logo mobiel

Bloemkoolsoep met spekjes en gremolata

Dit ga je klaarmaken:

Bloemkoolsoep met spekjes en gremolata

Recept beschrijving

Bloemkool is niet meer weg te denken in een koolhydraatarme levensstijl. We vervangen rijst en aardappels vaak met bloemkool, maar deze heerlijke gezonde groente is ook heel goed te gebruiken om een soep van te maken. Probeer dit recept maar eens! Je vindt dit recept ook in boek 2 blz. 91.

Benodigde ingrediënten voor 4 personen

  • 1 grote bloemkool
  • 1 kleine ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 liter bouillon
  • 100 ml slagroom
  • Peper en zout
  • Cayennepeper
  • Olie of boter

Gremolata

  • 125 gram spekjes
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Rasp van ¼ citroen
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snipper de ui, snijd de bleekselderij in kleine stukjes en snijd de knoflook grof. Verwarm een grote soeppan met olie of boter en fruit hierin de ui, bleekselderij en de knoflook een paar minuten.
  2. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes en bak deze ook een paar minuten mee bij stap 1. Blus af met de bouillon en laat het geheel 25-30 minuten koken op zacht vuur.
  3. Maak ondertussen de gremolata. Verwarm hiervoor een koekenpan op het vuur zonder boter of olie, bak hierin de spekjes krokant en laat deze even uitlekken op een keukenpapiertje.
  4. Rasp de Parmezaanse kaas fijn en doe dit in een schaaltje. Rasp ook de schil van de citroen en voeg dat bij de Parmezaanse kaas net zoals de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met peper en zout en voeg ook de spekjes toe als deze goed uitgelekt zijn. Meng alles door elkaar en zet even opzij tot de soep klaar is.
  5. Als de bloemkool 25-30 minuten heeft gekookt, kun je het vuur uitzetten en de soep pureren met een staafmixer of in een hittebestendige blender fijnmalen. Voeg ook de slagroom en cayennepeper naar smaak toe. Proef of je de soep goed van smaak vindt, breng eventueel nog op smaak met extra kruiden, zout en peper.
  6. Verdeel de soep over 4 kommen, verdeel de gremolata over de soep en eet smakelijk!

Voedingswaarden per persoon/portie

  • KCAL: 317
  • KHD: 8,3
  • Vetten: 24,5
  • Eiwitten: 13,6
  • Vezels: 4,6

Tip voor variatie:

Gremolata is een koude topping gemaakt van citroenrasp, knoflook en peterselie. Je kunt natuurlijk ook andere smaakmakers combineren, denk aan basilicum, oregano of koriander bijvoorbeeld. Croutons zijn ook lekker bij deze soep, deze kun je maken van (oud) koolhydraatarm brood of het knoflookbrood uit ‘Lisa kookt koolhydraatarm’ deel 1.


Benieuwd naar meer van deze gezonde koolhydraatarme recepten? Bekijk dan mijn kookboeken of kijk eens op mijn instagram @gezonderecepten of mijn Facebook pagina Koken met Lisa

Vind je dit een lekker recept? Deel het met je vrienden:

Interessante artikelen voor een koolhydraatarme levensstijl:

Vegetarisch gevulde courgette
Recept: Vegetarisch gevulde courgette

Overheerlijke vegetarisch gevulde courgette, lekker als lunch of als bijgerecht bij je diner. Lees hier verder: Vegetarisch gevulde courgette

Macros berekenen: hoeveel koolhydraten per dag
Macros berekenen: hoeveel koolhydraten per dag

Hoeveel koolhydraten per dag voor jou geschikt is, hangt af van jouw doelstelling. Bereken hier de ideale macro verdeling om erachter te komen hoeveel eiwitten koolhydraten en vetten jij nodig hebt om af te vallen. Lees hier verder: Macros berekenen: hoeveel koolhydraten per dag is geschikt voor mij

Broccoli creme soep met walnoten
Recept: Broccoli creme soep met walnoten

Dit broccolisoepje smaakt altijd goed! Makkelijk vooraf te maken en is snel klaar. Je kunt er een maaltijdsoep van maken door gerookte zalmsnippers toe te voegen of gerookte kip als je niet van zalm houdt. Lees hier verder: Broccoli creme soep met walnoten

Ga terug naar alle koolhydraatarme recepten

low carb recepten