logo mobiel

Wat is het koolhydraatarm dieet

Door: Lisa

Een eetpatroon met weinig koolhydraten

Het koolhydraatarm dieet is zoals de naam zelf beschrijft een dieet waarbij je maar een minimale hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt. Je eetpatroon is -arm- in koolhydraten. Wat je mindert in koolhydraten vul je deels aan met voedingvezels, eiwitten en (gezonde) vetten.

Pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel

Waarom kiezen voor een koolhydraatarm dieet of beter gezegd; levensstijl? Het eten van koolhydraten zorgt voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, daar kun je hier meer over lezen. Na de consumptie van snel verterende koolhydraten krijg je eerst veel energie, je voelt je goed en kunt je er tegen aan. Maar vrij snel daarna krijg je een dip en zul je je minder fit voelen, honger krijgen en weer zin hebben om te eten. Hierdoor zit je in een vicieuze cirkel en kom je geleidelijk aan. Door snelle koolhydraten zoveel mogelijk te schrappen krijg je geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en zul je dus minder vaak honger hebben, waardoor je minder eet (en minder calorieën binnenkrijgt) en gaat afvallen.

Van koolhydratenverbranding over naar vetverbranding

Daarnaast geldt dat door te minderen met koolhydraten je lichaam over gaat op vetverbranding in plaats van een koolhydraat-verbranding en juist daardoor wordt het lichaamsvet aangesproken als energiebron. Dit zorgt ervoor dat je vetreserves sneller afnemen.

Is deze vraag ook nuttig voor je vrienden? Deel deze pagina:

Vergelijkbare vragen over het koolhydraatarm dieet

Sinds ik koolhydraatarm eet heb ik meer last van hoofdpijn?

Wanneer je minder koolhydraten gaat eten, gaat je lichaam over op vetverbranding. Daardoor komen er afvalstoffen vrij en die moeten door je lever worden verwerkt. Het duurt even om de afvalstoffen af te voeren Lees hier verder: Sinds ik koolhydraatarm eet heb ik meer last van hoofdpijn?

Waarom moet ik meer gezonde vetten eten?

Vetten zijn belangrijk in het koolhydraatarm dieet. Met name de onverzadigde vetten moet je meer gaan consumeren. Lees hier verder: Waarom moet ik meer gezonde vetten eten?

Is het koolhydraatarm dieet geschikt om voor langere tijd te volgen?

Het koolhydraatarm dieet leent zich goed voor de lange termijn. Het is goed mogelijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden met weinig koolhydraten. Lees hier verder: Is het koolhydraatarm dieet geschikt om voor langere tijd te volgen?

Ga terug naar alle vragen over het koolhydraatarm dieet

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Socials - Like ons!

low carb recepten