Koolhydraatarme koekjes recepten met amandelmeel en kokosmeel
Inhoudsopgave:
Verschillende soorten koekjes
Er zijn veel verschillende koekjes, denk aan gevulde koek, roze koek, speculaas of roomboterkano. Koekjes uit de supermarkt zijn natuurlijk geen goede keuze als je koolhydraatarm eet.
Kant-en-klaar koekjes zitten vol suiker, ongezonde vetten, tarwe en bevatten weinig tot geen gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen.
Niet echt een gezonde keuze dus. Daarom in dit artikel een aantal heerlijke recepten van koolhydraatarme koekjes voor jou. Zodat jij ook kunt genieten van een heerlijk tussendoortje bij de koffie. Je kunt namelijk ook gezonde koolhdyraatarme koekjes maken en dat is helemaal niet moeilijk. Scroll naar beneden voor de heerlijke koekjes recepten!
Gezonder koolhydraatarm bakken
Suiker, tarwebloem, (vanille)suiker, chocholade en glazuur komen in allerlei baksels voor en dan met name heel veel suiker. Dat maakt het lekker, maar hierdoor bevat het erg veel koolhydraten. Dat past natuurlijk niet binnen een koolhydraatarm dieet. Je bloedsuikerspiegel zal enorm stijgen en je wordt ook sneller dik van veel koolhydraten. Na het eten van koekjes krijg je eerst een energiepiek, maar daarna kom je in een dal doordat je bloedksuikerspiegel weer daalt. Hierdoor kun je moe worden en weer honger krijgen.
Gelukkig kun je ook op een gezondere manier bakken en kun je eenvoudig koekjes maken waarvan je wel kunt genieten. Onze bakrecepten zijn speciaal zonder geraffineerde suikers, zonder ongezonde additieven en zonder ongezonde vetten. De recepten op deze pagina bestaan uit simpele ingrediënten die je gewoon bij je supermarkt kunt kopen.
Vervang bij het maken van koekjes bloem, tarwemeel of zelfrijzend bakmeel door amandelmeel of een andere meelsoort op basis van noten en zaden, zoals kokosmeel. Amandelmeel is laag aan koolhydraten en rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Het bevat een stuk minder koolhydraten dan normaal bloem, zie hieronder:
Tarwebloem per 100 gram
- Koolhydraten: 76 gram
- Eiwitten: 10 gram
- Vetten: 1 gram
Amandelmeel per 100 gram
- Koolhydraten: 4,3 gram
- Eiwitten: 24 gram
- Vetten: 55 gram
Zoals je hierboven kunt zien bevat amandelmeel meer vetten dan tarwebloem en daardoor ook meer calorieën. Gelukkig zijn het wel gezonde vetten, maar nog steeds is het goed om het met mate te eten want je kunt ook van gezonde ingrediënten aankomen.
Koolhydraatarme amandelkoekjes
Ingrediënten van dit recept
- 100 gram roomboter
- 1 flinke eetlepel yoghurt of kwark
- 1 groot ei
- 200 gram amandelmeel
- Zoetstof naar keuze
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Smelt de roomboter op zacht vuur.
- Klopt het ei los en kneed het ei met amandelmeel, zoetstof, yoghurt of kwark, zout en de gesmolten boter door elkaar.
- Voeg eventueel nog wat extra zoetstof toe of stukjes chocolade, kokos of wat geschaafde amandelen!
- Zet het deeg afgedekt een uur in de koelkast en laat het opstijven.
- Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapierli
- Maak koekjes uit het afgekoelde deeg en versier eventueel nog.
- Bak 15-20 minuten in de oven of tot de koekjes goudgeel kleuren.
Roomboterkoekjes
Ingrediënten voor 16 roomboterkoekjes
- 200 gram amandelmeel
- 90 gram roomboter
- 1 groot ei
- Zoetstof naar smaak
- Snufje zout
- Optioneel: garnering: gehakte noten/zaden
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 170 graden.
- Smelt de roomboter. Klop het ei los met een garde, meng met het amandelmeel, zoetstof, zout en de gesmolten roomboter.
- Rol het deeg uit en druk er met een rondevorm rondjes uit.
- Leg de koekjes op een rooster met bakpapier. Garneer als je wilt nog met gehakte noten zoals amandelschaafsel, pistache of pompoenpitten voor extra vezels.
- Bak de koekjes 10 tot 15 minuten in de oven.
- Laat de koekjes afkoelen en eet smakelijk!
Koolhydraatarme chocoladekoekjes
Ingrediënten voor 12 chocoladekoekjes
Bodem
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram roomboter
- Zoetstof naar smaak
Vulling
- 50 ml slagroom
- 50 gram roomboter
- 3 eieren
- 15 gram amandelmeel
- 150 gram 85% chocolade
- Zoetstof naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 170 graden.
- Maak eerst de bodem. Smelt de boter en meng met het amandelmeel en de zoetstof naar smaak.
- Pak een klein (spring)vorm en verdeel het kruimelige deeg over de bodem van de vorm met de achterkant van een lepel.
- Zet de bodem 15 minuten in de oven. Maak ondertussen de chocoladelaag.
- Smelt de boter samen met de chocolade op matig vuur
- Mix de eieren luchtig met de slagroom en zoetstof. Voeg het amandelmeel toe en het chocolademengsel en mix goed door elkaar.
- Giet het chocolade mengsel over de bodem en zet nog 10-12 minuten in de oven.
Koolhydraatarme ontbijtkoek
Ingrediënten voor 18 plakjes
Bodem
- 200 gram amandelmeel
- 50 gram roomboter
- 5 eieren
- Zoetstof naar smaak
- 3 eetlepels koekkruiden
- 2 theelepels bakpoeder
- Snufje zout
- 20 gram gemalen pompoenpitten
- 10 gemalen pecannoten
Bereidingswijze
- Verwarm een oven op 170 graden. Pak een grote (vierkante) springvorm of gebruik een cakevorm als je die niet hebt.
- Smelt de roomboter.
- Meng eerst het amandelmeel, koekkruiden, zoetstof, bakpoeder en het zout door elkaar.
- Hak de pecannoten fijn en doe bij het mengsel van stap 2.
- Voeg nu de eieren toe en mix tot een egaal mengsel.
- Stort het beslag in de springvorm of cakevorm en garneer met gemalen pompoenpitten.
- Zet de peperkoek 25-30 minuten in de oven op 170 graden.
Mini gebakjes met koekbodem
Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:
Ervaringen en Reviews overzicht
Is bakpoeder hetzelfde als baking soda
Bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda maar er zit wel baking soda in bakpoeder. Wat zijn de verschillen en wanneer gebruik ik bakpoeder en waarvoor gebruik ik baking soda.
Lees hier verder: Is bakpoeder hetzelfde als baking soda
Recept: Pita pizza
Pizza! Wie houdt daar nu niet van. Deze overheerlijke pizza kan je als lunch of als diner maken. Ze zijn zo klaar en dan smullen maar.
Lees hier verder: Pita pizza