. Maltose
 43. Maple Syrup
 44. Melksuiker
 45. Melassestroop
 46. Moutstroop
 47. Moutsuiker
 48. Nectar
 49. Oersuiker
 50. Palmsuiker
 51. Parelsuiker
 52. Perensapconcentraat
 53. Rijststroop
 54. Saccharose
 55. Sacharose
 56. Sapconcentraat
 57. Siroop
 58. Stroop
 59. Speltstroop
 60. Sucranaat
 61. Sucrose
 62. Tarweglucosestroop
 63. Tarwestroop
 64. Trehalose
 65. Vanillesuiker
 66. Vruchtensuiker
 67. Wheat syrup
 68. Vruchtensapconcentraat

En nee echt niet alle suikers zijn slecht, maar het is wel goed dat je weet wat je precies binnen krijgt. Dat maakt dat je bewuster kunt kiezen.

Tip 4: Splits het op

Eet je met regelmaat buitenshuis? In een restaurant zijn ze echt wel wat gewend. Verzoek de ober/serveerster of de dressing (hieraan wordt vaak suiker toegevoegd) en de pasta/rijst/aardappelen/quinoa/couscous of andere zetmeelhouders apart gehouden kunnen worden. Vaak worden deze dan apart geserveerd in een schaal of duidelijk gescheiden van de rest van het gerecht op je bord. Ook wanneer je bij familie of vrienden gaat eten, kun je dit gerust van te voren vragen. Vinden ze zelf hierdoor het gerecht minder lekker? Dan kunnen ze vast eerst een bordje voor jou opscheppen, voordat alles gehusseld wordt.

Tip 5: Omhels de veggies

Laat groenten de boventoon voeren. Je kunt gerust die pasta of dat rijstgerecht eten, zolang de koolhydraten maar niet de pan uit stijgen. Daarom is het handig om 1. deze ingrediënten af te wegen (zie tip 1), maar daarnaast ook om meer vezels en proteïne toe te voegen aan je maaltijd. Dat geeft een verzadigd gevoel en nog steeds een goed gevuld bord! Nog een ander voordeel, groenten bevatten nooit ontzettend veel koolhydraten.

In een restaurant kun je kiezen voor een lekkere salade, of bijvoorbeeld een stuk vis. Het blaadje sla of de eetlepel groenten die hierbij worden geserveerd zijn vaak minimaal. Dus wat houd je tegen om een extra portie groenten of salade erbij te bestellen? Dan verdwijnt gegarandeerd ook gelijk de neiging om nog een lepel van die frietjes op je bord te scheppen.


Een Happy You!

Met bovenstaande tips ben jij binnen de kortste keren weer in charge. Puur door te weten wat de voeding uit je maaltijd weegt en welke voedingswaarde het heeft. Uiteindelijk zit je zelf met de gebakken peren en een ongelukkig gevoel (en hypo's of hypers) wanneer het je aan deze kennis ontbreekt. Probeer het maar eens uit en take back control! Zo ga jij weer echt houden van wat er op je bord ligt. Dan ben je, zoals Carola van Bemmelen dat zo mooi noemt, "een gelukkige eter"! (Of een gelukkige weter, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk :)


Next stop: jouw brein

Op de website van Carola kun je overigens een breintest doen, waarmee je inzicht krijgt in wat voor breintype je bent wanneer het om eten gaat. Naast dat je dus straks meer kennis hebt van de hoeveelheden die je bord of bowl bevat, is het namelijk ook super handig wanneer je weet waar jouw brein nu echt gelukkig van wordt en welke voeding dus bij jou past. Hoe dat nu zit met je brein en voeding, vertel ik je binnenkort meer over!

Succes met deze 5 tips en op naar (hernieuwde) liefde voor je bord!

Marleen Oosterom


U krijgt een goed beeld van het koolhydraatarm dieet op de koolhydraatarm dieet pagina

Het koolhydraatarm dieet bekijken:

koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm recept 14 (bladzijde 13)

koolhydraatarme koekjes

Koolhydraatarm recept 19 (bladzijde 19)

koolhydraatarme salade

Koolhydraatarm recept 34 (bladzijde 23)

omelet

Koolhydraatarm recept 41 (bladzijde 32)

avocado koolhydraatarm

Koolhydraatarm recept 67 (bladzijde 41)

gezonde salade

Koolhydraatarm recept 88 (bladzijde 49)

carpaccio

Koolhydraatarmrecept 101 (bladzijde 56)

biefstuk koolhydraatarm

Koolhydraatarmrecept 112 (bladzijde 62)

koolhydraatarme muffin

Koolhydraatarmrecept 118 (bladzijde 68)

koolhydraatarm brood