logo mobiel

Wilma van Esch
Wilma woog 105 en is ruim 20 kilo afgevallen met haar koolhydraatarm eetpatroon

Mijn naam is Wilma van Esch, 50 jaar jong, getrouwd en 2 hondenkinderen. Ik ben dol op koken/bakken, tv kijken, heerlijk wandelen met mijn hondjes en mijn man als hij zin heeft en jullie kennen mij als moderator van Lisa’s groep op Facebook en inmiddels werk ik ook fulltime in Lisa’s bedrijf.

Wilma voor en na afvallen

Wat voor diëten heb je allemaal geprobeerd en was dit een succes?

Ik ben ergens begonnen met diëten in mijn vroege twintiger jaren. Dat was toen via de Weight Watchers, dat was een succes maar tijdelijk. Zo ging het een paar jaar door via de WW, Sonja Bakker en ga zo maar door. Uiteindelijk lukte het dus niet om de kilo’s eraf te houden, ik ben een emotie eter en ik zal je mijn hele levensverhaal besparen, maar ik had genoeg redenen om steeds weer terug te vallen in het emotie (slechte) eten.

Heb je wel eens jouw bloedwaarden laten testen of je (pre)diabetes hebt? Zo ja, wat voor uitslagen heb je toen gekregen van de dokter?

Jazeker ik loop via de huisarts jaarlijks voor het in de gaten houden van mijn bloeddruk en mijn suikerwaarden, in februari 2021 kreeg ik te horen dat ik op het randje van Diabetes 2 zat, nu 2 jaar later heb ik die weer prima onder controle door koolhydraatarm te eten

Waar liep je in jouw leven tegenaan waardoor je bent aangekomen en hoe komt het dat je in die periode te veel en ongezond bent gaan eten?

Zoals ik al zei, ik ben een emotie eter. Dus het overlijden van mijn vader en moeder (vooral mijn moeder had een jarenlang ziektebed), IVF pogingen (dus hormonen) en daarna ook een huwelijk dat strandde, had ik teveel redenen om slecht te eten (of tenminste zo voelt dat dan als je een emotie eter bent).

Wat is de belangrijkste reden dat je koolhydraatarm bent gaan eten?

Mijn man haha! In 2016 kwam manlief met het koolhydraatarm eten, mijn eerste reactie was NEE. Ik ben dol op brood en pasta’s dat kan echt niet. Maar het werkte zo goed voor hem, dat ik ook ben begonnen. Allereerst met gewoon het weglaten van brood, aardappelen, pasta, rijst. In 2016 waren er nog niet veel koolhydraatarme producten te vinden, dus aten wij veel groenten en een extra stuk vlees/vis, salades en soep en ontbijt sloeg ik vaak over.

Hoe heb je Lisa ontdekt? Wanneer ben je gestart met Lisa’s recepten?

Toen ik in 2021 dus op mijn kop kreeg van mijn huisarts en me realiseerde dat ik eigenlijk het koolhydraatarm eten een beetje had laten varen (vooral weekenden aten we ‘normaal’) was dat de alarmbellen die ik nodig had om echt te zeggen genoeg is genoeg. Ik was al lid van vele koolhydraatarme groepen, waaronder die van Lisa. Wat me opviel was dat het een gezellige groep was, met leuke mensen (geen keto politie) en waar mensen echt oprecht en leuk reageerde. Natuurlijk zag ik vaak de recepten uit de boeken voorbijkomen, in het begin dacht ik, ik heb al zooooveeeel boeken op de schappen staan die ik echt NOOIT gebruik, dat ga ik niet doen.

Maar na het enthousiasme van de leden toch over stag gegaan en boek 1 gekocht en echt geen moment spijt gehad. Lisa’s boeken gebruik ik elke dag en de recepten zijn simpel en heerlijk. In september van dat jaar vroeg Lisa mij of ik misschien moderator wilde worden van haar Facebook groepen, daar hoefde ik niet lang over na te denken. En een jaar later vroeg ze of ik misschien niet voor haar bedrijf parttime wilde werken om de klantenservice te doen, ik was zo vereerd en zo blij en uiteindelijk heb ik dus van mijn hobby (eten haha) mijn werk gemaakt en mag ik elke dag met heel veel plezier werken. Inmiddels werk ik zelfs fulltime en doe ik naast de klantenservice nog 101 andere dingen, elke dag is anders, elke dag is leuk!

Hoeveel kilo ben je inmiddels al afgevallen?

Ik ben van 105,4 kilo gegaan naar 84, kilo. Inmiddels ben ik wel weer wat zwaarder omdat ik in de overgang zit en het gewicht moeilijker onder controle kan houden, maar het blijft op zich wel netjes tussen de 85 en 90 schommelen. Ik zou graag onder de 85 wegen, dat vind ik goed genoeg voor mijn leeftijd en bouw.

wilma afgevallen

Hoe ziet jouw dag eruit op het gebied van eten? Wat eet je bij het ontbijt, de lunch en het diner?

Ik heb heel lang niet ontbeten, maar de laatste tijd weer wel. Ik eet doordeweeks koolhydraatarm, altijd uit Lisa’s boeken of van de website en weekend khb. Mijn dag zou kunnen zijn: mascarpone pannenkoekjes uit boek 3 voor ontbijt, de tonijn op een bedje van tomaat uit boek 1 en de pittige kip uit de challenge en de Startgids als avondeten. Ik eet meestal ook een toetje, ik bak dan aan het begin van de week iets, bijvoorbeeld no bake cheese cake bites uit boek 3.

Wat zijn jouw favoriete koolhydraatarme tussendoortjes?

Kaaschips, zoetzure komkommer, snoeptomaatjes, plakjes vlees bijvoorbeeld fuet of Lisa’s broodmix gebakken als stokbrood met lekkere zelfgemaakte salades.

Waarom werkt koolhydraatarm eten goed voor jou?

Het werkt zo goed voor mij, omdat ik het zonder te veel moeite vol kan houden. Ik ga echt wel eens de mist in, maar pak het dan ook snel weer op. Sinds 2016 eet ik dus al koolhydraatarm/beperkt dat wil heel wat zeggen, het is dan ook geen dieet maar een levensstijl voor mij. Ik voel me veel fitter, heb meer energie, slaap beter. Dit is voor mij eigenlijk nog belangrijker dan het gewichtsverlies zeker op dit moment (overgang).

Hoe combineer jij koolhydraatarm eten in de praktijk met je werk en andere gezinsleden?

Ik werk vanuit huis voor Lisa, dus voor mij is het simpel om thuis mijn eten klaar te maken, ideaal! En uiteraard eet mijn man ook koolhydraatarm, hij heeft mij fan gemaakt van deze levensstijl.

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten van Lisa?

Mag ik er echt maar 3 kiezen, pffffft. Oké als ik MOET kiezen dan ga ik voor courgetti bolognese boek 1, hamburger bowl boek 2, courgette rolletjes boek 3

Wat voor reacties krijg je uit je omgeving?

Ik hoor vaak, wat zie je er toch goed uit, ik ben nooit goed met complimenten dus dan zeg ik altijd steevast, ik ben juist wat zwaarder nu, vreemd want eigenlijk zou ik gewoon dank je moeten zeggen en het compliment waarderen, ga ik de volgende keer doen.

wat zijn dan jouw 3 ultieme tips voor afvallen en koolhydraatarm eten?

Denk niet in problemen, maar in oplossingen. Ik hoor vaak maar koolhydraatarm eten is zo duur, nee dat is het niet, het is zo duur als jij het wilt maken. Begin simpel, laat koolhydraten zoals aardappels, rijst, pasta, brood wegvallen en eet meer eiwit, vet en groenten. Kies voor rood fruit en dan ben je al een heel eind.

Wordt lid van onze Facebook groep, want echt je wordt daar zo enthousiast en er worden ook hele leuke en lekkere recepten gedeeld, ook als je de boeken niet hebt. Motivatie vanuit de groep is echt top om te hebben.

Raak niet in de stress als je een keer de fout ingaat. Pak het gewoon daarna meteen weer op. Bovendien zul je het voelen als je ineens weer suiker gaat eten, je voelt je dan echt niet goed (ja ja weet ik uit ervaring haha).

Heb je een favoriet product uit Lisa’s webshop?

Alles haha, maar de boeken zijn een must voor mij, ik kan letterlijk niet zonder. En uit de producten, amandelmeel en erythritol dan maar, die zit in alle baksels wel.

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Griekse omelet
Recept: Griekse omelet

Goed gevulde Griekse omelet. Lees hier verder: Griekse omelet

Gevulde courgette met paprika en gehakt
Recept: Gevulde courgette met paprika en gehakt

Dit eenvoudige koolhydraatarme recept bevat gehakt, paprika, ui, knoflook en andere ingredi¨nten. Dit is een voedzame en snelle maaltijd en vult goed! Lees hier verder: Gevulde courgette met gehakt

Gevulde paprika met ei
Recept: Gevulde paprika met ei

Een eenvoudig koolhydraatarm recept, gevulde paprike met ei. Ideaal als snel ontbijt, meenemen als lunch en vele variaties mogelijk door het toevoegen van groenten en kruiden. Lees hier verder: Gevulde paprika met ei

low carb recepten