logo mobiel

Koolhydraatarm brood recepten met ingrediënten en bereiding

Inhoudsopgave van dit artikel:

Ontbijten en lunchen met brood

De meeste Nederlanders ontbijten of lunchen met brood of eten het zelfs bij beide maaltijden. Brood is daarom bijna onmisbaar in ons eetpatroon. Helaas is het niet gezond om te veel brood te eten. Tegenwoordig eten we veel te veel koolhydraten en daarom hebben steeds meer mensen overgewicht. Wanneer je overstapt op een koolhydraatarm dieet kan het even wennen zijn om alternatieven te vinden voor traditioneel brood en graanproducten. Koolhydraatarm brood is in ieder geval een veelgebruikt (en gezond) alternatief.

Boterham, tosti of stokbrood

Een lekkere boterham met beleg, een tosti, een pistoletje, wrap of een lekker stokbroodje met dips wil je natuurlijk niet missen. Gelukkig heb ik goed nieuws voor je, je mag misschien niet alle soorten eten, maar er zijn genoeg koolhydraatarme alternatieven voor brood. Lees snel verder en ontdek de koolhydraatarme brood alternatieven en de heerlijke recepten!

Koolhydraatarme broodvervangers

Een groot voordeel van koolhydraatarme broodvervangers is dat ze je meer en langer verzadigen. Dit komt door het hogere eiwitgehalte en vetgehalte. Doordat er minder koolhydraten in het product zitten, zitten er meer eiwitten en vetten in. Hierdoor is het product meestal wel wat hoger in calorieën, maar je zult ook langer verzadigd zijn en dat telt ook zeker mee. Daarnaast zul je ook geen pieken in je bloedsuikerspiegel krijgen, wat vele voordelen heeft. Daarover kun je in een andere blog meer lezen.

Vezels aanvullen

Mensen die langere tijd koolhydraatarm eten kunnen soms te weinig vezels binnenkrijgen, daarom worden er vaak extra vezels toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is psylliumvezels. Dit zijn vezels in een potje en kun je eenvoudig toevoegen aan je brood en baksels. Vezels zijn erg belangrijk voor je gezondheid, daar kun je meer in deze blog over lezen. Een ander voordeel van vezels toevoegen is dat je langer verzadigd zult zijn dus minder snel weer honger hebt.

Koolhydraatarme broodvervangers

We hebben hier de volgende 3 recepten voor koolhydraatarm brood gedeeld.

Koolhydraatarme cloudbreads

Ingrediënten voor 10 broodjes

  • 3 eieren
  • 3 flinke eetlepels hüttenkäse of roomkaas
  • Kruiden naar keuze
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • Optioneel: Zaden voor op het broodje
Cloudbread

Bereiding koolhydraatarme Cloudbreads:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Splits de eieren en bewaar het eigeel in een andere kom
  3. Klop de eiwitten met het bakpoeder op in een vetvrije kom. Het makkelijkste is om dit met een keukenmachine te doen die kan opkloppen of met een handmixer, anders moet je heel lang kloppen met een garde, het moet namelijk echt goed stijf worden. Het eiwit is stijf als het met een mooie punt aan je garde blijft hangen.
  4. Klop het eigeel in een andere kom samen met de hüttenkäse tot een egaal luchtig mengsel
  5. Voeg het eigeel mengsel langzaam toe aan het opgeklopte eiwit. Spatel het er rustig door heen. Het beslag moet luchtig blijven. Doe dit daarom met een spatel en niet met een keukenmachine of handmixer.
  6. Als het goed gemengd is, schep je het beslag in kleine bolletjes op de ovenplaat. Houdt wat afstand tussen de verschillende bolletjes
  7. Zet de ovenplaat 17-20 minuten op 150 graden in de oven. Elke oven is anders dus houd ze vanaf 15 minuten in de gate.
  8. Laat de broodjes goed afkoelen.

Voedingswaarde per broodje

  • 31 Kcal
  • 1 gram koolhydraten
  • 2 gram eiwitten
  • 3 gram vet

Tip: Voor zoete broodjes kun je kaneel of koekkruiden toevoegen of een beetje zoetstof. Hou je meer van hartig dan kun je bijvoorbeeld kaas en uien toevoegen aan het deeg of bovenop het broodje. Ook zou je nog extra kruiden zoals Italiaanse kruiden kunnen toevoegen voor wat extra smaak. Je kunt deze broodjes voor allerlei gerechten gebruiken. Je kunt er sandwiches mee maken, hamburger broodjes of een tosti!


Koolhydraatarme broodjes op basis van psylliumvezels

Ingrediënten voor 12 (kleine) broodjes

  • 45 gram psylliumvezels
  • 125 gram monchou
  • 4 grote eieren
  • Snufje zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Zaden en pitten naar keuze
psylliumbroodjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Klop de monchou en de eieren met een mixer of keukenmachine glad. Voeg het zout, bakpoeder en psylliumvezels toe en mix alles nogmaals door elkaar.
  3. Je kunt ook wat zaden aan het deeg toevoegen of alleen zaden bovenop doen.
  4. Laat het deeg 30 minuten rusten zodat de vezels het vocht kunnen opnemen en je het deeg beter kunt vormen.
  5. Verdeel het deeg in 12 porties en maak er bolletjes van met je handen. Leg de deegbolletjes op een bakpapier en duw de zaden en pitten er in.
  6. Bak de broodjes in 40 minuten af op 200 graden.

Voedingswaarde per broodje

  • 146 Kcal
  • 1,7 gram koolhydraten
  • 7,9 gram eiwitten
  • 11,6 gram vet

Tip: Voor zoete broodjes kun je kaneel of koekkruiden toevoegen of een beetje zoetstof. Hou je meer van hartig dan kun je bijvoorbeeld kaas en uien toevoegen aan het deeg of bovenop het broodje. Ook zou je nog extra kruiden zoals Italiaanse kruiden kunnen toevoegen voor wat extra smaak.


Noors platbrood

Ingrediënten voor een ovenplaat (16 stukjes brood)

  • 130 gram kaas
  • 3 grote eieren
  • 100 gram roomkaas
  • 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
  • 70 gram gebroken lijnzaad
  • 70 gram sesamzaad
  • 80 gram zonnebloempitten
  • 75 gram pompoenpitten
  • 1 eetlepel mayonaise
platbrood met zaden

Bereiding Noors platbrood:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng eerst de kaas, roomkaas, bakpoeder en mayonaise door elkaar.
  3. Voeg nu de zaden en pitten toe en meng alles door elkaar.
  4. Leg een bakpapier op een ovenplaat en verspreid het mengsel over het bakpapier. Leg er nog een bakpapier bovenop en rol het uit tot maximaal 2 centimeter dik.
  5. Bak het Noorse Platbrood in ongeveer 20 minuten af.

Voedingswaarde per broodje

  • 177 Kcal
  • 2 gram koolhydraten
  • 9 gram eiwitten
  • 14 gram vet

Wil je zelf koolhydraatarm brood maken, dan zijn deze koolhydraatarme broodmixen zeker een aanrader!

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Komkommerrolletjes met tonijn en pittige saus
Recept: Komkommerrolletjes met tonijn en pittige saus

Komkommerrolletjes met tonijn en pittige saus Lees hier verder: Komkommerrolletjes met tonijn en pittige saus

Griekse kipspiesjes met salade
Recept: Griekse kipspiesjes met salade

Griekse kipspiesjes met tomaten bloemkoolrijst, tzatziki en salade. Lees hier verder: Griekse kipspiesjes met salade

Champignon omelet
Recept: Champignon omelet

Een champignon omelet is koolhydraatarm en ideaal als ontbijt of lunch. Je kunt dit koolhydraatarm recept natuurlijk naar je eigen hand zetten. Lees hier verder: Champignon omelet

Koolhydraatarm receptNieuw

Bekijk het recept: Speculaas shake

Lisa Tennebroek kookt koolhydraatarm

Welkom op koolhydraatarmdieet.nl!

Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa

Lisa's gevulde courgette recept (blz 115)

koolhydraatarme gevulde courgetten met gehakt

Lisa's koolhydraatarm receptenboek

koolhydraatarm receptenboek

Low-carb chocolademousse (blz 205)

Low carb chocolademousse

Koolhydraatarme maaltijdsalade

koolhydraatarme maaltijdsalade

Lisa's koolhydraatarme loempia's (blz 218)

koolhydraatarme loempia's

Gegrilde courgette met zalm (blz 158)

Gegrilde courgetterolletjes met zalm

Koolhydraatarme gehaktballetjes

koolhydraatarme gehaktballetjes
Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Schrijf je hier gratis in!

Socials - Like ons!

low carb recepten