logo mobiel

Amerikaanse MOINK Balls van de BBQ

Dit ga je klaarmaken:

Amerikaanse MOINK Balls van de BBQ

Recept beschrijving

Een typisch Amerikaanse snack van de BBQ. Moink balls zijn gekruide gehaktballetjes met spek eromheen gewikkeld en vervolgens ingesmeerd met barbecuesaus. De laatste jaren wordt deze snack steeds populairder onder BBQ-liefhebbers. De naam is een samensmelting van de geluiden die de dieren waarvan deze balletjes worden gemaakt maken, Moo en Oink. Moo voor het rundergehakt van de balletjes, Oink voor de bacon. 

Benodigde ingrediënten voor 10 MOINK balls

  • 250 gram rundergehakt
  • 15 gram Parmezaanse kaas
  • 5 plakken ontbijtspek
  • 1 eidooier
  • 1 teen knoflook
  • 2 theelepels vlees/steak kruiden (webshop)
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel oregano
  • Peper en zout
  • Optioneel: Italiaanse kruidenmix

BBQ saus

  • 80 gram frambozen
  • 50 ml water
  • 20 gram balsamicoazijn
  • 2 eetlepel bbq zero saus
  • 2 tenen knoflook
  • Peper en zout
  • Olie of boter om te bakken
  • Optioneel: erythritol of kha honing naar smaak

Bereiding

  1. Maak eerst de BBQ saus. Verwarm een kleine steelpan of sauspan met wat olie of boter en hak of pers de knoflook fijn. Doe deze in de pan samen met de frambozen en bak aan tot de knoflook begint te geuren. Doe daarna het water, BBQ saus en balsamicoazijn erbij en laat even pruttelen.
  2. Prak de frambozen fijn met een stamper of staafmixer zodat het een gladde saus wordt. Proef de saus en voeg naar smaak peper, zout en erythritol of koolhydraatarme honing toe. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
  3. Maak nu de gehaktballen. Pers de teen knoflook en meng het gehakt met de Parmezaanse kaas, eidooier, knoflook, peterselie, oregano, peper en zout. Je kunt ook de Italiaanse kruidenmix uit mijn webshop gebruiken als je dat in huis hebt.
  4. Draai 10 gelijke gehaktballen van ongeveer 25 gram en druk goed aan. Verdeel de vlees/steak kruiden over de gehaktballetjes en wikkel om iedere gehaktbal een halve plak ontbijtspek en zet vast met een cocktailprikker.
  5. Verwarm de BBQ of oven op 120 graden en verwarm de MOINK balls ongeveer een uur. Als je een echte BBQ-er bent kun je nog wat rookhout toevoegen en houdt dan de temperatuur extra goed in de gaten.
  6. Na ongeveer 1 uur bestrijk je de MOINK balls met de zelfgemaakte BBQ saus en laat nog 30 minuten garen op 120 graden.

Voedingswaarden per persoon/portie

  • Kcal 107
  • Koolhydraten 1.1 gram
  • Vetten 8.2 gram
  • Eiwitten 7 gram
  • Vezels 0.3 gram

Tip voor variatie:

Heb je minder tijd of geen BBQ? Verwarm dan de oven op 160 graden en gebruik eventueel een kerntemperatuurmeter. Als de gehaktballen een kerntemperatuur van 70 graden hebben, zijn ze gaar. Ook lekker met nog een stuk ui om de gehaktbal en daaromheen de ontbijtspek.


Benieuwd naar meer van deze gezonde koolhydraatarme recepten? Bekijk dan mijn kookboeken of kijk eens op mijn instagram @gezonderecepten of mijn Facebook pagina Koken met Lisa

Vind je dit een lekker recept? Deel het met je vrienden:

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Lisa kookt koolhydraatarm weekmenu
Lisa kookt koolhydraatarm weekmenu

Beginnen met koolhydraatarm eten is niet moeilijk Lees hier verder: Koolhydraatarm dieet weekmenu

Lisa kookt koolhydraatarm
Lisa kookt koolhydraatarm

Ontdek het vernieuwde Koolhydraatarm dieet en begin met afvallen met ruim 190 heerlijke koolhydraatarme recepten die de vetverbranding stimuleren en je een verzadigd gevoel geven. Lisa's koolhydraatarm kookboek vormt de basis van dit dieetplan. Lees hier verder: Lisa's koolhydraatarm dieet - Lisa's bestseller sinds 2019

Vegetarisch koolhydraatarm weekmenu
Vegetarisch koolhydraatarm weekmenu

Als je vegetarisch bent of geinteresseerd bent in een vegetarisch koolhydraatarm dieet weekmenu dan is dit menu wat voor jou. Lees hier verder: Vegetarisch koolhydraatarm weekmenu

Ga terug naar alle koolhydraatarme recepten

low carb recepten