logo mobiel

Ovenschotel met gehakt rodekool en kaaspuree

Dit ga je klaarmaken:

Ovenschotel met gehakt rodekool en kaaspuree

Recept beschrijving

Dit is een eenvoudig maar lekker receptje. Ideaal als je van rodekool houdt! Het is geen standaard ovenschotel die je misschien gewend bent, maar staat wel snel op tafel. Een heerlijke winterse koolhydraatarme ovenschotel met kaaspuree, rodekool en kruidig gehakt. Een origineel gerecht met rodekool en andere ingrediënten. Kijk bij de tips hieronder voor wat variatie mogelijkheden.

Benodigde ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gram bloemkool
  • 600 gram rode kool (met appel = khb)
  • 500 gram rundergehakt
  • 120 gram geraspte Gruyère, of kaas naar keuze
  • 35 gram boter
  • 80 ml slagroom
  • 2 theelepels mosterd
  • 10 gram verse bieslook/daslook
  • 1,5 eetlepel gehaktkruiden
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Garnering

  • 2 handjes rucola
  • 25 gram geroosterde pijnboompitten

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200 graden en vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie of boter.
  2. Kook de bloemkool gaar in ongeveer 10 minuten in een pan met water en zout. 3. Laat de bloemkool daarna een beetje afkoelen en knijp de bloemkool zo goed mogelijk uit met een schone theedoek, hoe minder vocht er achter blijft, hoe beter.
  3. Meng de bloemkool daarna met de geraspte kaas, boter, slagroom, mosterd, snuf nootmuskaat, peper en zout. Meng alles goed door elkaar en zet even aan de kant.
  4. Bak ondertussen het gehakt rul samen met de gehaktkruiden. Pers de tenen knoflook fijn, hak de verse bieslook of daslook fijn en snijd ook de bosui in stukjes. Voeg dit bij het gehakt, proef en voeg naar wens nog extra kruiden, peper en/of zout toe.
  5. Verdeel het gehakt over de ingevette ovenschaal. Als je verse rode kool gebruikt, kun je deze het beste in reepjes snijden en nog even kort aanbakken, zodat er wat vocht uit gaat. Gebruik je rode kool (met appel) uit een potje? Die kun je rechtstreeks op het gehakt verdelen. Rode kool met appel is niet koolhydraatarm, kies dus alleen rode kool als je keto of kha eet.
  6. Na het gehakt en rode kool, kun je nu de kaaspuree over de ovenschotel verdelen. Eventueel kun je de ovenschotel nog wat aftoppen met extra geraspte kaas, maar dat heb ik niet gedaan. Zet de ovenschotel nu ongeveer 20 minuten in de oven.
  7. Rooster ondertussen nog wat pijnboompitten in een pan zonder olie of boter en gebruik deze voor de garnering samen met de rucola. Eet smakelijk!

Voedingswaarden per persoon

  • Kcal 600
  • Koolhydraten 12,9 gram
  • Vetten 40,2 gram
  • Eiwitten 41,6 gram
  • Vezels 10,7 gram

Tip voor variatie:

Varieer met groenten! Voeg eens andere groenten toe die je lekker vindt. Of gebruik eens kipgehakt of vegetarisch gehakt in plaats van rundergehakt. Je kunt de kaaspuree natuurlijk ook gebruiken voor andere ovenschotels.


Benieuwd naar meer van deze gezonde koolhydraatarme recepten? Bekijk dan mijn kookboeken of kijk eens op mijn instagram @gezonderecepten of mijn Facebook pagina Koken met Lisa

Vind je dit een lekker recept? Deel het met je vrienden:

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Italiaanse wrap tosti
Recept: Italiaanse wrap tosti

Een heerlijke tosti wie houdt daar niet van, ook al is brood geen optie, dan kan je nog een heerlijke tosti maken met bijvoorbeeld koolhydraatarme wraps! Lees hier verder: Italiaanse wrap tosti

Pulled Mexican beef uit de slowcooker
Recept: Pulled Mexican beef uit de slowcooker

Mexicaans doet het altijd goed en dit pulled beef recept is echt overheerlijk! Bereid het in de ochtend en je eten staat na het werken direct klaar! Lees hier verder: Pulled Mexican beef uit de slowcooker

Wortel bananen brood
Recept: Wortel bananen brood

Koolhydraatbeperkte wortel bananen brood, makkelijk om te maken en je hebt een heerlijk plakje brood! Lees hier verder: Wortel bananen brood

Ga terug naar alle koolhydraatarme recepten

low carb recepten