logo mobiel

Glycogeen

Door: Lisa

Glycogeen is een energievoorraad die je lichaam kan aanspreken wanneer dat het nodig heeft. Glucose die je binnenkrijgt en niet direct verbruikt als energie wordt omgezet in glycogeen en voor een groot deel opgeslage in de spiercellen en voor een klein deel in de lever. Omdat glucose teveel water naar je cellen zou trekken waardoor een cel kan knappen, wordt glucose omgezet in glycogeen zodat er in de cellen alsnog een voorraad kan worden aangelegd. Een heel mooi mechanisme maar wel met een beperkte opslagcapaciteit.

Teveel aan glucose slaat je lichaam op in vetweefsel. Een nadeel omdat het veel meer energie kost voor het lichaam om glucose uit vetweefsel vrij te maken. De voorraad glucagon in je spieren kan op opraken, bijvoorbeeld door zware training. Daarom is het belangrijk deze weer aan te vullen, omdat het lichaam anders overgaat tot het afbreken van vetten en aminozuren (spiereiwitten). Dit zorgt voor afbreuk van de spiercellen.

Ga hier terug naar de kennisbank

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Afvallen lukt niet
Afvallen lukt niet

Als afvallen niet lukt, dan kan dat tot frustraties leiden. Wellicht zit jouw lichaam nog niet in de vetverbranding stand en krijg je onbewust nog te veel calorieen binnen. Lees hier verder: Afvallen lukt niet wat doe ik verkeerd

Koolhydraatarme broodmixen
Koolhydraatarme broodmixen

Koolhydraatarme broodmixen en koolhydraatarme brood recepten zijn een goede uitkomst tijdens het volgen van een koolhydraatarm dieet Lees hier verder: Koolhydraatarme broodmixen ideaal als ontbijt of lunch

Kruidige pompoensoep
Recept: Kruidige pompoensoep

Pompoensoep met slagroom en pompoenpitten. Lees hier verder: Kruidige pompoensoep

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Schrijf je hier gratis in!

Socials - Like ons!

low carb recepten