logo mobiel

Koolhydraatarme ovenschotel recepten

Inhoudsopgave:

De traditionele ovenschotel

Ovenschotels: makkelijk om te maken, vaak snel klaar én Je kunt er eindeloos mee variëren! Het enige probleem is dat ze doorgaans gemaakt worden met pasta, rijst of aardappelen en die ingrediënten passen helaas niet in een koolhydraatarm dieet. Betekent dit dat je de ovenschotels voortaan moet skippen of zijn er ook lekkere alternatieven?

Volgens Wikipedia is de definitie van een ovenschotel: “een gerecht dat in de oven gemaakt wordt en waarbij de ongare of halfgare ingrediënten in een vuurvaste ovenschaal worden gedaan.”

De drie hierboven genoemde koolhydraatrijke ingrediënten komen in deze omschrijving niet voor. Het lijkt misschien zo dat er alleen recepten zijn voor ovenschotels die veel koolhydraten bevatten, maar het tegendeel is waar!

Lieve ovenschotel liefhebbers, zoals het oude spreekwoord ons geleerd heeft: er leiden meerdere wegen naar Rome en dus ook naar die overheerlijke ovenschotel. En dan eentje die past bij jouw koolhydraatarme leefstijl. Let maar eens op, hoe jij die klus kan klaren door 1 of meerdere van onderstaande wegen te volgen.

Tips koolhydraatarme ovenschotels

Tip 1: Kies een recept voor een koolhydraatarme variant

Er zijn talrijke gerechten te ontdekken die al inspelen op smulpaapjes zoals jij en ik, die graag koolhydraatarm willen eten. Zo kun je al recepten vinden voor een courgettelasagne, waarbij de lasagnebladen vervangen worden door plakken courgette. Die plakken maak je eenvoudig zelf met de kaasschaaf. Ditzelfde geldt voor een cannelloni-recept waarbij de rolletjes, die normaal gesproken van pastadeeg worden gemaakt, in de koolhydraatarme variant vervangen worden door dunne plakken courgette of aubergine. Voor gerechten met bladerdeeg wordt als variant vaak gekozen om een aantal eieren en eventueel room toe te voegen om het geheel te binden.

Tip 2: Vervang de koolhydraatrijke ingrediënten door koolhydraatarme alternatieven

Die ovenschotel met pasta, kip, tomaat en pesto kun je ook bereiden met koolhydraatarme pasta. Die is in vele (online) winkels verkrijgbaar en smaakt net zo goed! Ook burrito’s met gehakt, paprika, mais en ui kun je maken met koolhydraatarme wraps. Zelf gebruik ik de low carb fusili en low carb large wraps van Carb Zone.

Tip 3: Ga zelf aan de slag met het bereiden van de saus

Kant-en-klare sauzen in potjes of zakjes, we kennen ze allemaal en oh wat zijn ze makkelijk. Vooral als je na een drukke dag thuiskomt en snel een maaltijd op tafel wilt zetten. Maar wist je dat je in een handomdraai ook zelf een smakelijk sausje kunt bereiden? Meng bijvoorbeeld enkele tomaten, een scheut olijfolie en kruiden met je keukenmachine en voeg eventueel een lepeltje pure tomatenpuree toe. Of kies er voor om zuivere (plantaardige) room met wat kruiden toe te voegen aan je gerecht. Smaakt net zo lekker en scheelt veel koolhydraten, zout en E-nummers!

Tip 4: Laat de koolhydraatrijke ingrediënten achterwege

Als laatste mag gezegd worden dat er een ruimschoots aanbod is van ovenschotels waarbij überhaupt geen koolhydraatrijke ingrediënten worden toegevoegd omdat ze in de basis al goed zijn. Ze zijn vanuit een traditionele wijze al koolhydraatarm samengesteld. Denk hierbij aan witlofrolletjes met ham en kaas of geroosterde pompoen met boerenkoolchips en pijnboompitten. Je kunt er dan altijd voor kiezen om als bijgerecht een kleine hoeveelheid krieltjes, pasta, rijst of een stukje brood naast de ovenschotel te serveren.

Met bovenstaande tips kun jij in ieder geval al uit de voeten. Misschien ook leuk om de tips eens te delen met anderen in je omgeving, bij mensen wie je gaat eten, of om zelf een koolhydraatrme ovenschotel te serveren tijdens een etentje met familie of vrienden. Dan kunnen zij ook meegenieten! Je kunt dan alvast een kijkje nemen bij onderstaande recepten, of zelf op zoek gaan aan de hand van dit blog.

Koolhydraatarme ovenschotel met spruitjes en champignons

In het koude en natte najaar zijn we hier in onze familie allemaal dol op! Zij eten dit gerecht dan vaak met pandanrijst on the side. Als je wilt kun je die vervangen door een portie bloemkoolrijst om de maaltijd nog wat aan te vullen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram geschoonde spruitjes
  • 250 gram gekruide wokreepjes of kipblokjes.
  • 125 gram kastanjechampignons
  • ½ prei
  • ½ gele paprika
  • 50 gram ongezouten cashewnoten
  • 2 rl kerriepoeder
  • 1 el ketjap
  • 1 el olijfolie
  • snufje zout en peper
spruitjes ovenschotel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Halveer en kook de spruitjes 10 minuten.
  3. Was en snijd terwijl de overige groenten.
  4. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de wokreepjes of de kip samen met de ketjap.
  5. Giet de spruiten af en doe alle groenten inclusief de reepjes of de kip in een platte ovenschaal.
  6. Bestrooi met kerriepoeder, peper en zout en de cashewnoten.
  7. Zet de spruitjesschotel in de oven en haal deze er na 20 minuten weer uit.

Koolhydraatarme lasagne met courgette

Dit is één van mijn lievelingsgerechten. Ik kies ervoor om te varieren. De ene keer maak ik hem met een laagje lasagnebladen, de andere keer maak ik hem in zijn geheel met laagjes courgette. Kies zelf maar wat jij het lekkerste vindt of bij jou leefstijl past!

Ingrediënten voor 3 personen

  • 1 courgette
  • 1 zak Italiaanse groenten (400 gram)
  • 5 cherrytomaatjes
  • 250 gram (vegetarisch) gehakt
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2,5 volkoren lasagnebladen
  • 1 pakje kookroom (250 ml)
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 tl italiaanse kruiden
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 blikje pure tomantenpuree (70 gram)
  • 1 snufje peper en zout
courgette lasagne

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet een ovenschaal in (bijvoorbeeld een cakevorm).
  3. Verhit in een wokpan de olijfolie en bak daarin het gehakt rul.
  4. Strooi de peper en zout, de knoflook- en chilipoeder over het gehakt.
  5. Voeg de Italiaanse groenten toe en bak beetgaar
  6. Doe de room en de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden erbij en roer het mengsel op laag vuur goed door.
  7. Haal de pan van het vuur en maak met een kaaschaaf plakken van de courgette.
  8. Start met een laagje van courgette op de bodem van de ovenschaal en giet daar bovenop het tomantenmengsel.
  9. Leg dan een laagje met de 2,5 lasagnebladen er bovenop.
  10. Ga verdder met stapelen tot de pan leeg is, Maak dunne laagjes met het mengsel en druk iedere laag stevig aan.
  11. Maak het af met de geraspte kaas en gehalveerde cherrytomaatjes.
  12. Haal de courgettelasagne na 25-30 minuten uit de oven.

Tip: Je kunt er nog wat ijsbergsla met basilicumolie bij serveren.


Ovenschotel met geroosterde pompoen met spinazie en geitenkaas

Voor dit gerecht gebruik ik koolhydraatarme fusili van Carb zone. Deze pasta gaat niet mee in de ovenschaal dus je kunt de pasta ook weglaten of vervangen door een (low carb) pasta naar keuze.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 butternut pompoen
  • 1 zak gewassen spinazie (200 gram)
  • 1 pakje met 6 rolletjes zachte geitenkaas
  • 1 handje gemengde notenmix
  • 1 rode ui
  • 1 scheutje olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 1 groentebouillonblokje
  • 160 gram koolhydraatarme pasta
koolhydraatarme ovenshotel met pompoen

Bereidingswijze

  1. Schil en snijd de pompoen in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten en pitten.
  2. Kook de pompoenblokjes samen met het groentebouillonblokje tot deze beetgaar is.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Je kunt hem ook op de grillstand zetten.
  4. Snijd de knoflook en de ui en fruit deze kort in een koekenpan met de olijfolie.
  5. Vet een diepe ovenschaal in en bedek deze met de pompoenblokjes.
  6. Doe daarna het ui-en knoflook mengsel en de spinzaie erbij.
  7. Leg daar bovenop de geitenkaasrolletjes met de walnoten.
  8. Zet de schotel in de oven en haal deze er na 30 minuten eruit.
  9. Kook ondertussen de fusili gaar.
  10. Serveer de pompoenschotel bovenop de fusili op de borden.

Tip: Om dit gerecht nog wat meer spicy te maken kun je naar smaak een (deel van een) rood chilipepertje toevoegen, voordat de ovenschotel de oven in gaat.


koolhydraatarme ovenshotel
koolhydraatarme ovenshotel

Bekijk ook onze lunch, diner en tussendoortjes recepten:

Lunch recepten

Sandwich

Diner recepten

zalm uit de oven met citroen

Tussendoortjes

snack gehaktballetjes

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Ilse afvallen voor en na
Ilse afvallen voor en na

Volg Aida's transformatie over hoe ze ruim 10 kilo af is gevallen met een koolhydraatarm dieet. Lees haar persoonlijke verhaal en haar strategieën voor succes en haar favoriete tussendoortjes. Lees hier verder: AidaViel ruim 10 kilo af met koolhydraatarme voeding

Is bakpoeder hetzelfde als baking soda
Is bakpoeder hetzelfde als baking soda

Bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda maar er zit wel baking soda in bakpoeder. Wat zijn de verschillen en wanneer gebruik ik bakpoeder en waarvoor gebruik ik baking soda. Lees hier verder: Is bakpoeder hetzelfde als baking soda

Beginnen met koolhydraatarm eten
Beginnen met koolhydraatarm eten

Beginnen met koolhydraatarm eten is niet moeilijk Lees hier verder: Beginnen met koolhydraatarm eten - hoe, wat en waarom

Koolhydraatarm receptNieuw

Bekijk het recept: Rood fruit smoothie

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Schrijf je hier gratis in!

Socials - Like ons!

Laatste 3 artikelen:

Ilse afvallen voor en na

Volg Aida's transformatie over hoe ze ruim 10 kilo af is gevallen met een koolhydraatarm dieet. Lees haar persoonlijke verhaal en haar strategieën voor succes en haar favoriete tussendoortjes.

Rina viel 25 kilo af met koolhydraatarm eten

Rina woont in Spanje en viel met haar koolhydraatarm eetpatroon 25 kilo af. Lees hier haar persoonlijke verhaal over hoe ze op gewicht wist te komen en te blijven.

Het verhaal van Elzien en haar gevecht tegen de kilo's

In dit artikel wordt het verhaal van Elzien Zwaan Franzen uit Spijkenisse besproken. Ze had de afgelopen vijf jaar verschillende diëten geprobeerd, maar kon nooit afvallen omdat diëtisten verschillende meningen over voeding hadden. Ze kwam aan na o

low carb recepten