logo mobiel

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Dit ga je klaarmaken:

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Recept beschrijving

Lekkere zuurkool ovenschotel met gehakt en chorizo voor die extra spicy kik. Je kunt hem al van te voren maken, dan hoef je hem alleen nog in de oven te schuiven als je wilt gaan eten. 

Benodigde ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram gehakt
  • 400 gram bloemkool
  • 250 gram zuurkool (uitgelekt)
  • 200 gram prei
  • 125 gram zure room
  • 125 gram chorizo
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 2 bosuitjes
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Boter of olie om in te bakken
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes, verwarm een pan met water en breng aan de kook. Kook de bloemkoolroosjes 12 tot 15 minuten gaar. 
  3. Snijd ondertussen de prei en bosui in ringen, snijd de chorizo fijn en pers de tenen knoflook.
  4. Laat de zuurkool goed uitlekken, knijp eventueel overtollig water eruit met een schone theedoek en zorg dat het meeste vocht is verwijderd uit de bloemkool.
  5. Pureer de bloemkool samen met de mosterd, zure room, peper en zout.
  6. Verwarm een koekenpan met wat boter of olie en bak hierin de stukjes chorizo krokant. Schep daarna uit de pan en laat zoveel mogelijk vet in de pan. Bak in dat vet het gehakt rul en breng het gehakt op smaak met kerriepoeder, paprikapoeder, peper en zout. 
  7. Voeg halverwege de preiringen toe en bak mee tot ze geslonken zijn. Voeg de stukjes chorizo toe aan het gehaktmengsel en hussel door elkaar.
  8. Schep het gehaktmengsel zonder bakvocht uit de pan en verdeel het over de bodem van een middelgrote ovenschaal. 
  9. Verdeel de bloemkoolpuree over het gehaktmengsel. Laat de zuurkool uitlekken en knijp het overtollige vocht eruit. Verdeel de zuurkool over de bloemkoolpuree en garneer met de geraspte kaas.
  10. Zet de ovenschaal nu 25 tot 30 minuten in de oven, tot de kaas lekker krokant is geworden. Garneer daarna met de gesneden bosui en eet smakelijk!

Voedingswaarden per persoon/portie

  • Kcal 630
  • Koolhydraten 9.2 gram
  • Vetten 46.3 gram
  • Eiwitten 40.5 gram
  • Vezels 6.6 gram

Tip voor variatie:

Je kunt de chorizo ook vervangen door spekjes of serveer de ovenschotel met een stuk (vegetarische) rookworst. Eet je vegetarisch? Kies dan voor vegetarisch gehakt.


Benieuwd naar meer van deze gezonde koolhydraatarme recepten? Bekijk dan mijn kookboeken of kijk eens op mijn instagram @gezonderecepten of mijn Facebook pagina Koken met Lisa

Vind je dit een lekker recept? Deel het met je vrienden:

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Low carb tompouce
Recept: Low carb tompouce

Vandaag is deze heerlijke low carb tompouce geboren en wat is die verrukkelijk lekker.. knapperig en romig tegelijk zoals een echte tompouce!! Geloof me.. dit wil je proberen! Lees hier verder: Low carb tompouce

Petra kreeg een maagband en volgt sinds een tijd een koolhydraatarm eetpatroon
Petra kreeg een maagband en volgt sinds een tijd een koolhydraatarm eetpatroon

Lees hier Petra's verhaal over haar overgewicht van de uitdagingen die zij in haar leven te verwerken kreeg én de oplossingen om op een gezond gewicht te komen en te blijven met een low carb dieet. Lees hier verder: Petra Leeflang Kreeg een maagband en volgt sinds een tijd een koolhydraatarm eetpatroon

Hoe werkt het Koolhydraatarm dieet
Hoe werkt het Koolhydraatarm dieet

Alle koolhydraten worden omgezet tot glucose, een brandstof voor het lichaam. Leer je lichaam om vet te verbranden in plaats van koolhydraten. Lees hier verder: Hoe werkt het koolhydraatarm dieet

Ga terug naar alle koolhydraatarme recepten

low carb recepten