logo mobiel

Het Koolhydraatarm Dieet met Tips & Koolhydraatarme Recepten

Vrijdag 19 April 2024,

Afvallen is meestal een kwestie van anders eten en niet altijd een kwestie van minder eten. Een populaire en succesvolle manier van anders eten is koolhydraatarm eten. Het koolhydraatarm dieet zorgt ervoor dat het lichaam van koolhydraat-verbranding over gaat naar vetverbranding. Het is daarom voor veel mensen dé ideale manier en leefstijl om overtollig vet kwijt te raken en hun slanke lijf terug te krijgen. Op koolhydraatarmdieet.nl leest u alles wat u moet weten als u overweegt met dit dieet te beginnen en waarom het écht werkt. Succesvol afvallen met mijn koolhydraatarm dieetplan is voor veel mensen hier begonnen. Je kunt ook voor alle koolhydraatarme producten terecht in mijn webshop

Lisa's populairste boek

Eric uit Bunde heeft Lisa kookt koolhydraatarm 1 gekocht. Yvanka uit Epe heeft Lisa's Lisa kookt koolhydraatarm 3 gekocht. Ada uit Loppem heeft Lisa's De koolhydraatarme startgids gekocht.

Waarom is het koolhydraatarm dieet zo populair?

afvallen met het koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarm dieet is enorm populair op het moment, dat komt omdat het een leefstijl is die voor veel mensen ook écht werkt. Het koolhydraatarm dieet wordt over het algemeen ervaren als een makkelijk te volgen dieet wat je naar jouw eigen hand kunt zetten (hoe dat precies zit, volgt later). Het enige wat jij hoeft te doen is ontdekken welke koolhydraatarme recepten jij lekker vindt en dat combineren in een voedingsschema dat binnen het koolhydraatarme dieet past. Om je hiermee te helpen en het gemakkelijk te maken heb ik een dieetplan voor je gemaakt inclusief recepten, voedingsschema's en bonusmateriaal zodat je meteen aan de slag kunt.

Geen uithongering: een koolhydraatarm eetpatroon kun je langere tijd blijven volgen zonder honger gevoelens. Dit komt omdat je veel voedingsmiddelen mag blijven eten én er veel lekkere alternatieven zijn voor producten die vol zitten met koolhydraten. Het koolhydraatarm dieet is dus geen crash dieet waarbij je jezelf hoeft uit te hongeren.

Het kan heel goed dat je niet meer precies weet wat koolhydraten zijn en waarom ze zo'n grote rol spelen bij het afvallen en aankomen. Laten we daarom eerst bij het begin beginnen.

Wat zijn koolhydraten?

suikerklontjes

Alle koolhydraten zijn suikers want koolhydraten bestaan namelijk uit suikermoleculen (sachariden). Er zijn verschillende soorten koolhydraten zoals enkelvoudige, meervoudige en onverteerbare koolhydraten (vezels) die in het koolhydraatarm dieet belangrijk zijn. Zoals je misschien wel weet zitten veel voedingsmiddelen die we dagelijks binnenkrijgen vol met suiker en zetmeel. We zullen uitleggen wat je met die informatie moet en vooral wat jij met die informatie kan als je wilt afvallen.

Koolhydraten & lego-blokjes: Je kunt koolhydraten vergelijken met lego blokjes. Voedingsmiddelen die bestaan uit meervoudige koolhydraten kun je vergelijken met een complex bouwwerk van legoblokjes. Het lichaam doet er lang over om dit bouwwerk van koolhydraten af te breken tot losse blokjes en daar energie uit te halen. Enkelvoudige koolhydraten zijn de simpele lego stukjes die je lichaam snel verteert en daardoor ook snel energie afgeven. Als je deze energie niet verbruikt dan ontstaan er op den duur (onnodige) vetreserves.

De functie van koolhydraten

De belangrijkste functie van koolhydraten is het leveren van energie aan ons lichaam zodat je lichaam warm blijft, je kunt bewegen, nadenken en werken bijvoorbeeld. Het is dus niet zo dat koolhydraten per definitie slecht zijn. Maar waarom moet je dan minderen met koolhydraten? We leggen eerst uit wat er met koolhydraten gebeurt en wat ze precies doen.

In het kort: koolhydraten zijn brandstof (energie) voor het lichaam en bestaan voornamelijk uit suikers en zetmeel die we terugvinden in veel van de producten en voedingsmiddelen die we dagelijks eten en drinken.

Wat gebeurt er in ons lichaam bij de vertering?

voor en na koolhydraatarm dieet

In hun natuurlijke staat worden koolhydraten in de darmen omgezet tot glucose wat brandstof (energie) is voor je lichaam. Op zich heel handig, want je lichaam heeft net als een auto brandstof nodig om te functioneren. De hoeveelheid glucose in het bloed bepaalt de hoogte van je bloedsuikerspiegel. Wanneer er te veel glucose in het bloed zit wordt het hormoon insuline aangemaakt in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat de glucose sneller wordt opgenomen in je lichaam, zodat de bloedsuikerspiegel daalt.

Hoe meer glucose er in je bloed zit, des te meer insuline je lichaam moet aanmaken. Te veel glucose (suiker) in je bloed leidt dus tot een hoge bloedsuikerspiegel en dat is ongezond, zeker als dit vaak voorkomt. Het lichaam probeert de glucose snel uit de bloedbaan te halen en op te nemen in de cellen. Wanneer de cellen verzadigd zijn en er in de lever ook geen plek is, wordt glucose omgezet in lichaamsvet. Als dit te vaak gebeurt worden je vetreserves steeds groter en kom je dus aan in gewicht. Hierdoor ontstaat op den duur overgewicht.

In het kort: koolhydraten worden door je maag en darmen omgezet in glucose en via het bloed verspreid naar de rest van het lichaam waar de glucose als brandstof wordt gebruikt. Koolhydraten zijn dus brandstoffen (energie) voor ons lichaam. Wordt deze energie niet verbruikt, dan wordt deze energie opgeslagen als reserve in de vorm van lichaamsvet.

Afvallen is een kwestie van

Afvallen is een kwestie van méér calorieën verbranden dan consumeren. Verbrand je dagelijks evenveel calorieën als je consumeert, dan blijf je op hetzelfde gewicht. Consumeer je daarentegen méér calorieën dan je verbrandt, dan kom je aan. Deze drie opties zijn eenvoudig weergegeven in onderstaand figuur.

afvallen en aankomen

Veel ingewikkelder is het niet, maar toch hebben veel mensen moeite met afvallen en daarna op gewicht blijven. Lees verder en we leggen je uit wat de rol is van koolhydraten en hoe jouw macronutriënten verdeling invloed heeft op het afvallen.

Macronutrienten verdeling en afvallen

Calorieën komen in de vorm van eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze drie voedingsstoffen worden ook wel de macronutriënten genoemd en leveren energie aan ons lichaam. Calorieën worden verbrand door fysieke activiteit (lopen, sporten en lichamelijk bezig zijn), metabolisme (ademhaling, groei, op temperatuur blijven, hartslag) en de spijsvertering. De verhouding tussen de geconsumeerde en verbrande calorieën wordt de energiebalans genoemd.

energiebalans energieconsumptie en energieverbruik

De verdeling van je macro’s, dus hoeveel gram eiwitten, vetten en koolhydraten je consumeert heeft direct en indirect invloed op het afvallen. De directe invloed komt van de calorieën die ze leveren:

  • 1 gram vetten levert 9 kcal energie
  • 1 gram eiwitten 4 kcal energie
  • 1 gram koolhydraten levert ook 4 kcal energie

Voorbeeld:
Consumeer je vandaag 80 gram eiwitten, 200 gram koolhydraten en 100 gram vetten, dan krijg je 80x4 + 200x4 + 100x9 = 2020 calorieën binnen. Als je vandaag in totaal 1900 kcal verbrandt, dan neemt je lichaamsgewicht vandaag (strikt genomen) een klein beetje toe.

De indirecte invloed van eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels op je lichaam speelt ook een belangrijke rol bij het afvallen. Vezels en eiwitten werken verzadigend waardoor je sneller 'vol' zit. Koolhydraten geven vaak snel energie maar leiden ook weer snel tot een dip in energieniveau. Lees verder en ontdek waarom het minderen van koolhydraten helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, jouw hongergevoelens en energieniveau.

De bloedsuiker achtbaan - de reden van jouw overgewicht?

Veel mensen hebben hun overgewicht te danken aan een eetpatroon met veel te veel koolhydraten. Een eetpatroon met veel (snel verterende) koolhydraten zorgt voor een onregelmatige bloedsuikerspiegel die ook wel de 'bloedsuiker achtbaan' wordt genoemd.

bloedsuiker achtbaan

Uitleg bij de nummertjes:

  1. Ontbijt met veel koolhydraten, je bloedsuikerspiegel stijgt.
  2. Hoog bloedsuikerniveau, energiek gevoel.
  3. Bloedsuikerspiegel daalt door de aanmaak van insuline.
  4. Dip in energieniveau & hongergevoelens worden getriggerd.
  5. Piek in bloedsuiker en dus veel insuline productie.
  6. Bloedsuikerspiegel daalt weer.
  7. De cyclus (achtbaan) herhaalt zich weer.

De bloedsuiker achtbaan leidt tot:

  • Onnodige opslag van reserves (lichaamsvet)
  • Koolhydraat-en suiker afhankelijkheid
  • Onregelmatige energieniveaus
  • Wisselvallige hongergevoelens
  • Verminderd concentratievermogen
  • Insulineresistentie
  • Verhoogde kans op het krijgen van diabetes en hart-en vaatziekten

Met mijn dieetplan doorbreek je dit 'achtbaan patroon' en stabiliseer je jouw hongergevoelens en bloedsuikerspiegel. Verder zal ook je energieniveau stabieler worden en dus minder 'dips' zult ervaren.

Met de koolhydraatarme recepten in mijn kookboeken kun je makkelijk afvallen. Neem eens een kijkje om een indruk te krijgen van mijn koolhydraatarme kookboeken:

lisa kookt koolhydraatarm
lisa kookt koolhydraatarm 2
lisa kookt koolhydraatarm 3

Drie soorten koolhydraten en hun rol bij het afvallen

De meest voorkomende koolhydraten zijn enkelvoudige en meervoudige. Het grootste verschil tussen deze twee soorten koolhydraten is de snelheid waarmee de koolhydraten worden afgebroken en het als glucose in het bloed terecht komt. We kunnen drie soorten koolhydraten onderscheiden:

Snelle koolhydraten

Met 'snelle' koolhydraten worden enkelvoudige koolhydraten bedoeld. Dit zijn de kleinst mogelijke koolhydraatmoleculen en worden in het lichaam snel omgezet in energie. Ze vormen de bouwstenen voor alle overige koolhydraten. De bekendste voorbeelden zijn druivensuiker en fructose (vruchtensuiker). Glucose kan je ook direct innemen, dan heet het druivensuiker of dextrose. De meeste suikers bestaan uit glucose of fructose of een mengsel daarvan. Enkelvoudige koolhydraten worden erg snel afgebroken (verteerd) en worden vrijwel direct in het bloed opgenomen als glucose.

Tweevoudige koolhydraten

Tweevoudige koolhydraten (disachariden) zijn ook 'snelle' koolhydraten en deze zijn opgebouwd uit twee met elkaar verbonden monosachariden. Het bekendste voorbeeld is suiker, de scheikundige naam voor suiker is sacharose. Melk bevat een andere disacharide: lactose of melksuiker. In tegenstelling tot suiker (sacharose) smaakt lactose niet zoet. Sommige mensen zijn lactose intolerant en moeten dan lactose vermijden.

Langzame koolhydraten

Complexe koolhydraten bestaan uit een groot aantal enkelvoudige koolhydraten. Complexe koolhydraten worden langzaam verteerd door je lichaam en geven over een langere periode energie af. Meestal hebben ze geen zoete smaak en zijn niet oplosbaar in water. Zetmeel is bijvoorbeeld een complexe koolhydraat, maar ook voedingsvezels vallen in de categorie complexe koolhydraten

In het kort: Het koolhydraatarm dieet is een eetpatroon 'arm' in koolhydraten waarbij je vooral minder enkelvoudige koolhydraten gaat eten om af te vallen. Want eet je namelijk wél producten die rijk zijn aan (enkelvoudige) koolhydraten, dan komt iedere keer alle energie in één keer in de bloedbaan terecht en zoveel energie kun je op één moment vaak niet gebruiken en dan wordt het uiteindelijk opgeslagen als vet.

Het lichaam doet er een stuk langer over om meervoudige koolhydraten af te breken en om te zetten in energie. Dit zorgt ervoor dat je geleidelijk energie krijgt en is belangrijk als je wilt afvallen omdat er minder snel vetreserves worden aangemaakt.

Zetmeel is een complexe koolhydraat

Zetmeel is een complexe koolhydraat en wordt ook wel een langzame of meervoudige koolhydraat genoemd. Als je lichaam zetmeel verteert, dan wordt het in de maag en darmen afgebroken en omgezet in glucose waarna het in je bloed terecht komt. Via je bloed kan de glucose overal in je lichaam energie leveren. Zetmeel zit bijvoorbeeld in aardappelen en graanproducten (brood, rijst, mais) en pompoen.

Waarom minderen met koolhydraten?

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je de belangrijkste voedingstoffen (macronutriënten) voor ons lichaam kent, begrijpt wat ze doen en welke rol ze spelen bij het afvallen. Vraag jij je af hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten je per dag nodig hebt om jouw doelstelling te bereiken, gebruik dan onze macro's berekenen calculator. Als je daar bewust van bent begrijp je ook hoe je makkelijker kunt afvallen en gezonder kunt leven en lekker te blijven eten. Jouw lichaam heeft dagelijks behoefte aan drie soorten macronutriënten, namelijk:

eieren

Eiwitten

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd zijn essentiële bouwstenen voor cellen, spieren, organen en weefsels je lichaam. Eiwitten vind je onder andere terug in vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, groenten en in mindere mate in bonen. Eiwitten zijn onmisbaar voor het aanmaken van bloed, kraakbeen, hormonen, haar en nagels. Ook zorgen eiwitten voor de opbouw van spieren en het herstel van spieren.

Vetten

Vetten worden meestal onderverdeeld in onverzadigde (gezonde) vetten en verzadigde (ongezonde) vetten. Gezonde onverzadigde vetten (Omega 3 en Omega 9) zitten in zalm, kokos, avocado, veel onbewerkte noten en zaden. De ongezonde verzadigde vetten zitten in shoarmavlees, gebak, volle yoghurt, roomijs, frikandellen, harde margarine en vaak in worst.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn dus een belangrijk onderdeel van onze voeding want koolhydraten leveren brandstof aan ons lichaam. Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je in ieder geval gaat minderen met enkelvoudige koolhydraten die snel verteerd worden. Hier zie je enkele producten die veel koolhydraten bevatten.

koolhydraatrijke producten

Vermijd zoveel mogelijk deze producten die veel koolhydraten bevatten:

  • Witbrood en graanproducten
  • Witte rijst/pasta
  • Snoep en koekjes
  • Chips
  • Chocolade (m.u.v. puur 80% cacao)
  • Geraffineerde suiker
  • Limonade en frisdranken
  • Vruchtensappen
  • Margarine
  • Fruit/groente uit blik
  • Bewerkt vlees (hamburgers, worstjes)
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Afhaalmaaltijden (chinees, pizza e.d.)
  • Suikerhoudende ontbijtgranen

In het kort: Als je wilt afvallen met koolhydraatarm eten, vermijd dan zoveel mogelijk bovenstaande producten. Dit betekent niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten of nooit meer een keertje mag snoepen. In ons dieetplan zul je veel koolhydraatarme snacks ontdekken die je wel kunt eten zonder dat je aankomt. Geen hongerlijden dus! Lees verder en ontdek onze lekkere koolhydraatarme recepten tussendoortjes.

Begin (net als ik) met een koolhydraatarme levensstijl

In mijn jeugd kon ik eten wat ik wilde zonder aan te komen, maar die tijden zijn helaas veranderd. Ik merkte naarmate ik ouder werd (in de twintig) dat ik een stuk sneller aankwam dan voorheen. Dat was het moment dat ik mij echt meer ben gaan verdiepen in voeding en koolhydraatarm eten (Lees mijn hele verhaal hier).

Omdat koken altijd mijn hobby is geweest van jongs af aan, wilde ik natuurlijk ook meer gezonde ingrediënten verwerken in mijn recepten. Ik heb sindsdien eigenlijk altijd één doel gehad: gezond én lekker combineren in originele recepten. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik recent mijn eigen kookboek heb uit kunnen geven!

Ik heb een koolhydraatarm dieetplan opgesteld voor mensen die:

  • Koolhydraatarm en suikervrij willen eten
  • Willen beginnen met een eigen koolhydraatarme levensstijl
  • Willen afvallen en hun streefgewicht bereiken
  • Nieuwe koolhydraatarme recepten willen ontdekken (190 recepten)
  • Meer kennis willen opdoen over gezonde voeding
  • Verantwoorde snacks en tussendoortjes willen proberen
  • Beter willen worden in koolhydraatarm koken
  • Bestel nu voor éénmalig €31,95 €26,95
lisa kookt koolhydraatarm

Lisa's koolhydraatarm dieet bestaat uit 3 onderdelen + bonusmateriaal:

  • 1. Koolhydraatarme weekplanners
  • 2. Boodschappenlijstjes & voorraad tips
  • 3. Lisa's koolhydraatarm receptenboek
  • 4. Bonusmateriaal (3x)

Meer informatie

Lisa Tennebroek kookt koolhydraatarm

Welkom op koolhydraatarmdieet.nl!

Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met koolhydraatarme gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek lisa kookt koolhydraatarm. Veel succes! Lisa

Lisa's gevulde courgette recept (blz 115)

koolhydraatarme gevulde courgetten met gehakt

Alles over Zoetstoffen Nieuw Artikel!

zoetstoffen

Koolhydraatarme maaltijdsalade

koolhydraatarme maaltijdsalade

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 1

Koolhydraatarm kookboek Lisa kookt koolhydraatarm 1

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 2

Koolhydraatarm kookboek Lisa kookt koolhydraatarm 2

Lisa's Koolhydraatarm kookboek 3

Koolhydraatarm receptenboek Lisa kookt koolhydraatarm 3

Low-carb chocolademousse (blz 205)

Low carb chocolademousse

Recept uit Lisa kookt koolhydraatarm 1

koolhydraatarm receptenboek

Lisa's koolhydraatarme burger (blz 67 & 211)

koolhydraatarm burger broodje

Koolhydraatarme kaneelbroodjes (blz 194)

kaneelrolletjes

Lisa's koolhydraatarme loempia's (blz 218)

koolhydraatarme loempia's

Koken met Lisa!

Koken met Lisa

Gegrilde courgette met zalm (blz 158)

Gegrilde courgetterolletjes met zalm

Lisa's hartige muffin recept (blz 71)

koolhydraatarme hartige muffins van ei

Koolhydraatarme gehaktballetjes

koolhydraatarme gehaktballetjes

Koolhydraatarm receptNieuw

Bekijk het recept: Bundt cake chocolate duo

Meer waardevolle informatie ontvangen?

Ontvang nu de laatste updates over het koolhydraatarm dieet in je mailbox.

Schrijf je hier gratis in!

Socials - Like ons!

Lisa Tennebroek kookt koolhydraatarm

Welkom op koolhydraatarmdieet.nl! xx

Ik ben deze website begonnen om mensen te inspireren gezond én koolhydraatarm te eten. Na jarenlang experimenteren met lekkere gerechten heb ik zelf een uitgebreid koolhydraatarm dieet opgesteld gebaseerd op mijn boek 'Lisa Kookt Koolhydraatarm'. Veel succes! Lisa

Gratis bezorging vanaf €50,-

In Nederland & België

100% Niet-goed

Geld-terug garantie

Online support

E-mail, App of Tel.

Populaire artikelen

low carb recepten