Home |
Kennisbank | Glycogeen
Glycogeen is een energievoorraad die je lichaam kan aanspreken wanneer dat het nodig heeft. Glucose die je binnenkrijgt en niet direct verbruikt als energie wordt omgezet in glycogeen en voor een groot deel opgeslage in de spiercellen en voor een klein deel in de lever. Omdat glucose teveel water naar je cellen zou trekken waardoor een cel kan knappen, wordt glucose omgezet in glycogeen zodat er in de cellen alsnog een voorraad kan worden aangelegd. Een heel mooi mechanisme maar wel met een beperkte opslagcapaciteit.
Teveel aan glucose slaat je lichaam op in vetweefsel. Een nadeel omdat het veel meer energie kost voor het lichaam om glucose uit vetweefsel vrij te maken. De voorraad glucagon in je spieren kan op opraken, bijvoorbeeld door zware training. Daarom is het belangrijk deze weer aan te vullen, omdat het lichaam anders overgaat tot het afbreken van vetten en aminozuren (spiereiwitten). Dit zorgt voor afbreuk van de spiercellen.
Ga hier terug naar de kennisbank
Lisa is de oprichter en auteur van Lisa kookt koolhydraatarm en heeft zelf een uniek koolhydraatarm dieet opgesteld. Lees hier verder: Lisa - auteur van Lisa Kookt Koolhydraatarm
Mexicaans doet het altijd goed en dit pulled beef recept is echt overheerlijk! Bereid het in de ochtend en je eten staat na het werken direct klaar! Lees hier verder: Pulled Mexican beef uit de slowcooker
Een eenvoudig koolhydraatarm recept, gebakken ei met groente en ham. Ideaal als snel ontbijt, meenemen als lunch en vele variaties mogelijk met een omelet Lees hier verder: Gebakken ei met groente en ham
Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.