logo mobiel

Aida
Viel ruim 10 kilo af met koolhydraatarme voeding

Mijn naam is Aida en ik ben 37 jaar. Ik woon momenteel in Zeewolde samen met mijn man. Wij hebben (bewust) geen kinderen, maar wel een lieve zwarte kater van 3 jaar. Ik ben werkzaam als online marketeer bij Bible League Nederland. Ik ben verantwoordelijk voor het gehele online gebeuren. Te denken aan: Social Media, nieuwsbrieven, website, etc. Deze baan past helemaal bij mij, omdat ik creatief ben en ik binnen deze functie helemaal los kan gaan. Bible League is een christelijke non-profit organisatie die Bijbels en studiemateriaal verspreidt in landen waar je niet vanzelfsprekend een Bijbel in de winkel koopt. Ik zit hier helemaal op mijn plek, omdat ik naast mijn creativiteit ook mijn passie voor het geloof in kwijt kan en ik een steentje kan bijdragen aan de maatschappij. Het voelt nuttig en heel waardevol!

Aida voor en na afvallen

We zijn met een klein team binnen deze organisatie en daardoor ben ik ook als enige verantwoordelijk voor de online marketing. Het voelt alsof je een eigen bedrijfje hebt, binnen een bedrijf. Je krijgt veel ruimte voor eigen initiatieven, maar ook om door te ontwikkelen in je persoonlijke groei. Iets wat ik ook heel erg leuk en belangrijk vind.

Mijn hobby’s zijn, ja, je raadt het al. Lekker creatief bezig zijn! Ik heb sinds een paar maanden het bakken weer opgepakt. Want met koolhydraatarm eten is zelf bakken wel het beste. Dan weet je precies wat erin gaat! In de winter knutsel ik veel aan miniatuurhuisjes. Deze krijg je als bouwpakket binnen en dan moet je zelf aan de slag met het bouwen, knippen, lijmen, vouwen, etc. Een heerlijke bezigheid tijdens de donkere dagen. Maar denk nu dat het bakken toch meer op de voorgrond gaat staan 😉 Kan niet wachten om gezonde-feestdagen-baksels te gaan maken!

Wat voor diëten heb je allemaal geprobeerd en was dit een succes?

Ik ben nooit echt bezig geweest met diëten. Vond het altijd te veel gedoe en geloofde er niet zo in. En dan vooral niet in de zogenaamde honger diëten. Ik probeerde wel te letten op wat ik at. Ik begon steeds meer de kant-en-klare pakjes en zakjes te laten staan en probeerde zo vers mogelijk te koken. Sinds een jaar begon ik enorm te minderen met suikers.

Maar uiteindelijk ben ik er nu achter gekomen dat ik toen de kennis niet had die ik nu heb. Ik at misschien wel gezonder dan de jaren daarvoor, maar at nog steeds een hoop dingen waar ik niet van af viel. Sinds een jaar of 2 wilde ik wel afvallen, maar ik kwam steeds heel langzaam aan.

Ik wilde nog steeds niet aan bepaalde dieetmethodes gaan doen. Ik ging het zelf doen. Thuis sporten (2x in de week) en nog gezonder eten. Maar ik viel niet af. Ik bleef hangen. En heel soms viel ik een halve kilo af, maar dat zat er daarna weer op. Ik bleef uiteindelijk rond de 80 kg – 81 kg steken. Ik dacht: wat doe ik verkeerd? Ik let zo op.

Toen ben ik vanaf begin 2023 mijn eten gaan bijhouden in een app. Ik wilde weten wat ik nu eigenlijk allemaal at op een dag. Ik rekende uit wat ongeveer mijn calorietekort moest gaan zijn en ging aan de slag. Dat was mijn manier van afvallen. Minder caloriën binnenkrijgen dan wat ik verbrand. En wat bleek? Ik bleek op veel dagen, zeker op de actievere dagen, dat ik juist te weinig at! Dus ik ben toen meer gaan eten en ja hoor, de eerste beetjes gingen eraf! In mijn hoofd ging het scheef. Ik moet meer eten om af te vallen? Dat klopt toch niet?

Naast de kilo’s wilde ik juist dat mijn vetpercentage naar beneden zou gaan. Want ik zat op mijn hoogtepunt op 41%. En ik heb dat getal nog nooit onder de 40% gezien. Dus dat werd mijn uitdaging. Er leek ook daar iets beweging in te komen.

Heb je weleens jouw bloedwaarden laten testen of je (pre)diabetes hebt? Zo ja, wat voor uitslagen heb je toen gekregen van de dokter?

Mijn suikers zijn regelmatig in reguliere onderzoeken wel onderzocht. Maar mijn suikers waren altijd perfect.

Had je in het verleden lichamelijke klachten die een oorzaak waren voor jouw overgewicht?

Ik had altijd klachten van vermoeidheid en had fibromyalgie. Ik had veel steken en krampen in mijn bindweefsel. Ik weet niet of dat te linken was aan het feit dat ik wat zwaarder was, maar het niet ‘juist’ eten zal daar sowieso een negatieve invloed op hebben gehad.

Waar liep je in jouw leven tegenaan waardoor je bent aangekomen en hoe komt het dat je in die periode te veel en ongezond bent gaan eten?

Het is begonnen toen ik voor het eerst ging samenwonen en dus uit huis ging. Dan heb je ineens vrijheid en is er niemand meer die iets vind van wat je eet. Je kan kopen wat je wilt en dat resulteerde erin dat er altijd lekkere dingen in huis waren. Ik hield enorm van zoetigheid. Ik kwam niet meteen kilo’s aan, dus vond het wel prima. Maar door de jaren heen kwamen de kilo’s er toch langzaam bij. Ik ging wel eens sporten, maar na een paar weken was ik het alweer zat. Ik had geen motivatie om door te gaan. Ik vond het ook niet leuk. Op een gegeven moment ben ik toch meer op mijn voeding gaan letten en ik dacht dat ik goed bezig was. Maar achteraf gezien at ik zeker wel gezonder dan daarvoor, maar nog steeds niet gezond genoeg voor mijn lichaam. Dus het aankomen ging nog steeds langzaam door. En opeens zat ik tegen de 80 kg en ging ik er iets overheen. Toen ik de 81kg zag verschijnen op de weegschaal dacht ik: Nu moet het anders!

Wat is de belangrijkste reden dat je koolhydraatarm bent gaan eten?

Ik had ooit weleens gehoord van koolhydraten maken je dik en die moet je laten staan zoals aardappelen, pasta (waar ik gek op ben), brood en rijst. Meer wist ik niet. Totdat mijn zowel mijn schoonmoeder als schoonzusje mij vertelde dat ze KDA zijn gaan eten. Zij waren er erg positief over en ik zag aan mijn schoonmoeder dat zij ook het één en ander was verloren aan kilo’s. Ik werd erg nieuwsgierig naar wat het inhield. Ik kwam er toen achter dat het wel even iets in elkaar steekt dan wat ik dacht. Ja, je laat bepaalde dingen staan, maar dat je meer vetten gaat eten wist ik totaal niet. Dingen die ik juist ben gaan mijden, omdat het veel calorieën waren en in mijn ogen niet goed voor je, liet ik staan. Ik wist wel dat een avocado of een vis wel prima was, maar daar stopte het zo’n beetje.

Er ging echt een hele nieuwe wereld voor mij open. Want ik wist echt niet dat er bijvoorbeeld in bepaalde groenten of fruit ook KHD in zitten. En sommige groenten at ik juist heel vaak.

Ik ging me erin verdiepen. De belangrijkste reden dat ik met koolhydraatarm ben begonnen is om mijn lichaam nog verder in de vetverbranding te krijgen, zodat mijn vetpercentage naar beneden gaat. Want mijn lichaam stond eerst in een spaarstand, toen ging het weleens wat verbranden, maar dan waren het mijn spieren en nu wilde ik juist van het vet af en niet mijn spieren.

Hoe heb je Lisa ontdekt? Wanneer ben je gestart met Lisa’s recepten/menu’s/boeken?

Mijn schoonmoeder volgde Lisa al via Social Media en zei tegen mij dat ik eens op haar profiel moest kijken. Dus ik heb haar opgezocht op Social Media en toen vond ik ook de community op Facebook. Dit was in april 2023. Ik vond de informatie zo waardevol en zag zoveel lekkere dingen voorbij komen dat ik niet heel lang daarna het eerste kookboek bestelde. En binnen 2 weken de overige 2! Ik heb echt een hoop kookboeken gehad, maar deze waren de eerste die ik ook echt gelezen heb! Vaak verdween een kookboek op de ‘stapel’. De boeken van Lisa liggen standaard in de keuken en elke week bedenk ik wat we die week gaan eten en pak ik haar boeken erbij voor de recepten en inspiratie. Ook de informatie in het eerste boek vond ik overigens heel waardevol.

Hoeveel kilo ben je inmiddels al afgevallen?

Eind december 2022 woog ik op mijn hoogtepunt 81,6 kg. Nu weeg ik 71,1 kg en dat betekent dat ik 10,5 kg ben afvallen!

afvallen voor en na

Hoe ziet jouw dag eruit op het gebied van eten?

Als ontbijt eet ik Griekse yoghurt met een beetje Skyr yoghurt met een smaakje, KDA granola erdoorheen en kleine stukjes Sukrin pure chocolade. Met de lunch eet ik een omelet met spek en gesmolten feta kaas en een KDA broodje met tonijnsalade. Als diner courgetti met gehakt bolognese en geraspte kaas.

Wat zijn jouw favoriete koolhydraatarme tussendoortjes?

Brownie cheesecake van Lowcarbchef Donuts van Lisa Kaas (zoals bijv. babybel of geitenkaas)

Waarom werkt koolhydraatarm eten goed voor jou?

Ik voel me fitter. Ik sport nu 3, soms wel 4 keer in de week. Ik vind het leuk en merk dat het ook lukt, wat dan ook meteen motiveert. Ook mijn vermoeidheid is minder. Geen idee of dit te linken was hieraan (de artsen konden geen diagnose stellen na jarenlange onderzoeken), maar ik kan me voorstellen dat doordat ik me fitter voel, betere energiebronnen nuttig, dat dat zeker meespeelt. Ik zie dat mijn vetpercentage aan het dalen is. Ik zit nu op 36% en ik ben nog nooit onder de 40% gekomen sinds ik het kon meten. Ik eet heel lekker en voel me ook gevulder als ik KDA eet, dan wanneer ik iets eet met veel KHD. Dan merk je pas het verschil! En ik ben blij dat ik bepaalde dingen juist wel prima kan eten zoals kaas. Want ik ben daar gek op!

Ik merk ook dat mijn omvang begint te slinken. Ik ben inmiddels 2 broekmaten kleiner, maar ik merk al wel dat ik waarschijnlijk nog een maatje kleiner moet. Luxeprobleem wat je erbij krijgt: je moet nieuwe kleren kopen

Hoe combineer jij koolhydraatarm eten in de praktijk met je werk en/of andere gezinsleden?

Ik werk maar 1 dag op kantoor, de rest van de 2 dagen werk ik thuis. Dus dat is makkelijk. Op kantoor neem ik mijn eigen eten mee, dus heb ik precies in de hand wat ik eet. Er staat een koelkast, dus kan daar prima dingen in bewaren. En als er op mijn werk broodjes gehaald worden, dan sla ik het af. Vond ik vroeger heel moeilijk, maar nu doe ik het zonder moeite. Want ik weet dat ik voor mijn gevoel weer lucht heb gegeten en dus spijt krijg achteraf. Ik eet liever hetgeen wat ik meeneem.

Verder ben ik degene die altijd kookt ’s avonds, dus mijn man eet wat de pot schaft. Ik heb hem vanaf het begin wel aangeboden om voor hem wel pasta, aardappel of rijst erbij te serveren als hij dat zou willen. Ik heb er totaal geen moeite mee om voor een ander dat wel te maken. Maar dat hoefde niet en zowaar vond hij de gerechten ook lekker! Dus ’s avonds eet mijn man ook gewoon KDA. Uiteindelijk wilde hij nog meer minderen met KHD en vroeg mij om advies. Inmiddels is hij ook een aantal kilo’s kwijt en is zijn vetpercentage naar beneden gegaan en zit hij al in de gezonde zone.

Wat zijn jouw 3 favoriete recepten van Lisa?

Oh, mag ik er maar 3 kiezen? 😉 Er staat echt zoveel lekkers in! En ik heb ze nog lang niet allemaal geprobeerd nog. Kipgehakt pizza: toch een pizza eten, maar zoveel lekkerder en vullender. Je kan het beleggen met wat je wil. En ik ben gek op kaas en vooral geitenkaas! Courgetti met roomsaus: ben altijd gek op pasta geweest, maar dit is zeker niet ondergeschikt daaraan. Jummie! Pides met gehakt: ook deze kun je weer beleggen met wat je wilt. En de pide zelf smaakt echt zo lekker!

Wat voor reacties krijg je uit je omgeving ?

Hele positieve reacties! Iedereen ziet het aan mij dat ik ben afgevallen, maar ook dat ik straal en ik er fit uit zie. Ik krijg vaak reacties van: ‘Wow, wat is er met jou gebeurd?’ Vroeger werd er nog weleens grapje gemaakt of ik zwanger was vanwege m’n buikje. Maar die grap kunnen ze niet meer maken

wat zijn dan jouw 3 ultieme tips voor afvallen en koolhydraatarm eten?

1. Wees niet te streng voor jezelf. Ga deze nieuwe reis in met liefde voor jezelf. Bedenk wat je doel is. Richt je niet te vast op de cijfers, maar bedenk bijvoorbeeld ook een doel als: ‘Ik wil me fitter voelen’. En vier vooral de kleine overwinningen!

2. Afvallen gaat niet in een rechte lijn naar beneden en ook niet bij iedereen even snel. Het gaat soms hobbelig en langzaam. Houd vol en verzamel iemand om je heen die jou zo nu en dan kan bemoedigen als je het even niet meer ziet zitten.

3. Je bent al goed zoals je bent. Je hoeft dit niet te doen omdat je nu niet goed genoeg zou zijn. Je doet dit omdat je gezonder wil worden, maar het zegt niks over jou als persoon. Je bent nu al waardevol!

Heb je een favoriet product uit Lisa’s webshop?

De kookboeken! De beste aanschaf tot nu toe

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Gewokte rundvleesreepjes met groenten
Recept: Gewokte rundvleesreepjes met groenten

Lekkere Oosterse gewokte rundvleesreepjes met groenten. Dit koolhydraatarme recept staat snel op tafel zodat je meteen kunt genieten van een gezonde maaltijd. Lees hier verder: Gewokte rundvleesreepjes met groenten

Pompoensoep
Recept: Pompoensoep

Dit pompoensoep recept is gezond en lekker! Daarom is dit ook een erg populaire soep bij foodies en bij mensen die koolhydraatarm eten Lees hier verder: Pompoensoep

Kerstboompjes choco muffin
Recept: Kerstboompjes choco muffin

Koolhydraatarme chocolade kerstboom muffins, super leuk om te maken en heerlijk om te eten! Lees hier verder: Kerstboompjes choco muffin

low carb recepten