logo mobiel

Hoeveel eiwitten koolhydraten en vetten moet ik per dag binnenkrijgen

Door: Lisa

Hoeveel eiwitten koolhydraten en vetten per dag

Afhankelijk van jouw lengte, gewicht, leeftijd, doelstelling, lichamelijke activiteit en geslacht wordt de ideale verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten bepaald. Uiteindelijk zijn het voornamelijk deze 3 voedingsstoffen die bepalen hoeveel calorieen jij binnenkrijgt. Als je dus minder calorieen wilt consumeren, dan is het slim om eens na te gaan hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten je op een normale dag binnenkrijgt.

Welke verhouding is geschikt voor mij?

Als je bedenkt dat 1 gram koolhydraten 4 kcal levert, 1 gram eiwitten 4 kcal levert en 1 gram vetten maar liefst 9 kcal levert, dan zou je zeggen ik ga mijn vet inname verlagen als ik wil afvallen. Maar dat is toch echt ‘te kort door de bocht’. Dit heeft alles te maken met de invloed van de bloedsuikerspiegel. Lees daarover meer bij bloedsuikerspiegel.

Minder koolhydraten

Bij het volgen van een koolhydraatarm eetpatroon, ga je zoals het term zelf al aangeeft een eetpatroon volgen dat ‘arm’ is in koolhydraten. Wat je mindert in koolhydraten, vul je aan met extra eiwitten en gezonde vetten.

Macro berekening maken

Wil je een macro berekening maken die bij jouw situatie en doelstelling past, gebruik dan onze macro calculator.

Is deze vraag ook nuttig voor je vrienden? Deel deze pagina:

Vergelijkbare vragen over het koolhydraatarm dieet

Is het koolhydraatarm dieet geschikt om voor langere tijd te volgen?

Het koolhydraatarm dieet leent zich goed voor de lange termijn. Het is goed mogelijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden met weinig koolhydraten. Lees hier verder: Is het koolhydraatarm dieet geschikt om voor langere tijd te volgen?

Ik ben vegetarier kan ik het koolhydraatarm dieet volgen?

Als je vegetarisch eet, dan kun je nog prima het koolhydraatarm dieet volgen. Denk aan vleesvervrangers, groenten, kaas en noten die uitkomst bieden. Lees hier verder: Ik ben vegetarier kan ik het koolhydraatarm dieet volgen?

Wat is de energiebalans?

Afvallen wordt vooral bepaald door de verhouding tussen calorie-inname en calorieverbruik. Waarbij je het woord calorie kunt vervangen door energie. Lees hier verder: Wat is de energiebalans?

Ga terug naar alle vragen over het koolhydraatarm dieet

low carb recepten