Koolhydraatarm brood en Koolhydraatarme broodvervangers


De meeste Nederlanders ontbijten of lunchen met brood of eten het zelfs bij beide maaltijden. Brood is daarom bijna onmisbaar in ons eetpatroon. Helaas is het niet gezond om te veel brood (= snelle koolhydraten) te eten. Tegenwoordig eten we veel te veel koolhydraten en daarom hebben steeds meer mensen overgewicht. Wanneer je overstapt op een koolhydraatarm dieet kan het even wennen zijn om alternatieven te vinden voor al het brood. Een lekkere boterham met beleg, een tosti, een pistoletje, wrap of een lekker stokbroodje met dips wil je natuurlijk niet missen. Gelukkig heb ik goed nieuws voor je, je mag misschien niet alle soorten eten, maar er zijn genoeg koolhydraatarme alternatieven voor brood. Lees snel verder en ontdek de koolhydraatarme brood alternatieven en de heerlijke recepten!

afvallen

Koolhydraatarme producten verzadigen meer

Een groot voordeel van koolhydraatarme broodvervangers is dat ze je meer en langer verzadigen. Dit komt door het hogere eiwitgehalte en vetgehalte. Doordat er minder koolhydraten in het product zitten, zitten er meer eiwitten en vetten in. Hierdoor is het product meestal wel wat hoger in calorieën, maar je zult ook langer verzadigd zijn en dat telt ook zeker mee. Daarnaast zul je ook geen pieken in je bloedsuikerspiegel krijgen, wat vele voordelen heeft. Daarover kun je in een andere blog meer lezen.

Mensen die langere tijd koolhydraatarm leven kunnen te weinig vezels binnenkrijgen, daarom worden er vaak extra vezels toegevoegd een voorbeeld hierval zijn psylliumvezels. Dit zijn vezels in een potje en kun je eenvoudig toevoegen aan je brood en baksels. Vezels zijn erg belangrijk voor je gezondheid, daar kun je meer in deze blog over lezen. Een ander voordeel van vezels toevoegen is dat je langer verzadigd zult zijn dus minder snel weer honger hebt.

Koolhydraatarm brood en koolhydraatarme broodvervangers recepten

In de onderstaande lijst vind je een overzicht van de recepten op deze pagina. Scrol verder naar beneden om de recepten te zien en de bereidingen te lezen.

  • Makkelijke psylliumbroodjes
  • Psylliumbroodjes
  • Noors Platbrood

Koolhydraatarm Brood

Makkelijke psylliumbroodjes

Ingrediënten voor 4 broodjes

  • 35 gram psylliumvezels
  • 80 gram amandelmeel
  • 3 eiwitten
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • Zaden voor op het broodje

Voedingswaarde per portie

  • 142 kcal
  • 4 gram koolhydraten
  • 8 gram eiwitten
  • 11 gram vet

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng alle ingrediënten door elkaar en mix of klop het luchtig.
  3. Smeer je handen in met wat olie (anders blijft het deeg plakken), verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en vorm er met je hand bolletjes van.
  4. Leg de broodjes op een bakpapier en strooi er wat zaden naar keuze overheen.
  5. Bak de broodjes in 40 minuten af op 200 graden.
psyllium broodjes

Psylliumbroodjes

Ingrediënten voor 12 kleine broodjes:

  • 45 gram psylliumvezels
  • 125 gram monchou
  • 4 grote eieren
  • Snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Zaden en pitten naar keuze

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Klop de monchou en de eieren met een mixer of keukenmachine glad. Voeg het zout, bakpoeder en psylliumvezels toe en mix alles nogmaals door elkaar.
  3. Je kunt ook wat zaden aan het deeg toevoegen of alleen zaden bovenop doen.
  4. Laat het deeg 30 minuten rusten zodat de vezels het vocht kunnen opnemen en je het deeg beter kunt vormen.
  5. Verdeel het deeg in 12 porties en maak er bolletjes van met je handen. Leg de deegbolletjes op een bakpapier en duw de zaden en pitten er in.
  6. Bak de broodjes in 40 minuten af op 200 graden.

Tip: Voor zoete broodjes kun je kaneel of koekkruiden toevoegen of een beetje zoetstof. Hou je meer van hartig dan kun je bijvoorbeeld kaas en uien toevoegen aan het deeg of bovenop het broodje. Ook zou je nog extra kruiden zoals Italiaanse kruiden kunnen toevoegen voor wat extra smaak.

psyllium broodjes

Noors Platbrood

Ingrediënten voor een ovenplaat (16 stukjes):

  • 130 gram kaas
  • 3 grote eieren
  • 100 gram roomkaas
  • 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
  • 70 gram gebroken lijnzaad
  • 70 gram sesamzaad
  • 80 gram zonnebloempitten
  • 75 gram pompoenpitten
  • 1 eetlepel mayonaise

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng eerst de kaas, roomkaas, bakpoeder en mayonaise door elkaar.
  3. Voeg nu de zaden en pitten toe en meng alles door elkaar.
  4. Leg een bakpapier op een ovenplaat en verspreid het mengsel over het bakpapier. Leg er nog een bakpapier bovenop en rol het uit tot maximaal 2 centimeter dik.
  5. Bak het Noorse Platbrood in ongeveer 20 minuten af.
platbrood met zaden

U krijgt een goed beeld van het koolhydraatarm dieet op de koolhydraatarm dieet pagina


Het koolhydraatarm dieet bekijken:

koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm recept 14 (bladzijde 13)

koolhydraatarme koekjes

Koolhydraatarm recept 19 (bladzijde 19)

koolhydraatarme salade

Koolhydraatarm recept 34 (bladzijde 23)

omelet

Koolhydraatarm recept 41 (bladzijde 32)

avocado koolhydraatarm

Koolhydraatarm recept 67 (bladzijde 41)

gezonde salade

Koolhydraatarm recept 88 (bladzijde 49)

carpaccio

Koolhydraatarmrecept 101 (bladzijde 56)

biefstuk koolhydraatarm

Koolhydraatarmrecept 112 (bladzijde 62)

koolhydraatarme muffin

Koolhydraatarmrecept 118 (bladzijde 68)

koolhydraatarm brood