Peruaanse kip met pittige groene saus
Dit ga je klaarmaken:
Recept beschrijving
De Peruaanse keuken kende ik nog niet zo goed, maar door het nieuwe wereldgerechten boek wat in de maak is, ben ik mij hierin gaan verdiepen en het is een erg lekkere keuken! Aji Amarillo peper is een van de belangrijkste ingrediënten in de Peruaanse keuken. De pepers hebben een pittige, fruitige en romige smaak, ze zijn niet zo goed verkrijgbaar hier in Nederland, maar mocht je ze ergens kunnen scoren dan is het zeker een heerlijke toevoeging aan dit gerecht! Hier alvast een voorproefje van een heerlijk Peruaans gerecht.
Benodigde ingrediënten voor 4 personen
- 1 middelgrote kip of 600 gram kippendijen/kipfilet
- 40 ml sojasaus
- 3 tenen knoflook
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnzaadpoeder
- 1 theelepel oregano
- Peper en zout
- Optioneel: cayennepeper of chilivlokken naar smaak
- Optioneel: Aji Amarillo peper
Groene saus
- 1 of 2 verse jalapeños
- 2 bosuien
- 1 avocado
- 50 gram Griekse yoghurt
- 15 gram koriander of peterselie
- 1 flinke eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- Peper en zout
Bereiding
- Maak eerst de marinade door alles van het eerste rijtje (behalve de kip) in een kom te mengen. Dep de kip eerst droog en smeer de kip in met de marinade. Laat dit het liefst 8 tot 24 uur marineren in de koelkast. Je kunt het ook meteen bereiden, maar dan zijn de smaken nog iets minder goed ingetrokken.
- Maak de groene saus door eerst de jalapeño(s), avocado en bosui fijn te snijden en doe dit in een keukenmachine of blender met de overige ingrediënten en maal tot de gewenste dikte. Eventueel kun je nog een scheutje water toevoegen als je de saus wat dunner wilt hebben. Je zou ook olijfolie kunnen toevoegen, maar houdt er rekening mee dat één eetlepel olijfolie bijna 100 kcal levert.
- Als je kippendijen of kipfilet gebruikt, grill dan even de buitenkant kort aan in een (grill)pan en zet daarna ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven op 180 graden.
- Gebruik je een hele kip, verwarm dan de oven dan op 180 graden en zet de hele kip inclusief marinade 60 tot 70 minuten in de oven tot de kip een kerntemperatuur heeft van 73 graden. Om de meeste smaak aan de kip te geven kun je de kip tussentijds even bedruipen met het bakvocht. Giet dit er met een lepel enkele keren voorzichtig overheen.
- Serveer de kip met de groene saus en eet smakelijk.
Voedingswaarden per persoon/portie
- Kcal 469
- Koolhydraten 8,7 gram
- Vetten 33,5 gram
- Eiwitten 32,1 gram
- Vezels 2,9 gram
Benieuwd naar meer van deze gezonde koolhydraatarme recepten? Bekijk dan mijn kookboeken of kijk eens op mijn instagram @gezonderecepten of mijn Facebook pagina Koken met Lisa
Vind je dit een lekker recept? Deel het met je vrienden:
Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:
Recept: Koolhydraatarme Paascake
Deze vanille tulbandcake met citroencrème staat zeker niet verkeerd op je Paastafel!
Lees hier verder: Koolhydraatarme Paascake
Is bakpoeder hetzelfde als baking soda
Bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda maar er zit wel baking soda in bakpoeder. Wat zijn de verschillen en wanneer gebruik ik bakpoeder en waarvoor gebruik ik baking soda.
Lees hier verder: Is bakpoeder hetzelfde als baking soda
Recept: Monchou met koekkruimel bodem
Dit is een heerlijk koolhydraatarm recept voor monchou met koekkruimel bodem. Dit toetje heeft een heerlijke topping met aardbeien.
Lees hier verder: Monchou met koekkruimel bodem
Ga terug naar alle koolhydraatarme recepten