logo mobiel

Peruaanse kip met pittige groene saus

Dit ga je klaarmaken:

Peruaanse kip met pittige groene saus

Recept beschrijving

De Peruaanse keuken kende ik nog niet zo goed, maar door het nieuwe wereldgerechten boek wat in de maak is, ben ik mij hierin gaan verdiepen en het is een erg lekkere keuken! Aji Amarillo peper is een van de belangrijkste ingrediënten in de Peruaanse keuken. De pepers hebben een pittige, fruitige en romige smaak, ze zijn niet zo goed verkrijgbaar hier in Nederland, maar mocht je ze ergens kunnen scoren dan is het zeker een heerlijke toevoeging aan dit gerecht! Hier alvast een voorproefje van een heerlijk Peruaans gerecht.

Benodigde ingrediënten voor 4 personen

  • 1 middelgrote kip of 600 gram kippendijen/kipfilet
  • 40 ml sojasaus
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnzaadpoeder
  • 1 theelepel oregano
  • Peper en zout
  • Optioneel: cayennepeper of chilivlokken naar smaak
  • Optioneel: Aji Amarillo peper

Groene saus

  • 1 of 2 verse jalapeños
  • 2 bosuien
  • 1 avocado 
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 15 gram koriander of peterselie
  • 1 flinke eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Maak eerst de marinade door alles van het eerste rijtje (behalve de kip) in een kom te mengen. Dep de kip eerst droog en smeer de kip in met de marinade. Laat dit het liefst 8 tot 24 uur marineren in de koelkast. Je kunt het ook meteen bereiden, maar dan zijn de smaken nog iets minder goed ingetrokken.
  2. Maak de groene saus door eerst de jalapeño(s), avocado en bosui fijn te snijden en doe dit in een keukenmachine of blender met de overige ingrediënten en maal tot de gewenste dikte. Eventueel kun je nog een scheutje water toevoegen als je de saus wat dunner wilt hebben. Je zou ook olijfolie kunnen toevoegen, maar houdt er rekening mee dat één eetlepel olijfolie bijna 100 kcal levert.
  3. Als je kippendijen of kipfilet gebruikt, grill dan even de buitenkant kort aan in een (grill)pan en zet daarna ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven op 180 graden.
  4. Gebruik je een hele kip, verwarm dan de oven dan op 180 graden en zet de hele kip inclusief marinade 60 tot 70 minuten in de oven tot de kip een kerntemperatuur heeft van 73 graden. Om de meeste smaak aan de kip te geven kun je de kip tussentijds even bedruipen met het bakvocht. Giet dit er met een lepel enkele keren voorzichtig overheen.
  5. Serveer de kip met de groene saus en eet smakelijk.

Voedingswaarden per persoon/portie

  • Kcal 469
  • Koolhydraten 8,7 gram
  • Vetten 33,5 gram
  • Eiwitten 32,1 gram
  • Vezels 2,9 gram


Benieuwd naar meer van deze gezonde koolhydraatarme recepten? Bekijk dan mijn kookboeken of kijk eens op mijn instagram @gezonderecepten of mijn Facebook pagina Koken met Lisa

Vind je dit een lekker recept? Deel het met je vrienden:

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Scrambled eggs
Recept: Scrambled eggs

Scrambled eggs oftewel roerei, wie houdt er nou niet van. Heerlijk als ontbijt, maar kan ook heel goed als lunch. Lees hier verder: Scrambled eggs

Broccoli gehakt ovenschotel met aardappel anders saus
Recept: Broccoli gehakt ovenschotel met aardappel anders saus

Een simpel te maken en overheerlijke ovenschotel, gemaakt van gehakt broccoli en aardappel anders saus! Lees hier verder: Broccoli gehakt ovenschotel met aardappel anders saus

Champignons met roomkaas en spek
Recept: Champignons met roomkaas en spek

Heerlijk en makkelijk te maken recept. Champignons met roomkaas en spek. Lees hier verder: Champignons met roomkaas en spek

Ga terug naar alle koolhydraatarme recepten

low carb recepten