logo mobiel

Peruaanse kip met pittige groene saus

Dit ga je klaarmaken:

Peruaanse kip met pittige groene saus

Recept beschrijving

De Peruaanse keuken kende ik nog niet zo goed, maar door het nieuwe wereldgerechten boek wat in de maak is, ben ik mij hierin gaan verdiepen en het is een erg lekkere keuken! Aji Amarillo peper is een van de belangrijkste ingrediënten in de Peruaanse keuken. De pepers hebben een pittige, fruitige en romige smaak, ze zijn niet zo goed verkrijgbaar hier in Nederland, maar mocht je ze ergens kunnen scoren dan is het zeker een heerlijke toevoeging aan dit gerecht! Hier alvast een voorproefje van een heerlijk Peruaans gerecht.

Benodigde ingrediënten voor 4 personen

  • 1 middelgrote kip of 600 gram kippendijen/kipfilet
  • 40 ml sojasaus
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnzaadpoeder
  • 1 theelepel oregano
  • Peper en zout
  • Optioneel: cayennepeper of chilivlokken naar smaak
  • Optioneel: Aji Amarillo peper

Groene saus

  • 1 of 2 verse jalapeños
  • 2 bosuien
  • 1 avocado 
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 15 gram koriander of peterselie
  • 1 flinke eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Maak eerst de marinade door alles van het eerste rijtje (behalve de kip) in een kom te mengen. Dep de kip eerst droog en smeer de kip in met de marinade. Laat dit het liefst 8 tot 24 uur marineren in de koelkast. Je kunt het ook meteen bereiden, maar dan zijn de smaken nog iets minder goed ingetrokken.
  2. Maak de groene saus door eerst de jalapeño(s), avocado en bosui fijn te snijden en doe dit in een keukenmachine of blender met de overige ingrediënten en maal tot de gewenste dikte. Eventueel kun je nog een scheutje water toevoegen als je de saus wat dunner wilt hebben. Je zou ook olijfolie kunnen toevoegen, maar houdt er rekening mee dat één eetlepel olijfolie bijna 100 kcal levert.
  3. Als je kippendijen of kipfilet gebruikt, grill dan even de buitenkant kort aan in een (grill)pan en zet daarna ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven op 180 graden.
  4. Gebruik je een hele kip, verwarm dan de oven dan op 180 graden en zet de hele kip inclusief marinade 60 tot 70 minuten in de oven tot de kip een kerntemperatuur heeft van 73 graden. Om de meeste smaak aan de kip te geven kun je de kip tussentijds even bedruipen met het bakvocht. Giet dit er met een lepel enkele keren voorzichtig overheen.
  5. Serveer de kip met de groene saus en eet smakelijk.

Voedingswaarden per persoon/portie

  • Kcal 469
  • Koolhydraten 8,7 gram
  • Vetten 33,5 gram
  • Eiwitten 32,1 gram
  • Vezels 2,9 gram


Benieuwd naar meer van deze gezonde koolhydraatarme recepten? Bekijk dan mijn kookboeken of kijk eens op mijn instagram @gezonderecepten of mijn Facebook pagina Koken met Lisa

Vind je dit een lekker recept? Deel het met je vrienden:

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Protein peanutbutter choco balls
Recept: Protein peanutbutter choco balls

Ik had zo'n zin in chocolade en pindakaas dat ik mijn keuken inging om deze heerlijke protein balls te maken! En wat is dit een lekkere combinatie pindakaas en chocolade, zijn jullie het met me eens? Lees hier verder: Protein peanutbutter choco balls

Zalmmousse met dille
Recept: Zalmmousse met dille

Zalmmousse met dille, een leuk gerechtje voor Pasen of om te serveren bij een gezellig etentje als heerlijk voorafje of amuse. Lees hier verder: Zalmmousse met dille

Lisa
Lisa

Lisa is de oprichter en auteur van Lisa kookt koolhydraatarm en heeft zelf een uniek koolhydraatarm dieet opgesteld. Lees hier verder: Lisa - auteur van Lisa Kookt Koolhydraatarm

Ga terug naar alle koolhydraatarme recepten

low carb recepten