logo mobiel

Sinds ik koolhydraatarm eet heb ik meer last van hoofdpijn

Door: Lisa

De overgang naar vetverbranding

Wanneer je minder koolhydraten gaat eten, gaat je lichaam over op vetverbranding. Daardoor komen er afvalstoffen vrij en die moeten door je lever worden verwerkt. Het duurt even om de afvalstoffen af te voeren. Dat kan 1 a 2 dagen zijn tot twee weken. In de tussenliggende periode waarbij je lichaam aan het ontgiften is, kun jij vervelende klachten ervaren. Mensen die gevoelig zijn voor migraine, kunnen hier extra last van hebben. Andere ongemakken die regelmatig voorkomen tijdens de overstap naar het koolhydraatarm dieet zijn een afwijkende stoelgang, vermoeidheid, honger en/of trek, een slecht humeur of in dubio zitten over wat je het beste kunt kiezen om te eten (bijvoorbeeld tijdens een feestje of een etentje in een restaurant) of om te kopen in de supermarkt.

Afkicken van suikers

Het is heel normaal, als je bovenstaande bijwerkingen herkent. Alle verandering kost tijd en de afkickperiode is maar van korte duur. Wees lief voor jezelf, geef niet toe aan de snacktrek en suikerbehoefte, maar houd vooral in het vizier welk resultaat het koolhydraatarm dieet je oplevert. Onderstaande tips kunnen je in de tussentijd helpen om de de bijwerkingen te lijf te gaan en vol te houden!

Drink voldoende water

Ook een vochttekort kan namelijk zorgen voor hoofdpijn, denk maar eens aan het gevoel van een kater. Dit is precies zo, je lichaam is aan het ontgiften. Je glas water kun je wat verfrissender maken met een schijfje citroen en blaadje munt of door er kruidenthee van te zetten. Vocht is tevens belangrijk voor het soepel houden van de stoelgang.

Blijf in beweging

Dit werkt niet alleen ontspannend en stimuleert de stoelgang, maar houd je daarnaast fit en geeft afleiding wanneer je bijvoorbeeld last krijgt van het snackmonster. Wandelen, yoga, en pilates zijn vormen van beweging waarbij je lichaam en geest even rust ervaren en dat werkt vaak bevorderlijk tegen de eerder beschreven bijwerkingen. En de frisse buitenlucht tijdens een wandeling kan niet alleen de hoofdpijn verlichten en geeft weer nieuwe positieve energie!

Geef jezelf support

Dat houdt in, honger jezelf niet uit want dan wordt het lastig om die snelle suiker oppepper te laten staan. Wees dus slim en zorg altijd voor gezonde snacks in de buurt. Daarmee geef je jezelf een steuntje in de rug om bewust voor iets anders te kiezen. Een andere manier om jezelf te helpen is een low carb boodschappenlijstje in je telefoon of een linkje naar een artikel waar alle producten in vermeld staan die passen bij een koolhydraatarm dieet. Dat kan je uit de brand helpen wanneer je twijfelt over wat geschikt is om mee te nemen uit de supermarkt of om te bestellen van die overheerlijke menukaart.

Raadpleeg een voedingsdeskundige of dietist

Merk je dat de bijwerkingen erg heftig zijn, lang aanhouden of je beperken in je dagelijkse activiteiten, raadpleeg dan altijd een medische professional voor een passend advies.

Is deze vraag ook nuttig voor je vrienden? Deel deze pagina:

Vergelijkbare vragen over het koolhydraatarm dieet

Hoeveel eiwitten koolhydraten en vetten moet ik per dag binnenkrijgen?

Afhankelijk van jouw lengte, gewicht, leeftijd, doelstelling, lichamelijke activiteit en geslacht wordt de ideale verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten bepaald. Lees hier verder: Hoeveel eiwitten koolhydraten en vetten moet ik per dag binnenkrijgen?

Kan ik snel afvallen met dit dieet?

Met het koolhydraatarm dieet kun je snel afvallen. In de eerste weken van een dieet verliezen vaak snel kilo’s in lichaamsgewicht. Maar dat is meestal vocht en niet het overtollige vet waar je zo graag vanaf wilt. Lees hier verder: Kan ik snel afvallen met dit dieet?

Ik ben op gewicht hoe nu verder?

Met de volgende tips lukt het jou om op gewicht te blijven nadat je succesvol bent afgevallen. Lees hier verder: Ik ben op gewicht hoe nu verder?

Ga terug naar alle vragen over het koolhydraatarm dieet

low carb recepten